Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2008,
14.40

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 27. 2. 2008, 14.40

8 let, 6 mesecev

Rektorica Kocijančičeva obiskala ŠOU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Glavni problem pri uvajanju bolonjskih reform je pomanjkanje finančnih sredstev, izziv pa predstavlja tudi nov, neklasičen način dela profesorjev, je dejala rektorica Andreja Kocijančič.

Na današnji novinarski konferenci Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani), na kateri so predstavili Priročnik za preživetje z bolonjsko reformo, je predsednik ljubljanske študentske organizacije Tomaž Černe poudaril, da ima obisk rektorice, ki je prvi obisk rektorja v 17-letni zgodovini študentske organizacije, velik simbolni pomen. Po njegovih besedah to kaže na dober partnerski odnos med visokošolskimi partnerji ter spoštovanje univerzitetne skupnosti, ki jo tvorijo študentje in pedagogi. Teorija o Bolonji, napisana na poljuden način Glavna urednica priročnika Sanja Brus je pojasnila, da priročnik prinaša osnovne informacije o desetih ključnih točkah bolonjskega procesa. Rektorica pa je dejala, da priročnik predstavlja bolonjski proces "z zornega kota idealne družbe" ter dodala, da gre "za teorijo o Bolonji, napisano na poljuden način". Izrazila je prepričanje, da "nas takšne knjižice peljejo v pravo smer" v razumevanju bolonjskega procesa.

Problem financiranja

Kocijančičeva je izpostavila tudi problem financiranja. Pojasnila je, da so prenovljeni programi bistveno dražji od starih. Bolonjski programi predvidevajo namreč poučevanje manjših skupin študentov, kar med drugim pomeni več manjših predavalnic ter več laboratorijev, je pojasnila rektorica ter dodala, da predvidevajo tudi gostujoče predavatelje drugih, tujih univerz ter predavatelje iz gospodarstva, na primer industrije. Povedala, je da so za to leto dobili manj sredstev za izvajanje pedagoškega dela kot lani, po njenih ocenah pa bi jih potrebovali vsaj 20 odstotkov več.

Premalo odprti programi Težavo rektorica vidi tudi v "premalo odprtih programih". Sicer velja pravilo, da naj bi vsaj 10 kreditov predstavljali izbirni predmeti študenta, vendar pa je to premalo, meni Kocijančičeva in dodaja, da gre tako na tem področju kot ostalih za dolgotrajen proces spreminjanja.

Ne spreglejte