Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 6. 2008,
8.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 21. 6. 2008, 8.26

8 let

Ribiči obeležujejo prvi dan slovenskih ribičev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ribiči bodo v okolju ribiškega doma Ribiškega društva Straža-Sava v Spodnjih Gameljnah obeležili dan slovenskih ribičev.

Srečanje, ki ga letos pripravljajo prvič, je namenjeno njihovemu delu in težavam, s katerimi se srečujejo. Svoje delo bodo predstavili tudi širši javnosti Na srečanju bodo spregovorili o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti slovenskega ribištva, o kateri želijo soodločati kot ribiška organizacija in kot del civilne družbe, ki deluje v javnem interesu. V okviru prireditve, ki naj bi potekala vsako leto v drugem kraju, bodo ribiči svoje delo predstavili tudi širši javnosti.

V Savo bodo vložili nekaj markiranih sulcev V okviru srečanja bodo simbolično vložili nekaj markiranih sulcev v Savo. Zavod za ribištvo Slovenije bo namreč v juniju markiral 700 sulcev, ki jih bodo vložili v Savo od sotočja z Ljubljanico do Litije in v Kolpo od sotočja s Čabranko do jezu v vasi Dol. Namen markiranja je pridobiti podatke o njihovi rasti, migracijah, življenjski dobi in umrljivosti. Pridobljeni podatki bodo služili kot eden od indikatorjev učinkovitosti ribjih stez na pregradah, ki jih predstavljajo hidrocentrale.

V zavodu, ki kot javni zavod na področju sladkovodnega in morskega ribištva deluje od leta 2001, nameravajo prihodnje leto začeti tudi z markiranjem drugih vrst rib, potočne in soške postrvi in lipana. Zavod ima dve ribogojnici, v katerih vzrejajo vse v naših celinskih vodah živeče domorodne salmonidne vrste rib ter šarenko.

Ribiška zveza Slovenije je krovna organizacija slovenskih sladkovodnih ribičev, sestavljena iz 64 ribiških družin, ki upravljajo z vodnim življenjem v okoli 94 odstotkih sladkovodnih površin, okoli šest odstotkov pa je t.i. izločenih voda. Zveza ima od lani tudi status društva, ki deluje v javnem interesu na področju ohranjanja narave.

Ne spreglejte