Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 5. 2016,
15.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

1

Natisni članek

Odvetniška zbornica Slovenije

Torek, 3. 5. 2016, 15.06

6 let, 7 mesecev

Si bo odvetniška zbornica premislila in se odpovedala vrtoglavi vpisnini?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

1

Roman Završek | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Predlog, ki ga je sprejela skupščina o dvigu vpisnine na devet tisoč evrov, ni bil predlog upravnega odbora odvetniške zbornice, je pojasnil predsednik zbornice Roman Završek, ki bo upravnemu odboru predlagal sklic nove skupščine in sprejem drugačnega sklepa.

Skupščina Odvetniške zbornice Slovenije je sredi aprila izglasovala povišanje vpisnine v odvetniški imenik, ki je pogoj za opravljanje tega poklica, z 2.500 na devet tisoč evrov. Minister za pravosodje Goran Klemenčič je zbornico že prosil za pojasnilo, tudi odzivi nekaterih odvetnikov in odvetniških kandidatov so bili do povišanja zelo kritični.

"Ministru bomo odgovorili, da to ni bil predlog odvetniške zbornice. Predlog upravnega odbora je bil podan, a se o njem ni glasovalo. Upravni odbor je predlagal uskladitev vpisnine z rastjo življenjskih stroškov, ki bi znašala tri tisoč evrov," je pojasnil predsednik Roman Završek. Na skupščini so se namreč pojavili različni predlogi za vpisnino, tudi do 12 tisoč evrov.

Završek: O skupščini so bili obveščeni vsi, točka bila na dnevnem redu

V javnosti so se pojavile informacije o tem, da povišanje vpisnine sploh ni bilo na dnevnem redu skupščine odvetniške zbornice, a Završek to odločno zanika, češ da je na dnevni red bila uvrščena točka o finančnem načrtu zbornice, ki vključuje tudi višino vpisnine. Tudi očitke, da člani niso prejel vabila in gradiva za skupščino, odločno zavrača. Predlog, ki je bil izglasovan, po njegovih besedah ni bil vnaprej dogovorjen.

Završek je dejal, da se je upravni odbor sestal neposredno po skupščini in preučil sprejeti sklep. "Intenzivno spremljamo dogajanje v zvezi z vpisi po seji," je zatrdil. Upravnemu odboru, ki se bo ponovno sestal prihodnji teden, bo predlagal sklic izredne skupščine in sprejem novega sklepa o višini vpisnine.

Upravni odbor odvetniške zbornice se bo sestal prihodnji teden, izredna skupščina pa bi lahko bila sklicana v 30 dneh, pravi predsednik zbornice Roman Završek. | Foto: Bojan Puhek Upravni odbor odvetniške zbornice se bo sestal prihodnji teden, izredna skupščina pa bi lahko bila sklicana v 30 dneh, pravi predsednik zbornice Roman Završek. Foto: Bojan Puhek

Sklic izredne skupščine?

"Trenutno ni vlog po novem režimu, kar kaže na to, da bi bilo treba razmisliti o sklicu izredne skupščine," je dejal Završek. "Članstvo je treba ustrezno nagovoriti, zakaj želimo sprejeti drugačen sklep. Ne delamo na pamet," pravi Završek, ki je povabil tudi odvetniške kandidate, da sodelujejo s svojimi predlogi. Sestal se je s predstavnico Zbora odvetniških kandidatov, s katere sta "se do neke mere strinjala, da so vpisnine glede na razmere previsoke".

Zaradi sklepa skupščine odvetniške zbornice o povišanju vpisnine na devet tisoč evrov je poslanska skupina Nove Slovenije že vložila predlog za spremembo zakona o odvetništvu, s katero bi višino vpisnine omejili na znesek povprečne mesečne bruto plače v Sloveniji. "Takšen predlog ni ustrezen, več pa težko komentiram, ker predloga ne poznam," pravi Završek.

"Odvetniška zbornica bo to rešila sama in ni treba, da se s tem ukvarjajo državni organi in politične stranke," še trdi Završek.

Ne spreglejte