Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2010,
15.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 15.17

8 let

Še vedno brez dogovora o začetku pogajanj v javnem sektorju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po pogovorih med sindikati javnega sektorja in vladno stranjo še vedno ni jasno, ali bodo pogajanja o ukrepih za znižanje sredstev za plače v javnem sektorju sploh stekla.

Današnji pogovori to niso bili, pravijo v sindikatih, za katere je ključno, ali se je vlada pripravljena pogajati tudi o vsoti, ki naj bi jo privarčevali.

Predstavniki sindikatov javnega sektorja, ki so vključeni v pogajalsko skupino pod vodstvom Janeza Posedija, so pogovore zapustili prvi. Kot je povedal Posedi, so ministrici za javno upravo Irmi Pavlinič Krebs pred tem predlagali, da si priskrbi sklep vlade, ki ji bo omogočal, da se pogaja tudi o vsoti, ki jo je treba privarčevati. "To je pogoj, drugače to niso pogajanja," pravi Posedi.

Vladi postavili še dva pogoja Prosili so jo za umik oznake interno s pogajalskega gradiva ter zahtevali, da vlada prek koalicijskih poslancev umakne dopolnilo k 9. členu novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki se nanaša na položajni dodatek. Ministrico so prosili, naj jih obvesti, ko bo vlada sposobna izpolniti njihove zahteve, pravi Posedi.

Takrat bodo "podrobneje pogledali zadeve, članstvo obvestili, kaj vse vlada pričakuje, in pogledali, kaj je za članstvo sprejemljivo", je dejal Posedi. Kot je dodal, morajo speljati nekatere aktivnosti, da bodo odgovorili na tisto, kar je ministrica napovedala, da se bo zgodilo, če se ne bodo pogajali, torej interventni zakon in odpoved kolektivne pogodbe.

Se v javnem sektorju obeta stavka? Po besedah vodje stavkovnega odbora, ki ga je oblikovala Posedijeva pogajalska skupina, Dušana Miščevića se je v tem času sestal stavkovni odbor in se odločili, da se sestane v torek. Miščević kot prvi ukrep napoveduje, da bodo med članstvom preverili stališče do vladnih ukrepov in podporo za sindikalne aktivnosti, ne izključuje pa, da bi lahko to privedlo tudi do splošne stavke zaposlenih v javnem sektorju.

Prosili so za dodatna pojasnila Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je ob odhodu s pogovorov ugotavljal, da so še vedno pri opredeljevanju pogojev, pod katerimi se je možno pogajati. Vlado so prosili za dodatna pisna pojasnila glede tega, kako si predstavlja pravično razporeditev bremen v družbi, da bi premostili krizo, saj za zdaj vedo le za en ukrep, tj. znižanje plač javnih uslužbencev.

Po Štrukljevih besedah jasnega odgovora ministrice o tem, kdaj jim bo vlada odgovorila na njihova pisno zastavljena vprašanja in bi se nato prihodnjič sestali, niso dobili. "Tako da obstaja možnost, da je vlada s tem svojim ne-odgovorom tudi prekinila oz. se umaknila s pogajanj," je dodal Štrukelj.

"Socialni dialog stoji namesto konflikta" Izpostavil je tudi problem razumevanja socialnega dialoga. Po njegovih besedah predsednik vlade ne razume, da socialni dialog stoji namesto konflikta, ker je ta navadno dražji in povzroča večje rane v družbi. "Če pa ti rečeš, da se bomo šli socialni dialog toliko časa, dokler bomo imeli od njega koristi, potem to pomeni, da nekdo - v tem primeru predsednik vlade - ne razume, kaj je bistvo socialnega dialoga," je opozoril Štrukelj.

Vlada vztraja pri izhodiščnih predlogih Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je napovedala, da bo vlado z zahtevami in vprašanji sindikatov seznanila na naslednji seji in takrat bodo pripravili odgovore ter jih nato posredovali sindikatom. Povedala je, da je sindikatom ponovno predstavila izhodiščni predlog, in poudarila, da je bila vlada v odgovoru sindikatom jasna: pri njih vztraja.

Želijo najti sprejemljivo rešitev Pavlinič Krebsova je glede vsote, ki naj bi jo privarčevali, pojasnila, da gre v enem delu za pričakovane pravice zaradi plačne reforme, kjer so sindikate seznanili z razmerami, ki ta projekt ogrožajo in tu so se sindikati po njenem dolžni pogovarjati. V drugem delu, ki res pomeni poseg v znižanje stroškov dela, pa želijo najti takšno rešitev, ki bo za javne uslužbence sprejemljiva.

Ne spreglejte