Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 10. 2011,
13.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 28. 10. 2011, 13.55

8 let

SMS – zeleni bodo na volitvah nastopili skupaj s še nekaterimi strankami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Stranka SMS - zeleni odhaja na predčasne parlamentarne volitve skupaj z Demokratsko stranko Slovenije, Zvezo za Primorsko in Zeleno koalicijo.

Po besedah predsednika državnega sveta Blaža Kavčiča, ki se je po izstopu iz LDS pridružil stranki SMS - Zeleni, so se povezali akterji, ki v ospredje postavljajo človeka in kakovost njegovega življenja. "Treba je vzpostaviti bolj pošteno in hkrati motivirajoče razmerje med delom in kapitalom" Ocenjujejo namreč, da bi v Sloveniji lahko dosegli veliko več in državljanom omogočili bistveno višjo kakovost življenja. Osnovno težavo Kavčič vidi v usihanju obsega dodane vrednosti, vzrok za nizko ustvarjalnost pa je po njegovem v pomanjkanju zaupanja. Kot je poudaril, je treba "vzpostaviti bolj pošteno in hkrati motivirajoče razmerje med delom in kapitalom". Na volitve z "zeleno politiko" Ključna usmeritev njihovega volilnega programa je zelena politika, ki v Evropi v prvi vrsti pomeni najprej socialno politiko, potem šele okoljsko in nato vse druge, je poudaril urednik programa Bojko Jerman. Del zelene politike je po njegovih besedah tudi ekonomska politika. V Evropi ima pomembno mesto zelena industrija. Poleg tega pa se zavzemajo tudi za družbeno odgovorno ekonomijo, kar pomeni, da morajo najprej ljudje dobiti pošteno plačilo in je treba poravnati vse stroške - med njimi okoljske -, šele nato pa je možna delitev dobičkov, je še pojasnil Jerman. Uvedli bi temeljni univerzalni dohodek in brezplačno šolanje Kot je med drugim navedel, bi uvedli tudi temeljni univerzalni dohodek in brezplačno šolanje. Možnost za pridobitev potrebnih dodatnih sredstev pa vidijo v večjih okoljskih davkih za okolju škodljive tehnologije in davku na luksuz, je še dejal.

Kavčič: Javni sektor je treba racionalizirati in od njega dobiti več Po Kavčičevih besedah ne soglašajo s tem, da je treba zmanjšati javno porabo; to je "neoliberalistična zabloda in trik". Javni sektor je treba racionalizirati in od njega dobiti več, nikakor pa v njem "brutalno odpuščati", je še ocenil in dodal, da je treba javni primanjkljaj zmanjšati z ustvarjanjem.

Poudaril je, da je treba vzpostaviti zdrave ekonomske razmere, pri čemer morajo priti do veljave ljudje z izkušnjami v gospodarstvu. V Sloveniji je veliko inovativnih ljudi, a jih ne znamo vključiti, politiki pa se tistih, ki bi lahko prenašali znanje z inštitutov v gospodarstvo, dobesedno branijo, je soglašal tudi predstavnik Zelene koalicije Tomaž Ogrin.

"Državo bi morali upravljati na bolj demokratičen in manj centralističen način" Poleg tega bi morali drugače, na bolj demokratičen in manj centralističen način upravljati državo, je opozoril predsednik Zveze za Primorsko Pavel Gregorčič.

Če jim tokrat ne bo uspelo, se njihovo delo ne bo končalo Sicer pa je Kavčič ocenil, da imajo možnosti za "soliden vstop v DZ". Ponudili bodo "verodostojno ekipo izkušenih ljudi, strokovnjakov, neobremenjenih". Če pa tokrat ne bodo uspeli, se njihovo delo ne bo končalo.

Predsednik demokratske stranke Mihael Jurak je tako prepričan, da bodo skupaj s somišljeniki ponudili kvalitetne rešitve in verodostojno alternativo. Ko so tehtali možnosti za povezovanje pred volitvami, so v še v nekaterih programih našli sorodne rešitve, a so avtorji teh programov že izgubili njihovo zaupanje, pa tudi tisti, ki se predstavljajo kot alternativa, so vse prej kot nova ponudba, je pojasnil.

Ne spreglejte