Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 4. 2024,
18.17

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Renata Cvelbar Bek Varnostni svet ZN Slovenija

Četrtek, 18. 4. 2024, 18.17

1 teden, 5 dni

Slovenija v VS ZN izpostavila diplomacijo kot edino rešitev krize na Bližnjem vzhodu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Varnostni svet Združenih narodov | Foto Reuters

Foto: Reuters

Diplomacija je edina pot naprej, je na današnjem zasedanju Varnostnega sveta ZN o položaju na Bližnjem vzhodu povedala generalna sekretarka ministrstva za evropske in zunanje zadeve Renata Cvelbar Bek in pozvala k polnemu izpolnjevanju resolucij Varnostnega sveta ter takojšnji prekinitvi sovražnosti in izpustitvi talcev v Gazi.

Zasedanje na ministrski ravni je organizirala predsedujoča Varnostnemu svetu v aprilu Malta, ki je nanj povabila tudi države iz regije, kot so Izrael, Iran, Jordanija, in tudi Palestince.

Varnostni svet naj bi sicer drevi glasoval tudi o alžirskem predlogu resolucije za sprejem Palestine v ZN, ki pa po navedbah diplomatskih virov ne bo sprejet zaradi veta stalne članice ZDA.

"Verjamemo, da mora rešitev dveh držav temeljiti na suvereni enakopravnosti držav in zaradi tega podpiramo njun enakopraven status v ZN. To bi utrdilo vlogo Palestinske uprave in prispevalo k izraelski varnosti," je v svojem nastopu povedala Renata Cvelbar Bek.

S tem je napovedala, da bo Slovenija podprla priporočilo Varnostnega sveta Generalni skupščini ZN za glasovanje o sprejemu Palestine v ZN.

Generalna sekretarka je kot ključ za zmanjšanje napetosti v celotni regiji Bližnjega vzhoda izpostavila Gazo. Pozvala je k spoštovanju vseh resolucij, še posebej resolucije nestalnih članic, ki zahteva takojšnje humanitarno premirje, in pozivov Meddržavnega sodišča (ICJ) glede Gaze.

Obsodila je napad Hamasa na Izrael in zahtevala izpustitev talcev, opisala katastrofalen humanitarni položaj v Gazi in pozvala Izrael, naj odstrani ovire za dostavo humanitarne pomoči.

"Obsojamo vse kršitve mednarodnega prava in pozivamo k odgovornosti za spolno nasilje na obeh straneh," je dejala in izrazila odločno nasprotovanje Slovenije grožnjam z napadom na Rafo.

"Diplomacija je edina pot naprej"

Vse strani je pozvala k maksimalni vzdržnosti in poudarila, da rakete in droni ne bodo odpravili vzrokov krize. "Diplomacija je edina pot naprej," je povedala.

"Skrajni čas je, da se krvavi krog povračilnih udarcev konča. Regija je na robu prepada in ena sama napaka lahko vodi v nepredstavljive posledice," pa je uvodoma povedal generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki je Varnostni svet seznanil s položajem na terenu.

Obsodil je iranski napad na Izrael ter napad na iranski konzulat v Damasku, za katerega je Iran odgovornost pripisal Izraelu. "Vojna v Gazi se lahko prelije v popoln regionalni spopad," je dejal in dodal, da je izraelski odgovor na napad Hamasa ustvaril humanitarni pekel za Palestince, ujete v Gazi.

Pripadniki Hamasa so 7. oktobra lani med napadom na Izrael ubili 1170 ljudi in zajeli 250 talcev, izraelski odgovor pa je na palestinski strani doslej zahteval že skoraj 34.000 življenj. Tudi Guterres je pozval k takojšnjemu premirju in izpustitvi talcev.

Opozoril je, da humanitarne operacije v Gazi komaj dihajo, in pozval Izrael, naj pomaga, obenem pa zaustavi nasilje izraelskih naseljencev na zasedenem Zahodnem bregu. "Izrael kot okupacijsko silo pozivam, naj zaščiti palestinsko prebivalstvo," je dejal.

Ne spreglejte