Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2013,
18.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

SD proračun rebalans

Torek, 11. 6. 2013, 18.19

8 let

SD: Zavedamo se, da je denarja za vse želje premalo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Trije ministri iz kvote SD - za izobraževanje, za kmetijstvo in za delo - so poslanski skupini predstavili predlog rebalansa proračuna.

Po besedah vodje poslanske skupine Matjaža Hana so vsem trem resorjem vzeli kar nekaj sredstev, a verjame, da bodo ministri znali poskrbeti za ključna področja, predvsem za področje sociale. Za SD je pomembno zlasti ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ureja socialne transfere. Pri slednjih moramo biti namreč zelo občutljivi, saj vemo, kakšno je stanje v državi, je dejal Han.

Ministrstvu za delo rebalans jemlje okoli 24 milijonov evrov, a ministrica Anja Kopač Mrak z ministrom za finance, ki po besedah Hana "reže to torto", glede tega še ni imela zadnjega sestanka.

Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport rebalans jemlje okoli 70 milijonov evrov, pri čemer omenjeni resor 90 odstotkov sredstev porabi za plače. Tudi zato je po besedah Hana v tem resorju "manj prostora" za zmanjševanje sredstev. Se pa v SD po besedah Hana zavedajo, da je premalo denarja "za vse želje".

"Rebalans ni več problematičen" V SD si bodo prizadevali, da v standarde in normative na področju izobraževanja ter v socialne transfere ne bi posegali. "Primerjali bomo, kaj je tudi za stranko bolj pomembno," je dejal Han. Pojasnil je tudi, da je predsednici vlade Alenki Bratušek v ponedeljek pisal pismo. V njem jo je pozval, naj z rebalansom, preden ga bo potrdila vlada, seznani tudi poslance vseh strank. "Nenazadnje poslanci sprejemajo rebalans," je opozoril.

Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer zaradi rebalansa v koaliciji ne pričakuje trenj, je dejal pred današnjim koalicijskim sestankom. Vsi ministri namreč po njegovih besedah dobro vedo, kakšen je položaj v državi in kakšen v državni blagajni. Sedaj gre le še za to, "kje lahko potrpimo in kakšno stvar zmanjšamo ter kje se rezati ne da", je pojasnil.

Osebno meni, da rebalans ni več problematičen, razen v delu, ki opredeljuje investicije. Za to je namreč predviden najmanjši delež. "A tega proračuna nismo mi kreirali, mi ga popravljamo, kolikor se ga sploh še da," je dejal.

Ne spreglejte