Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 7. 2011,
14.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 7. 2011, 14.17

7 let, 12 mesecev

SD bo zakon o medijih podprl

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslanci SD bodo predlog zakona o medijih v prvi obravnavi podprli pričakujoč, da bodo stališča o perečih vprašanjih do druge obravnave zbližali.

Zakon je nujen zaradi uskladitve tega področja z evropsko direktivo, z njim pa je mogoče zagotoviti tudi pravni okvir za večjo avtonomnost novinarskega dela, je danes povedala poslanska SD Majda Potrata. "S tem se izognemo kazni s strani EU" Vložitev zakona o medijih v parlamentarno proceduro je ne glede na pomisleke nekaterih, "ki zakon postavljajo v politični kontekst sedanjih razmer", po besedah Potrate odgovorno dejanje, saj se s tem izognemo morebitni kazni s strani EU. Rok za uskladitev tega področja z evropsko direktivo je že potekel, Evropska komisija pa je določila skrajni rok, to je 15. avgust, je na informativnem pogovoru z mediji v DZ pojasnila Potrata.

"Svobodna gospodarska pobuda mora imeti varovala"

Z zakonom je po njenih ocenah mogoče zagotoviti pravni okvir za večjo avtonomnost novinarskega dela. V SD se zavedajo, da morajo spoštovati "svobodno gospodarsko pobudo, ampak ta mora imeti neka varovala, ki bodo javnosti zagotavljala kakovostne informacije in omogočala pogoje za kakovostno opravljanje novinarskega dela".

Tudi razmerja med vodstvi medijev in novinarji morajo zagotavljati možnost soodločanja novinarjev v tistih točkah, ki so za njihovo delo in zagotavljanje avtonomnosti novinarskega dela nujno potrebna, je še opozorila poslanka SD.

Prav zato so poslanske skupine nekdanje koalicije vložile tudi zahtevo za javno predstavitev mnenj o zakonu, ki je potekala v sredo. Ta se je po besedah Potrate osredotočila zlasti na vprašanje programskih mrež in vprašanje sveta za medije.

SD pričakuje zbližanje stališč Za SD je tako zelo pomembno, kaj bo prinesla splošna obravnava zakona, ki bo na julijski seji DZ. Zavzemajo se, da bi med julijem in septembrom, ko bo zakon v drugi obravnavi na pristojnem odboru, besedilo dopolnili in zbližali stališča, v katerih si sedaj najbolj nasprotujejo.

Na javni predstavitvi mnenj je bilo slišati možnost referenduma, pravi Potrata, vendar so bila tudi opozorila, da s tem ne gre pretiravati.

Ne spreglejte