Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 7. 2013,
17.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vlada varčevalni ukrepi

Četrtek, 25. 7. 2013, 17.09

8 let

Sindikalisti z vlado niso govorili o nadaljnjih ukrepih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predstavniki sindikalnih central na sestanku pri premierki Alenki Bratušek niso izvedeli nič konkretnega o ukrepih, ki jih načrtuje vlada za znižanje primanjkljaja.

Vlada bo z ukrepi, ki bodo predvidoma pripravljeni konec avgusta, najprej seznanila sindikate, je po sestanku dejal sindikalist Branimir Štrukelj.

Predsednica vlade je sindikatom uvodoma pojasnila, da je vlada na seji določila razrez odhodkov za leti 2014 in 2015 ter da so posamezna ministrstva dobila nalogo za pregled in pripravo možnih ukrepov, o katerih danes še ni mogoče govoriti, so po sestanku sporočili iz kabineta predsednice vlade.

"V dialogu ne sme več obstajati 'naša' in 'vaša' stran" "Tako predstavniki vlade kot sindikatov so se strinjali, da bo dialog med socialnimi parterji veliko bolj ploden, ko bodo na mizi konkretni predlogi ukrepov, predsednica vlade pa je ob zaključku še dejala, da v dialogu ne sme več obstajati 'naša' in 'vaša' stran, temveč moramo kompromise sprejemati skupaj," so še zapisali. Predstavniki vlade namreč izjav po srečanju niso dali.

Sindikati so sicer vsak za svoje področje preverjali, kaj se bo dogajalo in kakšne reze naj bi vlada načrtovala. Tako je vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Štrukelj od vladnih predstavnikov dobil zagotovilo, da dodatnih znižanj plač javnih uslužbencev v prihodnjem letu ne bo.

Posedi: Pričakujemo, da bo drugič vsaj sladoled na mizi Po besedah predsednika Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Janeza Posedija lahko jeseni pričakujejo odgovore na vprašanja, ki so bila danes na mizi. In sicer kakšna je ekonomska politika naše države, kako mislijo reševati probleme, ki so pred nami, in kako se bo vlada odzvala na resne probleme, s katerimi se srečuje gospodarstvo. "Žal danes teh odgovorov ni bilo in mi pričakujemo, da bo drugič vsaj sladoled na mizi, če že odgovorov ne bo," je pojasnil. Na mizi ni bilo nobenih konkretnih številk," je dejal Posedi in ocenil, da jih še preračunavajo.

Tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je po sestanku dejal, da bi lažje odgovoril na vprašanje, kaj nas čaka jeseni, če bi premierka prišla s konkretnimi predlogi okoli ekonomske politike za leto 2014. Tega niso slišali, jih je pa predsednica vlade poslušala, kaj predlagajo, je dodal. "V ZSSS smo predlagali, da bi v roku dobrega meseca dni tudi mi pripravili z ostalimi kolegi iz sindikalnih central svoje predloge in ponudbo ukrepov, kot mi vidimo izhod iz te krize," je pojasnil Semolič in dodal, da je Bratuškova to sprejela.

Semolič: To ekstremno varčevanje ni pot iz krize Semolič prve dni septembra pričakuje vladne predloge glede ekonomske politike, zato je po njegovih besedah pomembno, da sindikati pridejo s predlogi do konca avgusta. "To ekstremno varčevanje, ki uničuje povpraševanje, delovna mesta in proračun, ni pot iz krize. Zato smo dali vedeti, da bi odprava usklajevanj z inflacijo na različnih področjih bila izjemno nevarna poteza vlade, če bo res sprejeta in bomo na tej točki prišli z vlado v velik konflikt," je pojasnil predsednik ZSSS.

Po besedah predsednika Konfederacije novih sindikatov Slovenije Neodvisnost Draga Lombarja je pomembno sporočilo, da delavci niso povzročili te krize in ne bodo več pristajali na nikakršno znižanje. Poudaril je, da nikakor ne bodo dovolili ukinitev usklajevanja pokojnin, socialnih transferjev in plač z inflacijo. "To je najbolj grob poseg v socialno pravico vsakega in na to nikoli ne bomo pristali," je poudaril. Zategovanje pasu bo lahko, ampak ne na teh najnižjih kategorijah, je dodal.

Lorber je sestanek označil za veliko razočaranje Predsednik Slovenske zveze sindikatov Alternativa Zdenko Lorber je sestanek označil za veliko razočaranje, saj jih predsednica vlade ni seznanila ne s predlogi ukrepov niti z razmišljanjem, "na kakšen način bomo sledili tistemu, kar je danes sklenila vlada". In sicer da bo naslednje leto javnofinančni primanjkljaj znašal največ tri odstotke BDP. Ta cilj ne bo dosežen brez ukrepov, ki ne bi boleli, je opozoril. Zato Lorber pričakuje, da jih bo vlada pravočasno seznanila, "s kakšnimi ukrepi bo nastopila ob koncu avgusta oz. do 20. septembra, ko je treba v DZ vložiti proračunske dokumente".

Predstavniki sindikalnih central so sicer na sestanek k premierki prišli predvsem v pričakovanju informacij glede dodatnih varčevalnih ukrepov, rezov in zategovanj pasov. Po neuradnih informacijah naj bi sicer vlada načrtovala po nekaj odstotne reze na vseh področjih, torej tudi pri pokojninah, socialnih transferjih in plačah. Ob tem so v sindikatih napovedali, da bodo odločno proti morebitni vladni napovedi trajne ukinitve usklajevanja plač, socialnih transferjev in pokojnin z rastjo inflacije. Opozarjali so tudi, da ne bodo pristajali na dodatne reze, saj da delavci niso povzročili krize.

Na sestanku so poleg predstavnikov omenjenih sindikatov sodelovali še minister za notranje zadeve Gregor Virant, ministrica za delo, družino, socialne in enake možnosti Anja Kopač Mrak, državni sekretar v kabinetu predsednice vlade Dušan Kumer, državna sekretarka v ministrstvu za finance Mateja Vraničar ter predstavnika Konfederacije sindikatov 90 Slovenije ter Zveze delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost.

Ne spreglejte