Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 7. 2011,
15.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 7. 2011, 15.07

7 let, 12 mesecev

SDS bo na spletu zbirala predloge za svoj volilni program

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V SDS so pripravili predloge protikriznih in razvojnih ukrepov, ki jih bodo javnosti začeli predstavljati v sredo, je povedal predsednik stranke Janez Janša.

Program ni dokončna rešitev, pač pa predlog za razpravo, zato bodo ustanovili spletno stran, na kateri bodo zbirali predloge, nato pa ga bodo uporabili kot volilnega. "Splošna kriza je dosegla alarmantne razsežnosti" Kot je dejal Janša, sta splošna kriza in nestabilnost po treh letih mandata te vlade dosegli alarmantne razsežnosti. Ob tem dodaja, da je SDS ponudila in predlagala več predlogov za izhod iz tega stanja - ustavni zakon, ki bi pripeljal do predčasnih volitev, kot tudi koalicijo s SD po volitvah, vendar pa so bili v obeh primerih zavrnjeni. "Pahor se zaveda potrebe po predčasnih volitvah" Janša se je v zadnjem času dvakrat sestal s premierom Borutom Pahorjem. Po njegovem mnenju se premier zaveda potrebe, da je čim prej treba priti do predčasnih volitev, vendar pa je, kot pravi prvak SDS, očitno, da Pahor za ta korak nima podpore v lastni stranki.

To, da bi SDS predlagala konstruktivno nezaupnico, pa po njegovem mnenju leto pred volitvami ne pomeni rešitve, ampak podaljševanje agonije. Pri tem je izpostavil, da je za uspeh konstruktivne nezaupnice potrebnih 46 glasov poslancev v obstoječi sestavi DZ.

Janša: Odločitev mora pasti do 15. julija Po njegovem mnenju mora biti splošna politična odločitev v Sloveniji o tem, kako naprej, sprejeta pred začetkom parlamentarnih počitnic, torej pred 15. julijem. To je datum, do katerega bi morala slovenska politika izdelati predlog rešitev, ključen del tega predloga pa bi po njegovem mnenju morala biti odločitev za čimprejšnje predčasne volitve in tudi določitev poti do predčasnih volitev.

"Barva Slovenije ima več kot dva milijona različnih odtenkov" SDS bo zato na spletni strani do razpisa volitev zbirala kritike in predloge na predloge protikriznih in razvojnih ukrepov. Pred volitvami bodo te ideje strnili in izdelali dokončen program, ki bodo na voljo volivkam in volivcem za prihodnje obdobje, je povedal. Dodal je, da se v SDS zavedajo, da ima "barva Slovenije več kot dva milijona različnih odtenkov", prav toliko je različnih idej, ki jim nihče ne prisluhne.

To je po njegovih besedah v tem trenutku vse, kar lahko naredi SDS, saj trenutno nimajo potrebne moči, da bi naredili to, kar Slovenija potrebuje.

"Slovenija je naslednja" Poudarja, da situacija, v kateri je sedaj Slovenija, davkoplačevalce vsak dan ne stane samo osem milijonov, pač pa deset milijonov evrov glede na četrtkove podatke o primanjkljaju. Sicer pa glede primanjkljaja pravi, da je Slovenija "na zelo hitri poti do razmer, ki jih spremljate v Grčiji". Kot pravi, je sodeloval pri pripravah na zadnje zasedanje evropskega sveta, kjer je slišal stavek: "Slovenija je naslednja."

Janša: V tej koaliciji se ne ve, kdo pije in kdo plača Povedal je tudi, da ima občutek, da v tej koaliciji, kar je ostalo od nje, "ne ve, kdo pije in kdo plača". Po njegovih besedah je bila podobna situacija pred nekaj tedni, ko se je EU pogovarjala z grškimi parlamentarnimi strankami.

"Denar za NLB naj zberejo ljudje v vladi" Glede napovedi, da bo NLB potrebovala novo dokapitalizacijo v višini 250 milijonov evrov, pa Janša pričakuje "neposredno odškodninsko odgovornost tistih, ki niso sprejeli potrebnih ukrepov v pravem času". Kot pravi, ne gre več samo za odgovornost tistih, ki so povzročili takšno stanje v bankah. Zato bi bilo po njegovem mnenju pošteno, da teh 250 milijonov "kar zberejo ljudje v vladi in tisti, ki so zamujali s temi ukrepi".

Janša se s Pahorjem ne strinja glede nove krize Glede Pahorjeve izjave, da se Evropa približuje novi krizi, pa Janša pravi, da ne ve, s čim je bila Pahorjeva ocena pogojena oz. argumentirana. Dejal je, da je veliko pozitivnih signalov glede izhoda iz krize iz nekaterih drugih evropskih držav. "Morda se nekdo, ki je na ladji, ki se potaplja, sedaj tolaži s tem, da se tudi vse ostale ladje potapljajo," je še pristavil.

O imenovanju začasnih ministrov ter krčenja števila ministrov pa je dejal: "Dovolj je, da se sestanejo Pahor, Žekš in minister Gaspari, pa imajo večino glasov v vladi".

Ne spreglejte