Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 3. 2020,
5.52

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,62

14

meja Slovenija Italija Koronavirus

Natisni članek

Sreda, 11. 3. 2020, 5.52

4 leta, 5 mesecev

Slovenija danes za potnike zapira mejo z Italijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,62

14

meja z Italijo | Foto STA

Foto: STA

Vlada je sprejela sklep, da se bo danes na meji z Italijo začela izvajati kontrola vstopa v Slovenijo. Kot so sporočili z vlade, bodo kontrolo izvajali pri osebah, ki niso slovenski državljani oziroma v Sloveniji nimajo prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča. Za tovorni promet meja ostaja odprta.  Slovenija na meji uvaja šest nadzornih točk in zapira nekatere ceste.

V Sloveniji imamo za zdaj 47 primerov okuženih z novim koronavirusom. Precej huje je v Italiji, kjer so okužbo potrdili že pri več kot deset tisoč ljudeh, več kot 630 ljudi je umrlo. Da bi zajezili širjenje okužbe, je italijanska vlada za vso državo razglasila karanteno, vendar so Italijani kljub temu na vzhodu države še vedno zahajali v Slovenijo. Slovenska vlada se je zato odločila, da zapre mejo in tako zmanjša tveganje za širjenje bolezni covid-19 pri nas. 

Tuji državljani bodo morali imeti potrdilo o negativnem testu

"Sprejeli smo sklep o izvajanju kontrole vstopa na meji med Italijo in Slovenijo. Tujemu državljanu, ki ne bo imel potrdila o negativnem izvidu na SARS-CoV-2 (covid-19), se bo lahko prepovedal vstop na območje Slovenije. Kontrola vstopa se ne bo izvajala za tovorni promet," je vlada ponoči sporočila na Twitterju.

Za tovorni promet kontrole ne bo

Slovenija bo na mejni črti oziroma v bližini mejne črte z Italijo preverjala, ali imajo potniki iz Italije potrdilo o negativnem izvidu. Potrdilo bo moralo biti v slovenskem, angleškem ali italijanskem jeziku in ne bo smelo biti starejše od treh dni. Tistim, ki potrdila ne bodo imeli, bodo lahko organi prepovedali vstop v Slovenijo. Se pa kontrola vstopa ne bo izvajala za tovorni promet.

Koronavirus Italija
Novice Slovenija bo zaprla mejo z Italijo za potniški promet

Na meji z Italijo šest kontrolnih točk

Kot je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Aleš Šabeder, ne zapirajo meje z Italijo, ampak uvajajo nadzorne točke.

Na mejni črti z Italijo bo tako naslednjih šest kontrolnih točk: Rateče, Robič, Škofije, Vrtojba, Fernetiči in Krvavi Potok. Vse preostale poti pa bodo zaprli, je dejal Šabeder. 

Ukrepe in uredbo o poteku mejne kontrole še dokončuje delovna skupina, je na današnji opoldanski novinarski konferenci pojasnil Šabeder.

Kot je poudaril, Slovenija ne zapira meje z zahodno sosedo, ampak pripravlja ukrepe za izvajanje smiselnega in izvedljivega nadzora. "Po informacijah vodstva policije, ki jih imam, bo ta lahko zagotovila kader, ki ga bomo potrebovali na meji," je zatrdil minister.

Slovenija je tako po njegovih besedah vzpostavila mejni nadzor, kot ga je Avstrija, in sicer, da lahko mejo neslovenski državljani prečkajo samo z dokazilom o negativnem vzorcu na okužbo z novim korona virusom, ki ni starejši od treh dni. Slovensko mejo bodo brez takega dokumenta lahko prečkali tudi zamejci s slovenskim državljanstvom, tudi če v Sloveniji nimajo prijavljenega prebivališča, piše STA.

Iz nadzora pa je izključen tranzitni promet. "Tranzita ne moremo zaustaviti, saj gre za pomembne nabavne in logistične poti, lahko ohromimo tudi delovanje države," je opozoril Šabeder. Pri tranzitnih potnikih, ki se v Sloveniji naj ne bi zaustavljali, pa bi omejili gibanje. Podrobnosti, kako bo potekal nadzor znotraj države, sicer še niso znane, minister je s pristojnimi službami o tem govoril tik pred začetkom novinarske konference, še piše STA.

Avtobusni promet ustavljen

Na podlagi ukrepov, ki sta jih za preprečitev širjenja novega koronavirusa sprejeli Italija in Slovenijo, je do nadaljnjega ustavljen potniški avtobusni promet med Slovenijo in Italijo, so sporočili iz prevoznika Arriva. Da ne izvajajo več avtobusnih prevozov med državama, so na telefonu za pomoč uporabnikom povedali tudi v Nomagu, piše STA.

Med Slovenijo in Italijo vozi tudi mednarodni vlak družbe Trenitalia, ki dvakrat dnevno povezuje Ljubljano in Trst ter v nadaljevanju potnikom omogoča še povezave s tržaškim letališčem in Vidmom ter prek tržaške železniške postaje tudi s preostalimi italijanskimi mesti.

Za zdaj ta še vozi po urniku, a v SŽ so že napovedali, da bodo sledili ukrepom, ki jih bo država uvedla na kopenski meji z Italijo. Na podlagi sprejetih ukrepov za okrepitev nadzora na meji z Italijo in uvedbo nadzornih točk na nekaj večjih prehodih je pričakovati spremembe tudi v mednarodnem železniškem potniškem prometu, a se morajo v SŽ o podrobnostih še dogovoriti z italijanskimi partnerji, še piše STA.

Ministrstvo Slovencem svetuje, naj se vrnejo iz Italije

Zunanje ministrstvo slovenskim državljanom, ki so še v Italiji, svetuje, naj se vrnejo domov. "Tistim, ki se odpravljate domov, svetujemo, da to opravite na varen način z uporabo komercialnih prevoznih sredstev. Priporočamo vam, da pri načrtovanju poti spremljate razvoj širjenja virusa in njegove prisotnosti po območjih," so zapisali na spletni strani ministrstva. 

Potezi Slovenije in Avstrije, ki prav tako zapira mejo z Italijo, sta sicer po mnenju francoskega predsednika Emmanuela Macrona slabi. 

"S takšno boleznijo se še nisem srečala"

Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica klinike za infekcijske bolezni UKC Ljubljana, je povedala, da se s takšno boleznijo še ni srečala, čeprav je infektologinja že vrsto let.

Ne spreglejte