Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Ponedeljek,
8. 10. 2012,
18.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 10. 2012, 18.04

8 let

Slovenci zaupljivi do tujcev

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovencem so najbližje vrednote v Avstriji in Nemčiji, skoraj vsak drugi pa ima stike z ljudmi iz sosednjih držav, je pokazala raziskava Slovenski utrip.

Trije od štirih Slovencev (74,4 odstotka) po lastnih navedbah zaupajo pripadnikom drugih narodov in kultur. Tako je pokazala raziskava Fakultete za uporabne družbene študije Slovenski utrip, opravljena na vzorcu 904 oseb v začetku oktobra. Raziskava ugotavlja, da so do pripadnikov drugih narodov in kultur najbolj zaupljive osebe v srednjih letih ter tisti z najnižjo in najvišjo stopnjo izobrazbe. Izmerjena stopnja zaupanja je za približno pet odstotkov višja kot v preteklih letih. V okviru raziskave so vprašani z ocenami od 1 (popolnoma drugačne vrednote) do 5 (povsem podobne vrednote) ocenjevali, koliko so jim blizu vrednote v drugih državah. Vprašani so najbližje lastnim vrednotam postavili vrednote v Avstriji (3,84) in Nemčiji (3,78), za njima pa vrednote v Franciji (3,43), Veliki Britaniji (3,37), na Hrvaškem (3,25) in v Italiji (3,25). Sledijo ZDA (3,07) in Srbija (3,08), sodeč po podeljenih ocenah pa vprašani kot najbolj oddaljene vidijo vrednote na Kitajskem (2,45) ter v Indiji (2,39) in Iranu (2,16).

Največ potujemo v sosednje države in države EU

Med vprašanimi je 62,6 odstotka takšnih, ki so v zadnjem letu iz različnih razlogov potovali v sosednje države, 30,1 odstotka pa v druge države EU. Delež potujočih se znižuje s starostjo in zvišuje s stopnjo izobrazbe.

Precej manj jih je obiskalo Afriko (2,9 odstotka), Azijo (1,6 odstotka), Azijo (1,6 odstotka) ter ZDA s Kanado (1,2 odstotka) in Latinsko Ameriko (1,1 odstotka). Povsem na repu potovalnih ciljev Slovencev se je znašla Avstralija, tja je v zadnjem letu potovalo 0,2 odstotka vprašanih.

Vsak drugi Slovenec ima stike s sosedi

Skoraj vsak drugi Slovenec (46,4 odstotka vprašanih) je imel v zadnjem letu prijateljske, sorodstvene ali službene stike z ljudmi iz sosednjih držav, vsak tretji (33,5 odstotka) pa z ljudmi iz drugih držav EU, oba odstotka sta višja v primerjavi z letom 2011. Delež stikov se zmanjšuje s starostjo, povečuje pa z izobrazbo in višino dohodka, je pokazala raziskava.

Odstotek prijateljskih, sorodstvenih ali službenih stikov pričakovano pada z zemljepisno oddaljenostjo. 7,3 odstotka vprašanih je tako v zadnjem letu imelo stike z ljudmi iz ZDA in Kanade, 4,2 odstotka iz Avstralije, 2 odstotka iz Azije, 1,9 odstotka iz Latinske Amerike in 0,7 odstotka iz Afrike. Vsi našteti odstotki so nižji v primerjavi z odstotki, izmerjenimi pred enim letom, še izhaja iz raziskave.

Ne spreglejte