SiolNET. Novice Slovenija
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sanacija v mariborski Surovini se nadaljuje #foto #video

0,34

termometer

Iz podjetja Surovina so zvečer sporočili, da so s pomočjo poklicnih gasilcev in svojih delavcev ob 19. uri uspešno zaključili intervencijo ob gašenju požara, ki je nastal v ponedeljek v njihovem obratu v mariborski mestni četrti Tezno. Do nadaljnjega ostaja na objektu požarna straža z gasilskimi vozili.

Mariborski župan Saša Arsenovič je ob današnjem obisku prizorišča novega požara v podjetju Surovina, ki je izbruhnil v ponedeljek, izrazil zaskrbljenost zaradi dodatnega onesnaženja zraka v mestu. Ob tem se je po poročanju STA zahvalil 250 gasilcem, ki so sodelovali v intervenciji.

Požar v Surovini: gasilci so se z ognjem borili dan in noč. Novinar: Smiljan Kuhar/Video: Planet.


Arsenovič je poudaril, da pri Surovini ne gre za javno podjetje v lasti občine, pač pa za samostojno gospodarsko družbo, ki opravlja dejavnost ravnanja z odpadki. "Tudi njim pa ni lahko, saj vemo, da se z odvozom zapleta tako na državni kot na mednarodni ravni," je dejal župan, ki meni, da je tokratni požar še en signal več, da je treba čim prej razmisliti o termični obdelavi odpadkov. Kot je dodal, so državni organi in inšpekcije na delu, podjetje pa mora poskrbeti za to, da ne bo življenje ljudi v Mariboru zaradi njih slabše.

Požar Maribor Surovina Novice Velik požar v Surovini: škode za tri milijone evrov #video #foto

Arsenovič povsem razume Tezenčane, ki so začeli podpisovati peticijo

V zvezi s pobudami nekaterih svetniških skupin za sklic izredne seje o omenjeni problematiki, za kar naj bi bilo zbranih tudi že dovolj podpisov, je Arsenovič pojasnil, da bodo o tem zagotovo razpravljali na redni seji. "Če bodo zahtevali izredno sejo, pa bodo morali predlagatelji predložiti ustrezno gradivo in vedeti tudi, o čem se bomo pogovarjali. Mi delamo vse, kar je potrebno, in mislim, da pri tem izredna seja ne bo pomagala," je dejal mariborski župan.

Surovina Maribor Foto: Smiljan Kuhar

Po drugi strani pa Arsenovič povsem razume Tezenčane, ki so že začeli podpisovati peticijo, saj ne gre samo zanje, pač pa je v ponedeljek dim vonjal ves Maribor. Zato gre za težavo vsega mesta, obenem pa so moteče tudi smeti, ki vse bolj postajajo problem, meni župan, ki pričakuje hitro ukrepanje države, tako kar zadeva odvoz smeti kot neke dolgoročne rešitve.

Surovina Maribor Foto: Smiljan Kuhar

Ob tem je mariborski župan spomnil, da so tudi njihovi odloki jasni in da nihče, ki opravlja gospodarsko dejavnost, okolja ne sme dodatno obremenjevati. Zato kakšen nov odlok po njegovem ni potreben, saj imajo to že vse zapisano. Dan po požaru sicer po njegovih informacijah v zraku ni več povišanih delcev PM10, poroča STA.

Zagorelo že tretjič v zadnjem tednu dni

V podjetju je zagorelo v ponedeljek malo po poldnevu, in sicer v hali velikosti 350 kvadratnih metrov. Po prvih neuradnih podatkih je prišlo do samovžiga v hali z nenevarnimi odpadki, kjer v Surovini skladiščijo alternativno gorivo iz odpadkov.

Surovina Maribor Foto: Smiljan Kuhar

Gašenje, v katerem je sodelovalo okoli 250 poklicnih in prostovoljnih gasilcev, je poleg vetra oteževalo dejstvo, da se je streha hale zaradi vročine sesedla sama vase in s tem otežila dostop gasilcem.

Surovina Maribor Foto: Smiljan Kuhar

To je bil že tretji požar na tem območju v zadnjem tednu dni, s tem da sta bila prva dva manjša. Direktor Surovine Jure Fišer je danes spet zagotovil, da med zagorelimi ni nevarnih odpadkov in da odpadke skladiščijo v skladu z zakonodajo in ostalimi predpisi, poroča STA.

Surovina Maribor Foto: Smiljan Kuhar

Po prvih nestrokovnih ocenah policije je požar povzročil za okoli tri milijone evrov škode. Zagorela je namreč povsem nova skladiščna hala, ki so jo postavili po obsežnem požaru v Surovini leta 2013, poroča STA.

Alkohol Novice Zaradi "požara" klical 112, v resnici pa je bil močno pijan

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin