SiolNET. Novice Slovenija
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

S prijavo na ta razpis boste za prenovo plačali skoraj pol manj #video

0,45

termometer

Eko sklad že vrsto let pomaga s spodbudami, razpisi, subvencijami in krediti za tehnično zahtevnejše prenove, izolacije, fasade, nakupe električnih vozil, male sončne elektrarne ... V skladu trenutno z dvema javnima razpisoma za pilotne projekte nasproti stopajo sosedom, ki se skupaj odločajo za celovito prenovo večstanovanjskih stavb. S prijavo na razpis lahko dobite tudi do 50-odstotno subvencijo.

Razpisa sta bila razvita za celovite prenove večstanovanjskih stavb, da bi jih bilo seveda čim več bolj energetsko varčnih. Za to sta na voljo dve poti, pojasni svetnica Eko sklada Tea Pristolič: "Eden so krediti v breme rezervnega sklada s kombinacijo nepovratnih sredstev in drugi je tako imenovano energetsko pogodbeništvo." To pomeni, da se med lastniki in ponudniki sklene posebna pogodba, pri kateri je plačilo za investicijo pogojeno z vnaprej dogovorjeno izboljšavo energetske učinkovitosti. In kdo lahko pridobi te ugodnosti?

Do ugodnosti so opravičene stavbe, ki imajo najmanj osem delov in najmanj osem etažnih lastnikov, od katerih mora biti več kot polovica lastnikov občanov in več kot polovica namembnosti mora biti stanovanjske rabe.

Lani skromen odziv na razpis, kako bo letos?

Podobna razpisa je Eko sklad objavil že lani, vendar je bil odziv skromen. Največ težav je predstavljalo stoodstotno soglasje med lastniki, ki je za obnovo potrebno. Podobno je tudi z novima razpisoma, zato je rok zanju podaljšan s konca junija na oktober. 

"Glede na povratne informacije s terena, kjer je bila predvsem težava pridobiti izvajalce za namen urejanja projektne dokumentacije, ki je obvezna, kot je tudi obvezen nadzor, smo skladno s tem podaljšali roke," je pojasnila Pristoličeva. 

Vlagatelj mora namreč priložiti podrobne dokumente, kot je projekt za izvedbo del, elaborat gradbene fizike, izkaz energetskih lastnosti stavbe ter energetsko izkaznico za stanje pred in po celoviti prenovi. 

Za razliko od predhodnih razpisov imajo zdaj etažni lastniki bolj odprte roke pri izbiri načina izvedbe sanacije in izboru vsaj dveh od treh zahtevanih ukrepov. 

Nepovratna sredstva Eko sklada krijejo do 40, lahko celo do 50 odstotkov priznanih stroškov naložbe. "Za vsakega od razpisov je namenjeno 500 tisoč evrov, dodatno pa je še 1.500.000 evrov namenjenih za kredit za breme iz rezervnega sklada," je dejala Pristoličeva. 

denar Posel danes Eko sklad ima spet denar

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin