Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 6. 2020,
20.39

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

50

Natisni članek

SD interpelacija Aleš Hojs

Nedelja, 7. 6. 2020, 20.39

3 leta, 10 mesecev

SD pripravlja interpelacijo zoper ministra Hojsa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

50

Aleš Hojs | Foto STA

Foto: STA

Predsedujoča SD Tanja Fajon je ekipi naročila pripravo podlag za interpelacijo o delu ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, so za STA potrdili v stranki. "O vložitvi bo odločeno po posvetu s poslansko skupino SD in pogovoru s preostalimi voditelji opozicije," so pojasnili.

Med očitki naj bi bili po poročanju POP TV popolnoma nedostojno komuniciranje, nezakonita razrešitev direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Darka Muženiča, zavajanje javnosti o nujnosti sprejema 37. a člena o vojski na meji ter pritiski na policijski sindikat, policijo, kolesarske protestnike in njihovo kaznovanje. Osnutek interpelacije naj bi SD v ponedeljek predstavila delu opozicije, poroča STA.

Politični pritiski na policijo in koncert Thompsona

Kritike na račun Hojsa je bilo slišati v začetku tedna tudi na seji odbora DZ za notranje zadeve, ki je na zahtevo Levice razpravljal o po njihovem mnenju "nedopustnem teptanju demokratičnih standardov, represivnemu pregonu protestnikov in kriminalizaciji svobodnega političnega izražanja". Predlagatelji so bili ostri do ministra Hojsa, ki je očitke o političnih pritiskih na policijo ponovno zavrnil in ocenil, da je policija na protestih ravnala visoko strokovno, poroča STA.

Dodatni razlog za interpelacijo naj bi bila tudi odločitev notranjega ministrstva, ki je ugodilo pritožbi zoper ponovno prepoved koncerta hrvaškega glasbenika Marka Perkovića - Thompsona v Mariboru. Zaradi odločitve so bili ogorčeni v koalicijskih SMC in DeSUS ter opozicijskih LMŠ, SD, Levici in SAB, kjer vladi med drugim očitajo odpiranje vrat ustaštvu.

Thompsonov koncert bo v Mariboru.  | Foto: STA , Thompsonov koncert bo v Mariboru. Foto: STA ,

Hojs izrazil presenečenje nad odločitvijo ministrstva

Zoper očitke, ki letijo na njegovo delo, se je v sinočnji oddaji na RTV odzval tudi Hojs. O tem, da je notranje ministrstvo dovolilo koncert hrvaškega pevca Tompsona, je pojasnil, da je bil tudi sam nad odločitvijo ministrstva presenečen. "Sam namreč v te postopke nisem bil vpleten ali pa jih v bistvu nisem niti spremljal. Po tem sem se temeljito pozanimal, zakaj je do tega prišlo," piše spletna stran MMC.

"Gre enostavno za odločbo ali pa za sklep upravnega sodišča, za odločbo oziroma sklep Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je seveda jasno povedalo, da je treba v tem primeru sklepati na neke indice ali pa neko verjetnost, da bi lahko prišlo do kaznivega dejanja ali pa do pozivanja h kaznivemu dejanju. Tega na žalost v tem primeru ni bilo mogoče ugotoviti," je povedal.

Aleš Hojs | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

V nadaljevanju je poudaril, da je sodišče jasno povedalo, da zgolj časopisni članki ali pa medijsko poročanje ne morejo biti podlaga za tako prepoved. "Po drugi strani pa smo imeli seveda možnost prepovedi na podlagi JRM, torej kršenja javnega reda in miru, kjer pa prav tako v postopku ni bilo ugotovljeno, da bi ob vsem tem, kar je organizator zagotovil, da bo, za kar bo poskrbel, da bi lahko prišlo do kršenja javnega reda," je, kot piše MMC, poudaril Hojs.

Povedal je tudi, da ne odobrava ustaštva oziroma ničesar, kar bi spominjalo na ustaštvo, nacizem, fašizem ali pa komunizem. Dodal je, da ne ve, ali koncert bo, in da mora organizator najprej prejeti to odločbo.

Spregovoril je o nujnosti sprejema 37. a člena o vojski. Hojs je dejal, da vlada vojski ne poskuša zagotoviti policijskih pooblastil, saj vojska, če se aktivira 37. a člen, ta pooblastila ima. Kot je še povedal, bodo ob morebitnem porastu migrantskega vala spet prišli v parlament s pobudo, da se aktivira vojska, saj kot pojasnjuje, je aktivacija vojske, tako kot vsepovsod po Evropi, v takih primerih po njegovem mnenju nujna, še piše MMC.

Marko Perković Thompson
Novice Thompson po zeleni luči: Odločitev o prepovedi je bila politično motivirana
Ne spreglejte