Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
18. 3. 2013,
16.24

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Roman Jakič

Ponedeljek, 18. 3. 2013, 16.24

4 leta, 3 mesece

SDS: Jakič je zaviral osamosvojitev; Jakič: To je laž

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odbor DZ za obrambo je na nujni seji z 8 glasovi za in 5 proti podprl kandidata za ministra za obrambo Romana Jakiča.

Franc Breznik iz SDS je pred začetkom seje poudaril, da gre pri Jakičevi kandidaturi za simbolno omalovaževanje slovenske osamosvojitve in za provokacijo, saj je Jakič po njegovih besedah nekompetenten in nestrokoven, poleg tega pa je, tako Breznik, zaviral osamosvojitvene procese predvsem z vidika vojaškega osamosvajanja, saj naj bi skupaj z jugoslovanskim generalom Veljkom Kadijevićem večkrat izjavil, da Slovenija ne potrebuje svoje vojske.

Dodal je, da ga zaradi zgoraj navedenih razlogov v SDS niti slučajno ne bodo podprli.

Poslanka SD Ljubica Jelušič je v izjavi za medije pojasnila, da bodo v novem mandatu na ministrstvu za obrambo potrebni zlasti kadrovski premiki, saj je bilo v zadnjih dnevih kljub omejenemu proračunu na MORS zaposleno večje število ljudi.

Poudarila je, da je v času, ko je bila sama ministrica za obrambo, lahko zaposlila samo eno sodelavko, zato se ji zdi nesprejemljivo, da so lahko v tem mandatu, ko je kriza še bistveno globlja, zaposlovali brez meja.

Jakič: O sodelovanju v vojaških operacijah bi moral odločati državni zbor Jakič je v svoji predstavitvi poudaril, da je bil zaradi varčevanja razvoj Slovenske vojske v zadnjih letih zaustavljen, zato se bo, kot pravi, zavzel za optimizacijo in racionalizacijo postopkov v obrambnem resorju.

Poudaril je, da si bo prizadeval za odpravo podvajanja nekaterih podpornih procesov, ki se izvajajo na vojaškem in hkrati na upravnem delu obrambnega resorja. Pojasnil je, da bo pohitel s pripravo bele knjige, ki bo vsebovala analize s področja obrambe in reševanja in ki bo podlaga za nov zakon o obrambi.

Pojasnil je, da si bo prizadeval za majhno, dobro opremljeno in usposobljeno vojsko, ki bo sodelovala tudi v mednarodnih misijah, do katerih nima pomislekov, ima pa, kot pravi, pomisleke glede sodelovanja v vojaških operacijah oziroma vojnah, o čemer bi po njegovem mnenju moral vedno odločati državni zbor, ne le vlada.

Jakič: Leta 1991 nisem nasprotoval proračunu za SV. To je laž Glede očitkov, ki jih je deležen v zadnjih dneh, je dejal, da je laž, da je leta 1991 nasprotoval proračunu za slovensko vojsko, ampak je le prelagal amandma, ki je sredstva za konjerejo prenašal na področje izobraževanja.

Pojasnil je, da je za njim stopil za govornico general Milan Aksentijević, ki se je z njim strinjal, nato pa nadaljeval dejansko nasprotovanje Slovenski vojski, Janez Janša pa je nato potegnil kar enačaj med njim in Aksentijevićem.

Dodal je, da si šteje v čast, da je skupaj z Milanom Kučanom in nekaterimi drugimi, ki naj bi bili med drugim zaslužni za osamosvojitev, podpisal mirovniško deklaracijo, ki nikakor ni bila deklaracija za razorožitev ali kapitulacija.

Kot pravi Jakić, niso sramota in žalitev mirovniki devetdesetih let, ampak prekupčevalci z orožjem in vojni dobičkarji, ki so brez kančka slabe vesti trgovali z orožjem. "Ne dovolim si, da tako gazite po meni. Moje zgodovine pa vi ne morete omadeževati," je zatrdil.

Hrovat Jakiču: Odkrito ste nasprotovali vojski Robert Hrovat (SDS) je po koncu predstavitve kandidata za ministra citiral Jakičeve besede, da Slovenija ne potrebuje vojske. Prav tako je poudaril, da je Jakič med proračunsko razpravo predlagal, da se denar za vojaško usposabljanje raje nameni za ceste in železnice. "Odkrito ste nasprotovali vojski," je ob tem dodal Hrovat.

Matjaž Zanoškar (PS) je izpostavil, da je Jakič v svoji predstavitvi podal videnje, ki ga je utrdilo v prepričanju, da gre za pravega kandidata za ministra. Kot je dejal, je v Jakičevem nastopu našel odgovore na mnoga vprašanja glede sistema in razvoja Slovenske vojske.

Ne spreglejte