Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
25. 1. 2017,
11.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,98

4

Natisni članek

nepremičninski trg nepremičnine Osebne finance stanovanja

Sreda, 25. 1. 2017, 11.43

6 let, 6 mesecev

Se v hiše duhov vendarle vrača gradbeni vrvež?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,98

4

Nepremičnine

Številne nasedle gradnje iz stečajev gradbincev so v zadnjih letih dobile nove lastnike. Kaj se dogaja s projekti, ki kazijo podobo slovenskih mest?

"Karkoli imam, vse prodam. Samo potruditi se je treba," o zanimanju za nepremičnine v stečajih pove stečajni upravitelj in odvetnik Tomaž Čad. Kot pravi, gredo posamična stanovanja za med in na dražbah dosegajo lepe cene. "Če je stanovanje na privlačni lokaciji, lahko doseže ali celo preseže tržno ceno," pravi sogovornik in dodaja, da je na eni od dražb, ki jih je vodil, varščino za stanovanje vplačalo kar 85 morebitnih kupcev.

Nepremičninsko mrzlico so nekateri vlagatelji občutili že pred leti. Eno od takih je podjetje Replika Invest Saša Sakside. "Mi smo kupovanje nepremičnin iz stečajev začeli že pred dobrim desetletjem. Medtem ko so preostali spali, smo lahko na mrtvem nepremičninskem trgu kupovali nepremičnine po zelo konkurenčnih cenah. Danes je več konkurence med kupci in pri tem ni več velikih priložnosti," meni Saksida, njegovo podjetje je lani v stečaju kupilo dva objekta na ljubljanskem Viču (več o tem spodaj).

Nepremičninske priložnosti vidi predvsem v prestolnici in na njenem obrobju, medtem ko je v preostalih mestih z vidika vlagatelja težje dosegati lepe donose, saj se zaradi manjše kupne moči kapital počasneje obrača, cene pa so nižje.

Pogledali smo, kaj se dogaja z nekaterimi večjimi gradbenimi škrbinami v slovenskih mestih.

Zelene Jarše, Ljubljana

Maja naj bi vrata odprla soseska Zelene Jarše v Zeleni jami. Gradita jo podjetji Kostak in Gorenjska gradbena družba, ki sta lani kupili opuščeno gradbeno jamo SCT. V soseski bo 113 stanovanj, od tega naj bi jih bilo po podatkih na spletni strani 81 že rezerviranih. A v podjetju Kostak nam včeraj niso želeli pojasnjevati poteka prodaje. "Ne dajemo nobenih izjav," nam je dejala Barbara Sotošek.

Soseska stoji ob Pokopališki ulici, blizu ljubljanskega nakupovalnega središča BTC (posnetek na Googlovih zemljevidih  je iz leta 2013): 

 

Kostanjevi cvetovi, Dol pri Ljubljani

Podjetje Prva hiša, katerega največji lastnik je nepremičninar Frano Toš, je od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) lani kupilo osem nedokončanih blokov v soseski Kostanjevi cvetovi v Dolu pri Ljubljani, ki jih je gradil pozneje propadli kočevski gradbinec Gramiz

"Prodajo bomo predvidoma začeli konec februarja, objekti pa naj bi bili končani do poletja. Trenutno končujemo izbor izvajalcev del," pravi Toš, ki meni, da cene 82 stanovanj ne bi smele presegati dveh tisočakov na kvadratni meter skupne prodajne površine (pozor, to je izračun na "bruto" kvadraturo, upoštevajoč še balkon, klet in drugo, cena na kvadratni meter stanovanjske površine bo torej višja). 

kostanjevi cvetovi, nedokončan, Gramiz, Prva hiša | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

 

Stanovanjska objekta na Brdu, Ljubljana

Podjetje Replika Invest v lasti Saša Sakside je lani kupilo dva nasedla objekta na Viču v Ljubljani: iz stečaja podjetja Vinarko so kupili objekt na Žaucerjevi 5, na dražbi Raiffeisen leasing pa še objekt Baletka ob Cesti na Brdo, ki ga je gradilo pozneje propadlo podjetje Saninvest (lastnik tega je bil nekdanji predsednik uprave Dela Danilo Slivnik).

Obe gradnji sta v krizi obstali, Saksida pa pravi, da ju bodo do prihodnjega leta dokončali. Na Žaucerjevi nameravajo narediti deset luksuznih stanovanj. "Tovrstnih nepremičnin v Ljubljani ni. To kaže dejstvo, da so bila stanovanja v Situli prodana v dveh mesecih," pravi Saksida. Kot pravi, nakupe nepremičnin in obnovo financirajo s pomočjo vlagatelja, a njegovega imena ne razkriva. Tudi tega, koliko bodo vložili, ni želel povedati.

Objekt na Žaucerjevi:

Objekt ob Cesti na Brdo:

 

Tribuna, Ljubljana

Poslovno-stanovanjski objekt Tribuna ob Karlovški cesti v Ljubljani je pred skoraj dvema letoma, maja 2015, iz stečajne mase gradbinca Kraškega zidarja kupila družba MM SVTK v lasti Blaža Miklavčiča, enega od najmočnejših gradbincev v državi. A gradnja se vse do danes ni nadaljevala. 

"Pravkar urejamo dokumentacijo, ob začetku gradbene sezone bomo začeli dela. Projekt bo končan čez približno leto dni," nam je včeraj dejal Miklavčič. Projekt je sprva predvideval 76 stanovanj, zdaj pa je v načrtu 60 večjih in nadstandardnih stanovanj, nam je še povedal sogovornik.

Omenimo, da so ena od težav tega projekta poškodbe na sosednjih stavbah, ki so nastale kot posledica gradnje Tribune. Stanovalci so poročali o nagibanju blokov, o razpokah po stenah in stropih stanovanj in drugem. Zaradi tega na sodišču že več let teče sodni postopek stanovalcev proti Kraškemu zidarju.

Tribuna, Ljubljana | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

 

Stanovanjski objekt Centrum, Maribor

Ena od večjih črnih pik Maribora je stanovanjski objekt Centrum v središču mesta, ki ga je gradil propadli lokalni gradbinec MTB. Po petih letih od začetka stečaja gre stavba zdaj na dražbo. Prodajo je do zdaj ovirala izločitvena tožba Tima Holdinga. Sodišče je lani odločilo, da temu pripada 19-odstotni delež Centruma, 81-odstotni delež pa bo upraviteljica zdaj prodajala.

Dražba bo predvidoma marca, izklicna cena za 81 odstotkov objekta pa bo milijon evrov (interesenti morajo plačati varščino v vrednosti desetine tega zneska). Centrum, stanovanjska soseska, Maribor | Foto: Andreja Lončar Foto: Andreja Lončar

 

Poslovno-stanovanjski objekt, Mengeš

Še ena nasedla naložba MTB, poslovno-stanovanjski objekt v središču Mengša, je lani, kot smo poročali, pristala v rokah podjetja Apolonij iz Kamnika. Kaj bodo z nepremičnino, še ni znano, na naša vprašanja včeraj niso odgovorili.

MTB je projekt leta 2010 pripeljal do četrte gradbene faze, potem pa se je ustavilo. Objekt obsega 80 stanovanj, več velikih in manjših trgovskih prostorov ter podzemno garažo.

 

Stanovanjska soseska Gabrče, Vrhnika

Skupina 45 hiš, ki jih je leta 2009 zgradila družba Electa inženiring v lasti Damijana Jankovića, stoji v občini Vrhnika, na poti proti Staremu malnu. Po Jankovićevih besedah je do danes prodanih okrog deset hiš, kaj je s preostalimi? "V kratkem bo zaradi Electinega dolga do Finančne uprave RS in Deželne banke Slovenije razpisana dražba za preostale hiše," pravi Janković. 

Hiše stojijo že več kot sedem let, zakaj Electa ni prej znižala cen? "Za nazaj je lahko biti pameten. Ko zdaj gledam, bi bilo res smiselno pred leti spustiti cene. A danes so postavljene cene zaradi okrevanja nepremičninskega trga spet povsem sprejemljive," pravi sogovornik, ki pa ob tem priznava, da so hiše potrebne vsej delne sanacije. Electa stanovanja Vrhnika | Foto: Andreja Lončar Foto: Andreja Lončar

Ne spreglejte