Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
27. 5. 2016,
15.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Brazilija zika Rio 2016

Petek, 27. 5. 2016, 15.47

6 let, 6 mesecev

Virus, ki se ga bojijo tudi novodobni gladiatorji

Kruti virus ogroža spektakel v Riu

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Rio, ženska, noge, Brazilija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Odštevanje do poletnih olimpijskih iger v Riu de Janeiru poteka v senci vse večjega nasilja v Braziliji, politične krize in virusa zika, zaradi katerega bi lahko vsaj nekateri športniki ostali doma.

Turbulentno politično dogajanje – vsaj začasno nekdanji predsednici Dilmi Rousseff grozi impičment zaradi korupcije – ter vse slabši gospodarski položaj in naraščanje nasilja, zaradi katerega je nekdanji najboljši nogometaš na svetu in svetovni prvak z Brazilijo leta 2002 Rivaldo turistom svetoval, naj ne hodijo v Brazilijo, so ob virusu zika glavne težave, ki povzročajo glavobol organizatorjem iger in vzbujajo dvoma o uspešnosti prvih poletnih olimpijskih iger v kateri od latinskih držav.

Zika je nevarna predvsem za nosečnice, saj med drugim povzroča mikrocefalijo pri novorojenčkih. | Foto: Reuters Zika je nevarna predvsem za nosečnice, saj med drugim povzroča mikrocefalijo pri novorojenčkih. Foto: Reuters Seznam športnikov, ki so izrazili velike pomisleke glede udeležbe na igrah zaradi virusa, je s približevanjem slavnostnega odprtja iger 5. avgusta vsak dan daljši. Britanska šampionka Jessica Ennis-Hill je izrazila zaskrbljenost nad morebitnim vplivom, ki bi ga virus lahko imel na njene načrte, da v prihodnje poveča svojo družino. Trener zlate olimpijke v Londonu v sedmeroboju je napovedal, da bi lahko preskočila zadnje priprave na olimpijske igre v Braziliji. Golfista Danny Willett in Rory MCIlroy imata prav tako pomisleke glede svoje udeležbe na olimpijskih igrah v Riu zaradi zike. Virus zika je delno tudi razlog, da v Riu ne bo golfista Adama Scotta, in glavni razlog, da tam ne bo golfista Marca Leishmana, čigar žena je lani skoraj umrla zaradi bolezni, ki je načela njen imunski sistem.

Kaj je virus zika, kako se prenaša, kako nevaren je in kaj lahko naredimo, da zmanjšamo nevarnost okužbe, si lahko preberete tukaj.

Igre bodo spremljali tudi številni novinarji z vsega sveta. Med njimi bo tudi naš Martin Pavčnik, ki pravi, da zaradi zike ni ravno brezbrižen, "ampak po drugi strani je tako, da so pred vsakimi olimpijskimi igrami neke skrbi. London – kako bo s prometom? Soči – ali bodo objekti pravočasno končani? Peking – umazan zrak? Vedno je seveda še vprašanje varnosti oziroma terorizma. Na koncu ugotoviš, da je to tako velik dogodek, tako velik vložek, da si organizator in MOK ne moreta privoščiti spodrsljajev".

Na veliko nasilje v Braziliji in Riu je opozoril nekdanji nogometni zvezdnik Rivaldo. Organizatorji zagotavljajo, da bodo igre varne, saj bo za varnost na prizoriščih tekmovanj in v mestu nameščenih 85 tisoč policistov in vojakov. | Foto: Reuters Na veliko nasilje v Braziliji in Riu je opozoril nekdanji nogometni zvezdnik Rivaldo. Organizatorji zagotavljajo, da bodo igre varne, saj bo za varnost na prizoriščih tekmovanj in v mestu nameščenih 85 tisoč policistov in vojakov. Foto: Reuters Medtem ko se posamezni športniki še odločajo, ali se bodo zaradi virusa odpovedali možnosti za olimpijsko slavo, je predsednik kenijskega olimpijskega komiteja napovedal, da se celotna kenijska reprezentanca ne bo udeležile iger, če bo izbruh zike postal epidemija. "Dali smo jasno vedeti, da ne bomo odšli tja, če ne bodo zaščitili prizorišč pred tem potencialno nevarnim virusom. Če bodo zagotovili, da je vse pod nadzorom in da ni nobene nevarnosti za udeležence, bomo šli," je napovedal Kipchoge Keino. Po drugi strani je avstralski olimpijski komite izrazil mnenje, da zika predstavlja le minimalno tveganje za športnike.

Virus zika prenašajo predvsem komarji in je še posebej nevaren za nosečnice, saj lahko povzroči nenormalnosti pri novorojenčkih, kot so zelo majhne glave. Vse več je znanih primerov prenosa tudi s spolnimi odnosi. Avstralskim športnikom bo njihov komite zato priskrbel posebne, zelo trpežne kondome, odporne na okužbo z ziko.. Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni športnikom priporoča, da ženske – okužene ali ne – počakajo najmanj osem tednov, preden zanosijo. Za moške – če so okuženi z virusom – priporočajo, da počakajo najmanj šest mesecev.

Strokovnjak za zdravstvo Amir Attaran je opozoril, da bi morali igre celo odpovedati ali pa vsaj prestavili, saj je zika veliko bolj nevarna, kot so številni pripravljeni priznati. "Rio je središče epidemije. Kdo pri zdravi pameti bi poslal pol milijona ljudi v središče epidemije, da se okužijo in vrnejo na vse konce sveta?" se je vprašal.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je obiskovalce, ki se bodo udeležili iger, opozorila, naj se izogibajo velikih množic, revnejših predelov mest in krajev s slabimi sanitarijami. Attaran je opozorilo WHO označil za neodgovorno in nevarno, saj se je takim mestom v Riu praktično nemogoče izogniti.

Organizatorji zagotavljajo, da bodo sprejeli preventivne ukrepe za zagotavljanje varnosti športnikov, in poudarjajo, da se bodo igre začele hkrati z zimo v Braziliji, tako da naj bi nižje temperature zmanjšale populacijo komarjev.

Ne spreglejte