Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 7. 2013,
13.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Alzheimerjeva bolezen možgani

Ponedeljek, 29. 7. 2013, 13.45

8 let

S krvnim testom do diagnosticiranja Alzheimerjeve bolezni?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Eden glavnih ciljev raziskovalcev Alzheimerjeve bolezni je, da bi našli način, kako bolezen odkriti čim prej. Kaže, da so vse bližje temu, da bi to bolezen diagnosticirali s krvnim testom.

Znanstvenikom do zdaj še ni uspelo odkriti zanesljivega testa za bolezni, kot so Alzheimerjeva bolezen ter nekatere druge nevrološke bolezni, ki prizadenejo možgane. Zdravniki se lahko pri diagnozah zanašajo predvsem na kognitivne preizkuse ter posnetke možganov.

Tehnika, ki so jo predstavili v reviji Genska Biologija (Genom Biology), prikazuje razlike v drobnih delih genetskega materiala v krvi, ki bi jo lahko uporabili, da bi diagnosticirali to bolezen.

Po poročanju britanskega BBC-ja so raziskavo opravili na vzorcu 202 oseb, test pa se je izkazal za zanesljivega v 93 odstotkih primerov.

Ključno je pravočasno odkritje simptomov Simptomi pri Alzheimerjevi bolezni se začnejo razvijati že leta, preden bolezen izbruhne, in pravočasna zdravstvena obravnava lahko veliko pripomore k manj usodnim posledicam.

Kako bi bili lahko krvni testi pri diagnosticiranju uspešni, je ugotavljala skupina raziskovalcev iz Univerze Saarland v Nemčiji. Analizirali so 140 delov genskih kod pri pacientih z Alzheimerjevo boleznijo in pri zdravih ljudeh in odkrili kar 12 delov genskih kod, ki so bili skupni vsem bolnikom z Alzheimerjevo boleznijo.

To je postal temelj za razvoj krvnega testa za odkrivanje te bolezni, saj so na podlagi razlik v kodah lahko z veliko gotovostjo ločili zdrave ljudi od obolelih.

"Študij sprememb v krvi pri bolnikih ter odkritje, da genski delci lahko igrajo pomembno vlogo pri Alzheimerjevi bolezni, je zanimiv pristop k diagnosticiranju te bolezni," je ob tem povedal dr. Eric Karran iz dobrodelne ustanove za raziskovanje Alzheimerjeve bolezni v Veliki Britaniji.

"Krvni test, ki pomaga ugotavljati Alzheimerjevo bolezni, je lahko učinkovita pomoč zdravniški diagnozi, vendar pa mora biti tak test dobro preverjen, preden bi ga začeli uporabljati v praksi. Raziskave morajo biti opravljene na večjem vzorcu ljudi, prav tako pa bo potrebnega še veliko raziskovalnega dela, da bo ta test za diagnosticiranje Alzheimerjeve bolezni jasno ločen od preostalih nevroloških sprememb v možganih," je dejal Karran.

Čeprav so znanstveniki optimistični, bo treba opraviti še precej raziskav, preden bodo s pomočjo krvnih testov Alzheimerjevo bolezen lahko diagnosticirali v praksi.

Ne spreglejte