Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 7. 2014,
13.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dušan Semolič ZSSS

Torek, 29. 7. 2014, 13.06

8 let

Semolič Cerarju predlaga zvišanje davka od dohodka pravnih oseb (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Potem ko je v javnost pricurljal osnutek koalicijske pogodbe, so v ZSSS že sestavili seznam opozoril in predlogov, ki ga bodo posredovali vsem potencialnim koalicijskim strankam.

Med drugim ostro nasprotujejo uvedbi socialne kapice oz. omejitev socialnih prispevkov navzgor, ki jo v delni obliki načrtuje tudi SMC. To je "največji piarovski dosežek tega stoletja", ki bi dodatno prizadel temelje socialne države, verjamejo.

Imajo pa v ZSSS več drugih predlogov. Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je med njimi izpostavil zvišanje davka od dohodka pravnih oseb s 17 na 20 odstotkov, saj da je Slovenija pri obdavčenju kapitala močno pod povprečjem EU. Ob tem bi dopustil možnost nižje obremenitve za podjetja, ki bi dobiček dokazljivo usmerjala v nova kakovostna delovna mesta.

Predsednik ZSSS se je zavzel tudi za gospodarsko strategijo, ki bi ustvarila prijazne pogoje za velika industrijska podjetja, kar pomeni, da bi se jim pomagalo, tudi ko bi bila v težavah, "a ne s stečaji in razprodajami".

Na področju privatizacije v zvezi predlagajo spremembo prevzemne zakonodaje, tako da bi ta delavce zaščitila že pred uradnim prevzemom ter da bi preprečila financiranje prevzema na račun prevzemne tarče. Glede na to, da država, ko je podjetje enkrat prodano, nima pravih instrumentov, da bi posegla v kršitve prevzemnih dogovorov, si želijo tudi uveljavitve pravice veta.

Na področju zdravstva je Semolič znova izrazil željo po združitvi dopolnilnega in obveznega zdravstvenega zavarovanja ter ukrepe zoper podaljševanje čakalnih vrst. "Zdravje ne more biti odvisno le od premoženjskega stanu," je prepričan.

Ne spreglejte