Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 10. 2016,
9.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

11

Natisni članek

interpelacija SDS Anja Kopač Mrak

Ponedeljek, 24. 10. 2016, 9.56

6 let, 6 mesecev

SDS: Ministrica Anja Kopač Mrak mora oditi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

11

Anja Kopač Mrak | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Poslanci SDS v interpelaciji ministrici za delo Anji Kopač Mrak med drugim očitajo odgovornost pri posegu v ustavne pravice v primeru velenjskih dečkov, opustitev dolžnega ravnanja, odgovornost in vpletenost pri politizaciji dela CSD Slovenj Gradec in odgovornost za posledice prikritja napak tega CSD.

Poslanci SDS ministrici očitajo tudi opustitev dolžnega ravnanja v okviru političnih in uradnih pooblastil za zagotavljanje teh človekovih pravic pri nezakonitem odvzemu velenjskih dečkov iz oskrbe pri starih starših, pri razbitju družinske skupnosti in s tem posegom v ustavne pravice starih staršev in vnukov.

Po njihovem mnenju je Kopač Mrakova v omenjenem primeru velenjskih dečkov opustila dolžno ravnanje kot pristojna ministrica, ki je dolžna zagotavljati, da državni organi in nosilci javnih pooblastil v vseh dejavnostih in postopkih v zvezi z otrokom skrbijo za otrokovo korist in celovitost družinske skupnosti.

Očitajo ji tudi odgovornost in vpletenost pri politizaciji dela centrov za socialno delo na primeru Centra za socialno delo (CSD) Slovenj Gradec in odgovornosti za posledice prikritja napak tega CSD, ki je bil pristojen za odločanje o vlogi za rejništvo starih staršev dečkov.

To bo sicer že druga interpelacija, ki jo je SDS vložila proti Kopač Mrakovi zaradi primera velenjskih dečkov. Prvo je uspešno prestala, čeprav so bili tudi v koaliciji tedaj kritični do njenega dela. Tako so interpelacijo podprli tudi vsi poslanci koalicijske DeSUS.

Kustec Lipicerjeva: Več kot očitno se SDS pripravlja na volitve

V SMC se bodo o interpelaciji zoper ministrico Anjo Kopač Mrak pogovorili, je pa po njihovih ocenah očitno, da se SDS pripravlja na volitve in z interpelacijami pritiska na vlado. V SMC po besedah Simone Kustec Lipicer sicer menijo, da potrebujemo boljšo socialno politiko, jasna so tudi pričakovanja do ministrice, ki so jo že povabili na pogovor.

Erjavec interpelacije osebno ne podpira

V DeSUS, ki je junija podprla razrešitev Kopač Mrakove, o ravnanju pri drugi interpelaciji zoper njo še niso razpravljali. Predsednik Karl Erjavec je pojasnil, da osebno interpelacije ne podpira, pričakuje pa, da bo ministrica izpolnila obljubo glede izboljšanja sistema delovanja centrov za socialno delo.

V NSi pričakujejo odstop

Ministrica za delo je objektivno odgovorna za delovanje centrov za socialno delo v primeru dečkov iz Velenja, trdi poslanka NSi Iva Dimic. Zato v NSi pričakujejo, da bo Kopač Mrakova vendarle odstopila.

Han: Kopač Mrakova bo interpelacijo brez težav preživela

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han zagotavlja, da bosta SD in Kopač Mrakova brez težav preživeli že drugo interpelacijo zoper njo, ki jo je danes zaradi primera velenjskih dečkov vložila SDS. Han tudi verjame, da je premier Miro Cerar vrhunski pravnik in bo razumel, da ministri zaradi takih zadev pač ne odhajajo.

Ne spreglejte