Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2008,
14.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 6. 2. 2008, 14.00

8 let

SNS za subvencioniranje prehrane v osnovnih šolah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Poslanci SNS pozivajo vlado, da z zakonom omogoči popolno subvencioniranje prehrane osnovnošolcev.

Čeprav država delno to že počne, je sedanja ureditev nepopolna, saj o dodelitvi subvencij odločajo sveti šol, je poudaril poslanec Srečko Prijatelj. Osnovnošolci najbolj občutljiv del populacije Poslanec SNS je kot arbitrarno označil sedanjo določbo, po kateri svet šole odloča o dodeljevanju subvencij za prehrano šolarjev. Stališče SNS je, da gre za najbolj občutljiv del populacije. Sicer pozitivni ukrep subvencioniranja dijaške prehrane je bil po Prijateljevem mnenju populistična poteza, saj je bil predlagan tik pred volitvami, poleg tega pa vpliva na populacijo, ki bo kmalu dobila volilno pravico. Predlog, naslovljen na vlado, je po besedah poslanca dobronameren. Verjame namreč, da bo zakonski predlog, ki bi ga predlagala vlada, lažje uspel v parlamentu. V kolikor pa se to ne bo zgodilo, v SNS napovedujejo, da bodo tovrsten predlog sami pripravili. SNS za sofinanciranje programov vrtcev iz državnega propračuna Prijatelj je predstavil tudi dopolnila poslanske skupine k vladnemu predlogu novele zakona o vrtcih, ki predvidevajo, da bi sofinanciranje programov vrtcev delno zagotavljali iz državnega proračuna. Z njimi naj bi razbremenili najrevnejše občine ter zagotovili pomoč staršem. Proračunska sredstva za sofinanciranje plačila vrtca oziroma za oprostitev plačila naj bi v skladu z dopolnili namenili za družine z več otroki, kjer starejši otroci že obiskujejo osnovno šolo. Sofinanciranje za programe zasebnih vrtcev pa bi bilo mogoče le v primeru, da javni vrtci na območju občine ne bi imeli prostih mest.

Ministrstvo za šolstvo zavrača očitke SNS

Na ministrstvu za šolstvo zavračajo očitke poslanca SNS Srečka Prijatelja, da je določba, po kateri svet šole odloča o dodeljevanju subvencij za prehrano šolarjev, arbitrarna in je kot taka potrebna spremembe. Na ministrstvu pojasnjujejo, da država le določi socialni okvir za dodelitev sredstev za subvencije, šole pa ta sredstva razdelijo same.

Na ministrstvu so namreč prepričani, da šola sama najbolje pozna posebnosti pri posameznih primerih in najlažje sledi občutljivim primerom, zato menijo, da je treba pustiti avtonomijo prav šolam. V sporočilu za javnost še pojasnjujejo, da svet šole odloča na podlagi predloga komisije, ki ureja subvencioniranje v šoli. Šola (komisija) lahko dodeli učencu subvencijo za en obrok, lahko pa tudi za dva obroka, še pojasnjujejo.

Organiziranost šolske prehrane v osnovnih šolah je dobra, ocenjujejo na ministrstvu. Pojasnjujejo, da imajo vse osnovne šole v Sloveniji centralne ali razdeljevalne šolske kuhinje, ki zagotavljajo šolske malice vsem otrokom.

Kot vsebinsko dobro urejeno ocenjuje ministrstvo tudi področje prehrane otrok v Sloveniji. Pri tem omenjajo smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, ki jih pripravljajo skupaj z ministrstvom za zdravje. Te bodo, kot so prepričani na ministrstvu za šolstvo, predstavljale strokovno podlago za zagotavljanje zdravstveno ustrezne prehrane v vrtcih, šolah, zavodih in dijaških domovih.

Ne spreglejte