Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 8. 2015,
15.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ribiči diskriminacija

Petek, 28. 8. 2015, 15.21

7 let, 12 mesecev

Slovenski ribiči diskriminirani v hrvaškem morju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvaški rekreativni in športni ribiči ribarijo ceneje kot tuji državljani, kar je diskriminatorno, je februarja letos ugotovila Evropska komisija, ki je Hrvaški poslala opomin.

18. avgusta smo objavili prispevek o pravilih, ki veljajo za športne in rekreativne ribiče tako v Sloveniji kot na Hrvaškem, ki je vznemiril nekaj slovenskih ribičev. Bistvena težava, opozarja eden od njih, so letne ribolovne dovolilnice. Pred vstopom Hrvaške v EU so letne dovolilnice lahko kupili le državljani Hrvaške, ob vstopu pa so težavo rešili po hrvaško, pravi Bojan Puhek.

"Spremenili so dikcijo, po novem lahko letno karto kupi kdorkoli s stalnim prebivališčem na Hrvaškem. S tem naj bi bil zakon v skladu z zakoni EU," dodaja Puhek.

Ko se je poleti 2013 sam zanimal, ali bo Hrvaška uskladila svoje zakone z zakoni EU in kdaj, je od Petra Krznarića iz uprave ribištva na hrvaškem kmetijskem ministrstvu dobil odgovor, da imajo vsi državljani EU popolnoma enake pravice glede izdaje letnih dovolilnic.

"Pravica do letne dovolilnice je vezana le na prebivališče, ne pa tudi na državljanstvo ali nacionalno pripadnost. Osebi, ki je kupila letno dovolilnico, nima pa prebivališča na Hrvaškem, grozijo sankcije. Vsi tisti, ki nimajo prebivališča na Hrvaškem, pa lahko ribarijo na osnovi dnevnih ali večdnevnih dovolilnic," je zapisal Krznarić.

Hrvati so spremenili le dikcijo; namesto hrvaški državljani zdaj v zakonu piše prebivalci Hrvaške "To je bil en velik hrvaški nateg, zato smo se slovenski športni in rekreacijski ribiči malce zorganizirali in prek poslancev EU masovno vlagali pritožbe na Evropsko komisijo, ker gre po našem mnenju čisto preprosto za diskriminacijo," je prepričan slovenski ribič.

Težava je namreč v tem, da "tuji" ribiči za dnevno dovolilnico plačajo osem evrov, za tridnevno okoli 20 evrov, tedensko slabih 40, za mesečno pa skoraj 93 evrov. Letna dovolilnica za vse s stalnim prebivališčem na Hrvaškem pa stane pičlih 65 evrov. Da gre za neenakopravno obravnavo, menijo tudi v Evropski komisiji, ki je številne pritožbe preučila.

"Komisija se je odločila, da Republiki Hrvaški pošlje uradni opomin, v katerem jo bo pozvala, naj predloži svoje pripombe v okviru predhodne faze za ugotavljanje kršitev," je februarja letos zapisal Jürgen Tiedje iz Evropske komisije.

Zdaj je žogica na hrvaški strani, meni Puhek. Ali so se na pristojnem kmetijskem ministrstvu odzvali na poziv komisije in tudi, kakšne argumente so jim posredovali, je zanimalo tudi nas, a nam odgovorov v devetih dneh niso uspeli posredovati. Kot so nam pojasnili v tajništvu, potrebujejo še nekaj časa, saj je bil pomočnik kmetijskega ministra, zadolžen za ribolov, na dopustu, zdaj pa je na službeni poti.

Ne spreglejte