SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Samo Fakin ostal brez soglasja DZ za vnovično imenovanje na čelo ZZZS

1

termometer

Generalni direktor ZZZS Samo Fakin v DZ ni dobil soglasja k vnovičnemu imenovanju za generalnega direktorja. Proti soglasju je glasovalo 56 poslancev, Fakina je podprl le eden.

Poslanska večina je na današnjem glasovanju sledila predlogu parlamentarne mandatno-volilne komisije, naj DZ ne poda soglasja k predlogu skupščine Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za imenovanje Sama Fakina. Na seji mandatno-volilne komisije prejšnji teden je proti soglasju za Fakinov vnovičen mandat glasovalo 15 članov, za pa je bil eden.

Fakina tako v skladu s svojo napovedjo v obrazložitvi pred današnjim glasovanjem niso podprli v največji parlamentarni stranki ter v nobeni od opozicijskih SDS, ZL, NSi in ZaAB. V DeSUS so napovedali, da Fakina v večini ne bodo podprli, v SD pa, da se bodo glasovanja vzdržali.

ZZZS bo moral ponoviti postopek javnega razpisa Ker Fakin v DZ ni dobil podpore, bo moral ZZZS ponoviti postopek javnega razpisa. Doslej se je v DZ že dvakrat zgodilo, da predlagani kandidat za prvega moža ZZZS ni dobil zadostne podpore. Obakrat je bil to Franc Košir, prvič leta 1993 in nato leta 2002.

Postopek imenovanja generalnega direktorja ZZZS poteka tako, da najprej o prijavljenih kandidatih odloča upravni odbor ZZZS, ki izbere kandidata in ga predlaga v imenovanje skupščini ZZZS. Če skupščina kandidata podpre, predlog roma v DZ, kjer poslanci glasujejo o soglasju k imenovanju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin