Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 8. 2018,
20.45

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

promet promet avtobus Varnost otroci Nazaj v šolo

Četrtek, 23. 8. 2018, 20.45

5 let, 7 mesecev

S šolskim letom poostren nadzor tudi nad vozniki avtobusov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Bliža se novo šolsko leto in vozniki bodo temu primerno na cestah srečevali tudi več otrok. Policisti bodo v prvih dneh še dodatno poostrili svoj nadzor v okolici šol in vrtcev. A kljub temu, da v tem obdobju pozivajo voznike k posebni pozornosti, se nesreče še vedno dogajajo, te pa so mogoče tudi s šolskimi avtobusi. 

Lani je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 444 otrok, starih do 14 let, od tega je 91 otrok povzročilo prometno nesrečo. Še posebej so pri tem ogroženi pešci in kolesarji. V starostni skupini do 14 let so lani življenje izgubili trije otroci, 26 jih je bilo hudo telesno poškodovanih. V letošnjem letu je število nesreč približno enako, k sreči pa v statistiki ni umrlih otrok.

Vozniki se pogosto zanašajo zgolj na svoje izkušnje

Šolarji niso le pešci in kolesarji, saj je med njimi tudi veliko takšnih, ki jih v šolo pripelje avtobus. Tudi pri tem pa se lahko dogajajo nesreče, saj so preventivni pregledi voznikov pokazali, da so nekateri od njih za volan šolskega avtobusa kdaj sedli tudi pod vplivom alkohola. Nemalo primerov je tudi takšnih, ko avtobusi niso bili tehnično ustrezni.

"Vozniki kdaj rečejo: 'Aha, jaz imam pa za sabo že toliko in toliko tisoč kilometrov, da vem že vse,''' je pojasnil Jure Kostanjšek iz centra AMZS. Pomembno je tudi, da otroke opozorijo na to, da se v avtobusu pripnejo. ''V vsakem primeru morajo otroci jasno sedeti na sedežih, pripeti morajo biti ves čas vožnje. Na šolskih ekskurzijah je to tudi skrb spremljevalca,'' je o varnosti povedal Kostanjšek.

Policisti bodo ob začetku šolskega leta še dodatno okrepili nadzor nad pripenjanjem otrok v avtu, prav tako pa tudi nad kajenjem, saj je v prisotnosti mladoletnega otroka to zakonsko prepovedano.
Ne spreglejte