SiolNET. Novice Slovenija
7,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

S ponaredkom na obisk v bolnišnico, informacijska pooblaščenka pravi tako

7,56

termometer

UKC Ljubljana
Foto: Klemen Korenjak

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so ta konec tedna odkrili žensko, ki je s ponarejenim digitalnim covidnim potrdilom v bolnišnici obiskovala svojo hospitalizirano sestro. Varnostna služba je ob pregledu potrdila ugotovila, da se je obiskovalka izkazovala s potrdilom druge osebe, zato so jo pridržali. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik pa je danes pojasnila, da zakon o varstvu osebnih podatkov dopušča vpogled v osebni dokument za namen preverjanja točnosti podatkov ob preverjanju izpolnjevanja pogoja PCT.

Vodstvo UKC Ljubljana je primer predalo v obravnavo policiji. Opozorili so še, da je za takšno zlorabo zagrožena zaporna kazen.

V skladu z najnovejšim vladnim odlokom so od danes v veljavi številni strožji ukrepi, namenjeni zajezitvi širjenja novega koronavirusa. Ti med drugim zajemajo, da je izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni in testirani) obvezno za starejše od 12 let, pri čemer mora oseba poleg dokazila PCT pokazati tudi veljavni osebni dokument.

Ljubljana_maske Novice Novi ukrepi: od danes strožji ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa

Zakon dovoljuje vpogled v osebni dokument

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je danes sporočila, da zakon o varstvu osebnih podatkov dopušča vpogled v osebni dokument za namen preverjanja točnosti podatkov ob preverjanju izpolnjevanja pogoja PCT. Delodajalci in ponudniki storitev tako lahko vpogledajo v dokazila, torej osebne dokumente, ne smejo pa jih hraniti. Predloženih dokazil v papirni ali digitalni obliki delodajalci in ponudniki storitev torej ne smejo kopirati, preslikati, fotografirati ali drugače reproducirati njihove vsebine, pojasnjuje Prelesnikova.

Informacijska pooblaščenka je namreč danes prejela več vprašanj glede dopustnosti vpogledov v osebni dokument, kot to določa zadnji vladni odlok. Prelesnikova je sporočila, da glede obdelave osebnih podatkov odlok bistveno spreminja ureditve dosedanjih načinov preverjanja pogojev.

Prelesnikova je opomnila, da bo ustreznost odlokov in neobstoj zakona v zvezi s preverjanjem pogojev preboleli, cepljeni, testirani PCT presojalo ustavno sodišče, saj je tudi sama vložila zahtevo za presojo ustavnosti. "Dokler torej ustavno sodišče ne bo odločilo, odloki veljajo," je poudarila.

Navedla je, da so ne glede na to v uradu informacijskega pooblaščenca že večkrat pojasnili, da vpogled v osebni dokument za namen preverjanja točnosti podatkov dopušča že 18. oziroma 82. člen zakona o varstvu osebnih podatkov.

Informacijski pooblaščenec pa, tako Prelesnikova, kot nadzorni organ za varstvo podatkov ne sme presojati, kdaj je zahteva glede pogoja PCT potrebna in primerna. Prav tako ne, če so odrejeni ukrepi v zvezi z omejevanjem širjenja okužb ustrezni.

covid Novice Koronavirus v Sloveniji: toliko okužb smo potrdili včeraj

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin