Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 6. 2016,
6.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

zika Rio 2016

Četrtek, 9. 6. 2016, 6.57

6 let, 6 mesecev

V Sloveniji imamo v zadnjem mesecu potrjen primer zike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

komar, zika | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so potrdili prvi primer okužbe z ziko v Sloveniji. "V Sloveniji smo zaznali importiran primer virusa zike. Preučili smo primer in ugotovili, da ne predstavlja tveganja za javno zdravje," je povedala Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Dodala je, da so pri nas za virus zika testirali 35 ljudi, en primer pa potrdili.

Da imamo v Sloveniji v zadnjem mesecu potrjen prvi primer zike, je potrdil Franc Strle s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. "Do podatka smo prišli na podlagi tega, da je bila ta oseba v Latinski Ameriki," je pojasnil. Dodal je, da je bil pojav okužbe le vprašanje časa in da pri pacientu ni šlo za kaj posebnega. Podrobnosti o okuženi osebi zaradi varovanje zasebnosti ne razkrivajo.

Zike v Sloveniji trenutno ni

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je pred sejo vlade primer zike zanikala, saj po njenih besedah pri okužbi športnika ne gre za omenjeni virus. Da virusa v Sloveniji trenutno ni, je dejala tudi Mojca Gobec, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na ministrstvu.

OZS: Naš reprezentant ni okužen

Na Odbojkarski zvezi Slovenije (OZS) so zanikali navedbe, da naj bi bil z ziko okužen reprezentant, 23-letni Jan Klobučar, ki naj bi se okužil v Braziliji, kjer je gostoval z reprezentanco. Klobučar se je iz Ria de Janeira s preostalimi reprezentanti s 14-tedenskih priprav vrnil prejšnji teden.

"Na Odbojkarski zvezi teh informacij nimamo. Jan Klobučar povsem normalno trenira. Kaj več te teme ne bi komentiral," se je na poročanje o okužbi z virusom zika odzval generalni sekretar Odbojkarske zveze Slovenija Gregor Humerca. "Informacije ne držijo, saj vsi izvidi kažejo, da ne gre za okužbo z omenjenim virusom. Klobučar je po prihodu v Slovenijo sicer res zbolel ter preventivno poiskal pomoč na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra, od koder so ga napotili na dodatne preiskave, a so vsi izvidi pokazali, da odbojkar z virusom zika ni okužen. Klobučar že nekaj dni nemoteno trenira z reprezentanco in se pripravlja na turnir svetovne lige prihodnji teden v Ljubljani," so sporočili z zveze.

WHO: Zika že v 60 državah, uvoženi primeri pa po vsem svetu

Epidemija virusa zika se še naprej širi. Kot ugotavlja zadnje poročilo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), so do 1. junija letos prenos virusa prek okuženih komarjev zabeležili že v 60 državah, uvožene primere pa so zaznali v vseh regijah po svetu.

Kar v 46 državah so primere prenosa bolezni z okuženih komarjev zaznali prvič po letu 2015, v 14 državah pa so prenos zike s komarjev zaznali že v obdobju od leta 2007 do 2014. Poleg tega so v 10 državah zabeležili prenos virusa s človeka na človeka, najverjetneje s spolnimi odnosi.

Uvoženih primerov zike, ko se ljudje z virusom okužijo na območjih, kjer živijo okuženi komarji, je bilo tudi v Evropi doslej že precej. Med drugim so jih zabeležili v Nemčiji, Franciji, Španiji, na Danskem, Češkem in Slovaškem.

STA

Zaradi virusa zika, ki je izbruhnil v Braziliji, na prizorišču letošnjih poletnih olimpijskih iger, je svoj nastop v Riu odpovedalo več svetovnih športnikov.

Kaj je zika?

Zika (ime izhaja iz gozda v Ugandi) je virus, ki se prenaša z vbodom komarja ali spolnimi odnosi. V Afriki naj bi se pojavil že leta 1947 in se nato razširil v Azijo. V Braziliji so epidemijo zike zaznali v začetku leta 2016. V večini primerov okužba poteka brez simptomov, pri določenem deležu okuženih pa se pojavijo bolezenski znaki, kot so vročina, glavobol, pordele očesne zenice … Bolj skrb vzbujajoče so težave nosečnic, raziskave pa nakazujejo možnost, da okužba z virusom povzroča mikrocefalijo, po kateri se dojenčki rojevajo z neobičajno majhnimi lobanjami in možgani.

"Po podatkih, ki jih imamo, ni nikakršnega razloga za alarm," je pred časom poudarila Nada Rotovnik Kozjek, članica medicinske komisije Olimpijskega komiteja Slovenije, ki bo v Rio potovala kot reprezentančna zdravnica. Pojasnila je, da v času olimpijskih iger v Braziliji ni sezone komarjev.

"Nevarnost infekcije je ob upoštevanju vseh ukrepov majhna. Tudi če se povprečen zdrav športnik okuži, ne bo huje zbolel. Po do zdaj dostopnih informacijah se težave lahko pojavijo le pri nosečnicah," je še pojasnila dr. Kozjekova.

Vse o ziki:
- Vse, kar morate vedeti o virusu zika

- Bi se morali slovenski športniki bati zike?

- Izjemno odkritje slovenskih znanstvenikov odmeva po vsem svetu (video)

- Kdo so slovenski znanstveniki, ki so potrdili povezavo virusa zika z možganskimi okvarami ploda

- Znanstveniki odkrili povezavo med virusom zika in mielitisom

Ne spreglejte