Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 1. 2020,
12.53

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

48

Natisni članek

Marjan Šarec Karl Erjavec DeSUS

Ponedeljek, 13. 1. 2020, 12.53

4 leta, 3 mesece

Šarec se bo temeljito pogovoril z Erjavcem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

48

Marjan Šarec Karl Erjavec | Foto STA

Foto: STA

Predsednik vlade Marjan Šarec se bo po kongresu DeSUS z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem temeljito pogovoril o razmerah na ministrstvu in v Slovenski vojski, so za STA pojasnili v Šarčevem kabinetu. S tem so se odzvali na različne interpretacije Šarčeve kritike ravnanja nekaterih politikov ob evakuaciji vojakov iz Iraka.

Predsednik vlade Marjan Šarec je v soboto na Twitterju zapisal, da je zadnje, kar so si želeli, medijski pomp okrog slovenskih vojakov. "Žal so nekateri izkušenejši politiki to popolnoma zanemarili in izvedli vse na očeh javnosti. Z mednarodnim ugledom se ne gre igrati. Bom pa vsekakor razmislil, kako naprej, da se to ne bo več dogajalo," je zapisal. 

Erjavec tvita ni razumel kot kritike

Zunanji minister Karl Erjavec je za STA komentiral, da tega ne razume kot kritike njega, pozornost pa preusmeril na odnos med premierjem in predsednikom republike Borutom Pahorjem.

Karl Erjavec
Mnenja Neprijetne podrobnosti s tajne misije večnega ministra

Po kongresu se bosta temeljito pogovorila

V kabinetu predsednika vlade so danes za STA povedali, da se bo Šarec po kongresu stranke DeSUS "temeljito pogovoril z ministrom o stanju in razmerah na ministrstvu za obrambo in v Slovenski vojski". Kot so dodali, predsednik vlade strogo ločuje med strankarsko politiko in delom na posameznem ministrstvu, s svojo izjavo in ravnanjem pa noče vplivati na prihajajoči kongres DeSUS.

Irak slovenska vojska | Foto: Slovenska vojska Foto: Slovenska vojska

Šarec je v odzivu za STA dodal, da se je v konkretnem primeru "pokazalo, da najodgovornejši v tej državi niso ravnali preudarno, kar je bilo neprijetno presenečenje glede na izkušnje, ki jih imajo na mednarodnem in varnostnem področju".

Zadnji dogodki v zvezi s predčasno rotacijo slovenskih vojakov v Iraku odmevajo tudi v poslanskih vrstah.

Jerca Korče: Prav, da se pogovori z vsakim od ministrov, ki naredi napako

Po besedah poslanke LMŠ Jerce Korče bo politika počasi morala dozoreti oz. dojeti, da se na mednarodnem parketu stvari vodijo drugače, sploh če smo v zavezništvu s partnerji. Pogovor z Erjavcem, ki ga je napovedal Šarec, je po njeni oceni logična poteza, saj "je prav, da se pogovori z vsakim od ministrov, ki naredi napako". Dodala je, da dela posameznih ministrov sicer ne želi presojati, ima pa svoje mnenje o tem.

Mesec: Navadna predstava za javnost

Kar sta Pahor in Erjavec počela minuli teden, je navadna predstava za javnost, pa je ocenil koordinator Levice Luka Mesec. Slovenske vojake bi bilo iz Iraka nujno umakniti, ker tam "nimamo kaj početi". "In to ne od včeraj ali od prejšnjega tedna, ampak od začetka ameriške okupacije te države, ki je destabilizirala regijo, povzročila begunsko krizo in razrušila celoten Bližnji vzhod," je pripomnil.

Karl Erjavec | Foto: STA , Foto: STA ,

Židan: Med njima nikoli ni velike ljubezni

Predsednik DZ in SD Dejan Židan medtem opaža, da med predsednikom republike in premierjem "nikoli ni velike ljubezni". Kljub vsemu želi, da sodelujeta in da se spoštovanje ohranja, nobene potrebe tudi ni, da komunicirata preko medijev.

Židan ne verjame, da bo zaradi Erjavčevega ravnanja prišlo do rekonstrukcije vladne ekipe. Na vprašanje, čemu torej pripisuje premierjevo napoved, da bo razmislil, kako naprej, pa je Židan dejal, da mora to sam pojasniti. "Nisem njegov advokat," je dodal.

Bodo pa po njegovi oceni tudi po sobotnem kongresu DeSUS še vedno ugotavljali, da "imamo manjšinsko vlado, da imajo dobro koalicijsko pogodbo in da jo pet strank namerava izvršiti". V vladi pa bosta tudi v prihodnje sedela oba ministra DeSUS, je še ocenil.

Marjan Šarec
Novice Šarec: To je zadnje, kar smo si želeli. Razmislil bom, kako naprej. #video
Slovenija se je za evakuacijo šestih vojakov iz Iraka odločila po iranskem raketnem napadu, v katerem je bila napadena tudi baza v Erbilu, v kateri so bili nastanjeni. Sprva je bila predvidena evakuacija v sodelovanju z nemško vojsko, a je ta umik odpovedala, tako da so se slovenski vojaki v četrtek vrnili v domovino z vladnim letalom falcon.

Slovenija je ob tem zatrdila, da ostaja v operaciji Neomajna odločenost v Iraku, ki je namenjena urjenju iraških sil v boju proti teroristični skupini Islamska država. Naslednji kontingent bo v Irak predvidoma napoten februarja oziroma ko se bo znova začelo usposabljanje iraških vojakov. (STA)

Na sobotnem kongresu stranke DeSUS se bo Erjavec ponovno potegoval za predsednika stranke. Za ta položaj sicer kandidirata tudi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec in jeseniški občinski svetnik Borut Stražišar

 

 

Ne spreglejte