Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 8. 2008,
15.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 26. 8. 2008, 15.52

8 let

Sanader si ne želi Hrvaške za predvolilno temo v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hrvaška ne bo storila ničesar, da bi postala predvolilna tema v Sloveniji, je izjavil hrvaški premier Ivo Sanader.

Kot je še poudaril na sedežu vlade v Zagrebu, si Hrvaška ne želi biti predvolilna tema v Sloveniji, to pa tudi ne bi bilo dobro. "Naj zmaga tista stranka, ki ponuja boljše življenje državljanom," je na novinarski konferenci, na kateri je sicer govoril o načrtih hrvaške vlade do konca leta, še dejal Sanader. Izrazil je tudi pričakovanje, da se bo po slovenskih septembrskih parlamentarnih volitvah proces pogajanj o reševanju obmejnega spora pred mednarodnim sodiščem pospešil.

Še pred volitvami srečanje članov ene izmed dveh komisij?

Sanader je napovedal tudi možnost, da bi še pred slovenskimi volitvami prišlo do srečanja članov ene izmed dveh meddržavnih komisij, ki pripravljata izhodišča za urejanje obmejnega spora. "Sicer vem, za katero izmed komisij gre, vendar o tem ne želim dajati izjav," je povedal predsednik hrvaške vlade. Spomnil je, da sta se slovenska in hrvaška vlada ob podpori opozicije obeh držav lani na Bledu dogovorili, da bo ena izmed komisij urejala pravni okvir za mednarodno sodišče, druga pa sporne točke ob meji.

"Hrvaška vlada nikoli nobenemu ni prepustila vodenja zunanje politike" V odgovoru na novinarsko vprašanje glede odnosov s Slovenije, in sicer o tem, ali bo hrvaška vlada pustila hrvaškim ribičem, da vodijo politiko do Slovenije, je dejal, da gre za "prebrisano vprašanje". "Hrvaška vlada nikoli nobenemu ni prepustila vodenja zunanje politike, temveč jo je sama vodila in bo tako tudi tokrat," je dejal Sanader.

Želja ostaja: čimprejšnji vstop v EU Glavna prednostna naloga hrvaške zunanje politike ostaja vstop države v Evropsko unijo, je poudaril Sanader. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo Hrvaška do konca leta odprla čim več pogajalskih poglavij, medtem ko se že pogaja o 21 poglavjih. Hrvaški premier je ponovil, da pričakuje konec tehničnega dela pogajanj v času švedskega predsedovanja EU v drugi polovici naslednjega leta.

Vlada je pripravljena na "velike izzive in probleme"

Sanader je v luči hrvaške zunanje politike spregovoril tudi o BiH. Kot je poudaril, bodo po prihodnjih lokalnih volitvah v BiH nastopili "odlični časi za prihodnost" hrvaške sosede, ker bo stekla razprava o ustavnih spremembah. "Ob vsaki priložnosti bomo po diplomatski poti poudarjali, da mora biti hrvaški narod v BiH enakopraven, suveren in konstitutiven, tako kot ostala dva naroda," je izpostavil Sanader. Dodal je, da bo Hrvaška spoštovala suverenost BiH.

Na prvi novinarski konferenci na sedežu vlade po poletnih počitnicah je Sanader sicer večinoma govoril o gospodarstvu. Med drugim je napovedal, da je vlada pripravljena na "velike izzive in probleme, ki so zajeli globalno gospodarstvo" ter da ob koncu leta pričakuje inflacijo med šest in 6,5 odstotka.

Ne spreglejte