Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 6. 2017,
15.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Natisni članek

stavka vojska carina veterina vlada Miro Cerar

Torek, 27. 6. 2017, 15.41

6 let, 6 mesecev

Sindikati uniformiranih poklicev želijo plače, primerljive s policijskimi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Slovenska vojska | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Sindikati, ki zastopajo pooblaščene uradne osebe, za svoje članstvo zahtevajo plače, primerljive s tistimi, kot so si jih s stavko izborili policisti. Prepričani so, da tudi njim za dosego tega cilja preostane zgolj stavka, zato so ustanovili stavkovni odbor.

Sindikat državnih organov Slovenije, Sindikat carinikov Slovenije, Sindikat ministrstva za obrambo, Sindikat veterinarjev Slovenije, Sindikat vojske, obrambe in zaščite ter Sindikat pilotov ministrstva za obrambo so se namreč preoblikovali v skupini stavkovni odbor.



Do odločitve za stavko jih je pripeljala vlada

Do te odločitve jih je po besedah izvršnega sekretarja sindikata Morsa Marjana Laha pripeljala vlada. "Dala nam je jasno znamenje, da nam, če želimo doseči pravično povišanje plač, preostane zgolj stavka," je dejal na današnji novinarski konferenci.

Tudi predsednik sindikata delavcev državnih organov in vodja stavkovnega odbora Frančišek Verk je pojasnil, da so v sindikatih odločili, da družno nastopijo in dosežejo tisto, kar so s stavko dosegli policisti in zdravniki. "Vlada razume edino zakon močnejšega oziroma stavko kot sredstvo za dosego cilja," je poudaril.

Zahtevajo takojšnjo odpravo anomalij

Sindikati tako zahtevajo takojšno odpravo anomalij za zaposlene do 26. plačnega razreda, pri čemer vztrajajo, da se najslabše plačanim plače dvignejo za tri do štiri plačne razrede, je pojasnila sekretarka sindikata državnih organov Ana Jakopič.

Vlada namreč očitno dogovora o tem ne namerava spoštovati in "poskuša preigravati določene igre". Poleg tega bodo vztrajali, da se plače preostalih pooblaščenih uradnih oseb približajo tistemu, kar je bilo dogovorjeno s policisti, je pojasnila.

"140 tisoč zaposlenih v javnem sektorju si bo moralo razdeliti 70 milijonov za odpravo anomalij, medtem ko je bilo sredstev za 7.000 do 8.000 zdravnikov bistveno več." | Foto: STA , "140 tisoč zaposlenih v javnem sektorju si bo moralo razdeliti 70 milijonov za odpravo anomalij, medtem ko je bilo sredstev za 7.000 do 8.000 zdravnikov bistveno več." Foto: STA ,

Policijske zahteve za carinike nesprejemljive

Tudi za predsednika sindikata carinikov Dušana Pečnika je dogovor o odpravi anomalij jasen in po njegovih besedah natanko govori o prioritetah. Opozoril je, da si bo moralo 140 tisoč zaposlenih v javnem sektorju razdeliti 70 milijonov za odpravo anomalij, medtem ko je bilo sredstev za sedem tisoč do osem tisoč zdravnikov bistveno več.

Tudi Pečnik je poudaril, da policisti zahtevajo za en plačilni razred višjo plačo od preostalih pooblaščenih uradnih oseb, kar pa je za njih nesprejemljivo.

Specifika dela pravosodnih policistov

Vodja mariborskega sindikata delavcev v pravosodju Kamil Fras je danes opozoril na specifiko dela pravosodnih policistov. Ti po njegovih besedah delajo v slabih in nevarnih razmerah, neto plača pravosodnega policista začetnika pa je 670 evrov.

Zdajšnji predlog vlade, da jih uvrsti v 23. plačni razred, je sicer boljši kot doslej, "a naj vlada ne misli, da je to dobro plačilo za tisto, kar delamo v zaporih", je dejal.

"Teorija je eno, praksa pa drugo"

Predsednica sindikata vojske, obrambe in zaščite Mileva Štukelj pa je spregovorila o zviševanju plač za najnižje vrednotena delovna mesta, pri čemer je po njenih besedah "teorija eno, praksa pa drugo".

Zaposleni na najnižje vrednotenih delovnih mestih bodo namreč prejemali enako plačo, le na plačilnem listu bo manjša razlika do zneska, ki ga pokrije država do minimalne plače.

"Odnos vlade do doktorjev veterinarske medicine skrajno neprimeren, njihovo uvrščanje v plačne razrede pa neustrezno glede na primerljive poklice, predvsem zdravnike." | Foto: Ana Kovač "Odnos vlade do doktorjev veterinarske medicine skrajno neprimeren, njihovo uvrščanje v plačne razrede pa neustrezno glede na primerljive poklice, predvsem zdravnike." Foto: Ana Kovač

V stavkovnem odboru tudi veterinarji

Stavkovnemu odboru so se pridružili tudi v sindikatu veterinarjev, saj uradni veterinarji v inšpekcijskih organih spadajo med uradne pooblaščene osebe. Po besedah predsednice sindikata Nataše Ajdič je odnos vlade do doktorjev veterinarske medicine skrajno neprimeren, njihovo uvrščanje v plačne razrede pa neustrezno glede na primerljive poklice, predvsem zdravnike.

Nekateri zdravniki so namreč že zdaj uvrščeni štiri plačne razrede višje kot veterinarji, je opozorila.

Žogica je na strani vlade

O nadaljnjih aktivnostih v sindikatih sicer pravijo, da je to odvisno od dogajanja v pogajanjih z vlado ter odgovora premierja Mira Cerarja in ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja na njihovo pismo.

V njem so od vlade zahtevali, da dosledno spoštuje dogovor iz leta 2016, ki se nanaša na pooblaščene uradne osebe in vojake. Zahtevajo tudi odpravo anomalij za plačno skupino J do štiri plačne razrede. Želijo tudi, da se ovrednotijo prepovedi in omejitve v normativnem delu kolektivne pogodbe za državno upravo.

Ne spreglejte