SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija se bo dejavno vključila v Natovo operacijo v Egejskem morju

0

termometer

Slovenija se bo dejavno vključila v operacijo zveze Nato za preprečevanje nezakonitih migracij prek Egejskega morja, je povedala obrambna ministrica Andreja Katič danes v Bruslju.

Možnosti sodelovanja bodo še preučili, je dodala ministrica in pri tem nakazala, da bi lahko Slovenija v pomoč znova ponudila ladjo Triglav.

Slovenija je v preteklosti z njo že sodelovala v italijanski operaciji Mare Nostrum, zdaj pa sodeluje tudi v evropski operaciji Sophia, je spomnila Katičeva ter poudarila, da lahko te izkušnje in zmogljivosti ponudimo tudi v prihodnje.

Priložnosti za sodelovanje Slovenije bo dovolj Ob tem je opozorila, da je treba zmogljivosti pripraviti, kar terja čas. Ker pa bo Natova operacija nedvomno dolgoletna, bo zagotovo dovolj priložnosti za sodelovanje Slovenije, je dodala.

Slovenija bi lahko po neuradnih informacijah za sodelovanje v okviru Natove operacije v Egejskem morju ponudila tudi skupine za vkrcanje na druge ladje.

Predlogu Turčije, Grčije in Nemčije za uporabo Natovih pomorskih in nadzornih zmogljivosti pri preprečevanju nezakonitih migracij prek Egejskega morja je bilo na dvodnevnem zasedanju obrambnih ministrov članic Nata namenjene največ pozornosti.

"Begunsko-migracijsko problematiko je treba reševati pri izvoru" Vlogo Natovih sil bo treba še podrobno operativno razdelati, a v osnovi naj bi šlo predvsem za okrepljen nadzor območja, prekinitev tihotapskih poti in v primeru odkritja nezakonitih prehodov oziroma reševanja migrantov za vračanje prebežnikov v begunske centre v Turčiji, je pojasnila Katičeva.

Slovenska ministrica je pobudo toplo pozdravila, saj meni, da je treba begunsko-migracijsko problematiko reševati pri izvoru. V tem duhu je Slovenija že dejavno vključena v pomorsko operacijo EU Sophia, poleg tega se je pred kratkim odločila za konkreten prispevek v koaliciji za boj proti Islamski državi, je spomnila.

Za pripravo nove operacije so v Natu ukrepali takoj. Natovim stalnim pomorskim silam so že ukazali premik iz Sredozemlja v Egejsko morje in pozvali k vojaškemu nasvetu za natančno opredelitev nalog nove operacije.

Vojaški nasvet se po neuradnih informacijah pričakuje do 24. februarja, tako da naj bi bila podrobna operativna odločitev o novi operaciji sprejeta še ta mesec.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin