Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 10. 2013,
12.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

jabolka zdravje

Torek, 8. 10. 2013, 12.38

7 let, 12 mesecev

Slovenec poje do 45 kilogramov jabolk na leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Uradne bilance za jabolka v Sloveniji za zdaj ni, vendar pa na Kmetijskem inštitutu ocenjujejo, da Slovenec poje med 40 in 45 kilogrami svežih in predelanih jabolk, od tega okoli 25 kilogramov svežih.

V obdobju obiranja jabolk smo pogledali, koliko jabolk pojemo Slovenci in koliko jih pridelamo. Porabo pomembnejših kmetijskih proizvodov v Sloveniji na podlagi bilanc proizvodnje in porabe kmetijskih proizvodov za Statistični urad izračunavajo na Kmetijskem inštitutu Slovenije (KIS).

Med njimi so tudi jabolka, za katere uradne bilance za zdaj še ni, obstaja pa ocena, ki pravi, da je prebivalec Slovenije v obdobju med letoma 2005 in 2011 pojedel med 40 in 45 kilogrami jabolk na leto – vključno s pireji, džemi, suhimi jabolki, sokovi –, od tega okoli 25 kilogramov svežih jabolk.

V oceno pa niso všteta jabolka, ki so pridelana na vrtičkih, tako da je poraba po oceni Barbare Zagorc z oddelka za ekonomiko kmetijstva na KIS zagotovo večja. Dodaja, da po njihovih ocenah prebivalec Slovenije v povprečju poje okoli 15 odstotkov manj jabolk od prebivalca Avstrije.

Koliko jabolk pridelamo v Sloveniji? V zadnjih petih letih je bilo v Sloveniji pridelanih med 55 in 81 tonami jabolk v intenzivnih nasadih ter med 18 in 40 tonami v ekstenzivnih oziroma kmečkih nasadih. Skupno torej med 74 in 117 tonami jabolk. Na velika letna nihanja po navedbah Zagorčeve vplivata letina, ki je odvisna predvsem od vremenskih razmer, in rodnost v kmečkih nasadih.

Izvoz večji od uvoza V zunanji trgovini s sadjem so jabolka najpomembnejša kontinentalna vrsta sadja. So pa tudi med redkimi kmetijskimi proizvodi, ki imajo pozitivno zunanjetrgovinsko bilanco – torej je izvoz večji od uvoza. V zadnjih treh letih se je uvozilo med 17 in 27 tisoč tonami svežih jabolk letno, izvozilo pa med 32 in 39,5 tisoč tonami svežih jabolk letno. Najnižja bilanca je bila sicer leta 2012.

Kaj vpliva na ceno jabolk? Na maloprodajno ceno jabolk v veliki meri vpliva mesto nakupa – ali so to velika trgovska središča, tržnice, pridelovalci … V manjši meri pa vpliva tudi ponudba jabolk na trgu. So pa opazne tudi razlike v ceni po sortah in od načina pridelave, ekološko pridelana jabolka so namreč dražja, pojasnjuje Zagorčeva.

Pred časom smo na našem mediju pogledali, koliko so se od uvedbe evra, torej od 1. 1. 2007, do letošnjega julija podražila izbrana živila. Največ, in sicer za kar 342 odstotkov, se je v povprečju podražil kilogram jabolk. Januarja 2007 je bilo treba za kilogram jabolk v povprečju odšteti 47 centov, julija letos pa je v povprečju kilogram stal 1,61 evra.

Ne spreglejte