Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2013,
14.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Alenka Bratušek SD SLS DeSUS

Torek, 12. 2. 2013, 14.04

7 let, 12 mesecev

SDS: Ali bo mandatar nekdo brez vseh izkušenj v vladi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V SDS se sprašujejo ali bo "strokovni sodelavec odvetniške pisarne Senica, brez najmanjših izkušenj v vladi ali vsaj gospodarstvu kar predsednik vlade?".

V SDS so se na vest, da je eden od možnih mandatarjev za novo vlado Miro Cerar, za zdaj odzvali na družbenem omrežju Twitter. Ob tem so se vprašali: "Strokovni sodelavec odvetniške pisarne Senica, brez najmanjših izkušenj v vladi ali vsaj gospodarstvu bo kar predsednik vlade?" V NSi zadeve ne komentirajo, saj kot je pojasnil tiskovni predstavnik NSi Jernej Vrtovec, morebitnega novega mandatarja ne želijo ocenjevati ali komentirati, dokler ne bo prišlo do uradnega predloga. V PS želijo, da novi mandatar poveže čim širšo koalicijo Pravnik Cerar pa ima, če se bo odločil, da postane mandatar za sestavo vlade, podporo vseh poslancev PS, je po sestanku poslanske skupine PS povedala Alenka Bratušek, ki začasno vodi stranko. "Glede na to, da je politično neobremenjen, sredinski, mlad in izobražen, menim, da bi moral biti sprejemljiv tudi za našo poslansko skupino," je ocenila. Prepričana je namreč, da lahko Cerar po njihovi oceni poveže tako "leve kot desne". Kot je povedala, so s Cerarjem na zvezi po elektronski pošti, upa pa, da se bodo v sredo z njim tudi sestali. Po njenem mnenju nobena od potencialnih strank, ki bi vstopila v vlado, ne bi imela težav s Cerarjem. To sklepa na podlagi pogovorov s temi strankami, s katerimi so se po njenih besedah velikokrat pogovarjali o potencialnih kandidatih za mandatarja. S predsednikom stranke SD Igorjem Lukšičem po besedah Bratuškove še niso bili v stiku, se pa bosta po njenih navedbah predvidoma sestala v sredo. Na Lukšičeve navedbe, da PS do tega trenutka ni storila še nič in da je kot stranka, ki je na volitvah zmagala, na potezi, Bratuškova odgovarja, da so v PS storili več kot samo en korak, da so začeli pogovore z ostalimi strankami in povedali, da želijo, da novi mandatar poveže čim širšo koalicijo, tudi SLS in SD. Glede interpelacije zoper ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka, ki jo je napovedal Lukšič, Bratuškova pravi, da imajo tudi v PS več težav s tem ministrom, a bi po njihovi oceni interpelacija vsakega posameznega ministra trajala predolgo. Absolutno hitrejša rešitev je po njenem mnenju konstruktivna nezaupnica, zato upa, da bodo čim hitreje našli rešitev.

Bratuškova pravi, da je Lukšičevo ravnanje težko razumeti V javnosti je zaokrožila tudi možnost, da bi s konstruktivno nezaupnico izbrali samo novega mandatarja, ne bi pa izvolili vlade, kar bi pripeljalo do predčasnih volitev. O tem naj bi po neuradnih informacijah razmišljali v SD oziroma njen predsednik Igor Lukšič. Bratuškova na to odgovarja: "Predlagam, da Lukšič najde človeka, ki bo fiktivni mandatar in temu naj tudi pove, da je fiktivni".

V SD so sicer že napovedali, da bodo konstruktivno nezaupnico v vsakem primeru podprli, vprašanje pa je, ali bodo podprli tudi vlado, ki bi jo sestavil nov mandatar. Lukšič pa je že večkrat povedal, da se zavzema za predčasne volitve in da se z Bratuškovo o projektni vladi ne bo pogovarjal.

Bratuškova pravi, da je Lukšičevo ravnanje težko razumeti, saj do predčasnih volitev lahko v tem trenutku pridejo samo preko nove, na primer projektne vlade. V tem sklopu bi se namreč dogovorili tudi za predčasne volitve.

"Idejo so lansirali ljudje, ki želijo škoditi stranki" V SD ob tem odločno zanikajo navedbe, da naj bi ideja o t. i. slamnatem oziroma fiktivnem mandatarju nastala v njihovi stranki. To ni ideja predsednika SD Igorja Lukšiča niti koga drugega iz SD, je povedal predstavnik SD za strateško komuniciranje Denis Sarkić. "Idejo so lansirali ljudje, ki želijo škoditi stranki," je poudaril.

Glede podpore morebitni kandidaturi Mira Cerarja pa se, kot je pojasnil vodja poslanske skupine SD Janko Veber ne bodo opredeljevali, dokler ne bo uradno kandidat. Sicer so v stranki odprti za pogovor s Cerarjem, a bi bilo vnaprejšnje opredeljevanje po njihovem neprimerno do "tako uglednega strokovnjaka", prav tako pa to "preveč odstopa od resnih postopkov za oblikovanje vlade", je dejal. Poudaril je še, da ni prav, da vlado oblikujejo preko medijev.

Če bi se nazadnje izkazalo, da Cerar nima zadostne podpore, bi mu namreč po Vebrovem mnenju z vnaprejšnjim opredeljevanjem prej škodovali kot koristili.

Virant: Gre za odličen predlog Predsednik DL Gregor Virant je prepričan, da bi pravnik Cerar, če bi sprejel kandidaturo za mandatarja v morebitni novi vladi, prejel glasove poslancev DL. Končno besedo o tem bodo sicer rekli organi stranke, a Virant meni, da gre za "odličen predlog".

Za DL so primarna izbira predčasne volitve, vendar pa je že jasno, da do njih ne moremo priti, ker se predsednik vlade ni odločil za zaupnico, je v izjavi pojasnil Virant. Zato je po njegovih besedah edina možnost, da predlagajo konstruktivno nezaupnico in oblikujejo novo vlado. Pri tem je za DL pomembno zlasti to, "da se ključni projekti za izhod Slovenije iz krize peljejo naprej".

Pojasnil je še, da se s Cerarjem glede morebitne kandidature za mandatarja še ni formalno pogovarjal.

Erjavec s Cerarjem osebno nima težav V DeSUS po besedah njenega predsednika Karla Erjavca uradne razprave o tem, ali bi za novega mandatarja podprli Cerarja, še niso imeli. A Erjavec meni, da bi ga podprli. Tudi vodja poslanske skupine Franc Jurša pravi, da - kolikor pozna poslance DeSUS - kakšnih posebnih zadržkov za podporo Cerarju ne bo, če se ta odloči kandidirati. Kot je dejal Erjavec s Cerarjem osebno nima težav, bi pa pred dokončno odločitvijo o tem morali odločati še organi stranke, pojasnjuje. Po njegovih besedah obstaja velika verjetnost, da bi do konstruktivne nezaupnice prišlo na seji državnega zbora v začetku marca.

SLS pri oblikovanju levosredinske projektne vlade ne bo sodelovala Predsednik stranke SLS Radovan Žerjav pa je ob robu seje izvršilnega odbora SLS dejal, da SLS ne bo sodelovala pri oblikovanju levosredinske projektne vlade. SLS bo po njegovih napovedih pred februarsko sejo DZ izstopila iz koalicije, predvidoma na tej seji DZ bosta odstopila tudi oba ministra SLS. Nato bo stranka delovala kot konstruktivna opozicija. Žerjav je ob tem poudaril, da bodo kot opozicija podpirali vse aktivnosti, ki bi vodile k čim prejšnjim predčasnim volitvam.

Ne spreglejte