Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
22. 8. 2014,
20.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 22. 8. 2014, 20.07

8 let

SMC ostaja najmočnejša stranka, Zoran Janković najmanj priljubljen politik

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Stranka Mira Cerarja (SMC) je še vedno najmočnejša stranka v državi. Najmanj priljubljen politik je Zoran Janković, tesno za petami mu je Janez Janša, je pokazala raziskava Episcentra.

Če bi bile volitve danes, bi največ glasov (31 odstotkov) prejela SMC, a stranki je podpora glede na julij padla za slabe štiri odstotke. Sledi ji Slovenska demokratska stranka (SDS), ki je pozicijo drugouvrščene stranke utrdila za dodatne 0,4-odstotne točke (15,4 odstotka), je pokazala raziskava javnega mnenja, ki jo je za naš medij izvedla agencija Episcenter.

NSi in SD z višjo podporo kot pred volitvami Tudi Novi Sloveniji (NSi) bi v avgustovskem merjenju javnega mnenja svoj glas namenilo več volivcev kot mesec prej. Zanjo bi glasovalo 10,4 odstotka volivcev, kar je tri odstotke več kot julija. Prav toliko več volivcev bi to nedeljo glasovalo za Socialne demokrate (SD), ki z 8,7 odstotka glasov zasedajo četrto mesto. Stranka DeSUS bi prejela enak odstotek kot mesec prej (7,6 odstotka).

Medtem ko je podpora Združeni levici (7,5 odstotka) in Zavezništvu Alenke Bratušek (1,4 odstotka) ta mesec padla, bi se za SLS odločilo več anketiranih (4,5 odstotka). Pozitivno Slovenijo bi volilo 0,9 odstotka, stranko Verjamem 0,4 odstotka in Državljansko listo 0,3 odstotka vprašanih.

Daleč največ vprašanih ne bi volila SDS Na vprašanje, katere stranke zanesljivo ne bi volili, jih večina ne bi prepričala Janševa SDS (54,8 odstotka). Sledita ji ZaAB (27 odstotkov) in NSi (25 odstotkov).

Cerar bolj priljubljen od Pahorja Katerim politikom pa so najbolj naklonjeni volivci? Najbolj sta jih prepričala Miro Cerar (77 odstotkov) in Borut Pahor (76 odstotkov), sledi jima Dejan Židan (54 odstotkov). Medtem ko polovica volivcev Karla Erjavca dojema kot zelo priljubljenega politika (49 odstotkov), je druga polovica prepričana v nasprotno (51 odstotkov). Na visoko peto mesto po priljubljenosti se je uvrstil novinec iz SMC Milan Brglez (46 odstotkov), ki je pred kratkim prevzel vodenje državnega zbora.

Na lestvici najmanj priljubljenih politikov vodi Zoran Janković (83 odstotkov), tik za njim sta Janez Janša (74 odstotkov) in Alenka Bratušek (70 odstotkov). Ljudmili Novak je nenaklonjenih 56 odstotkov volivcev.

Bratuškove vlade ne podpira 72 odstotkov vprašanih Vlade Alenke Bratušek, ki opravlja tekoče posle, ne podpira 72 odstotkov volivcev. Marca 2013 Janševe vlade na primer ni podpiralo 78 odstotkov državljanov.

Volitev bi se zanesljivo udeležilo 45 odstotkov volilnih upravičencev, verjetno bi jih na volišča odšlo 17 odstotkov, zagotovo pa svojega glasu ne bi oddalo 27 odstotkov volivcev.

Ne spreglejte