SiolNET. Novice Slovenija
3,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Rektor univerze Ivan Svetlik ovadil teološko fakulteto

3,13

termometer

Christian Gostečnik
Foto: Klemen Korenjak

Univerza v Ljubljani je zaradi domnevnega nezakonitega zaposlovanja, klientelističnega najemanja storitev in domnevnega ponarejanja naročilnic kazensko ovadila teološko fakulteto.

Univerza v Ljubljani, ki jo vodi rektor Ivan Svetlik, je zaradi suma več kaznivih dejanj Nacionalnemu preiskovalnemu uradu naznanila svojo članico teološko fakulteto, v Dnevniku pišeta Ranka Ivelja in Uroš Škerl Kramberger. Vodstvu očitajo zlorabo uradnega položaja in ponarejanje listin.

Na policiji so za Dnevnik potrdili, da so ovadbo prejeli. NPU je zadevo odstopil ljubljanski policijski upravi, ki je krajevno pristojna za to zadevo. Zaradi tajnosti predkazenskega postopka in morebitnih nadaljnjih postopkov policije več informacij niso posredovali.

V kabinetu rektorja Ivana Svetlika so potrdili, da so v začetku letošnjega leta NPU podali pisno naznanilo zaradi suma storitev kaznivih dejanj in da policijska preiskava še poteka. V kabinetu rektorja Ivana Svetlika so potrdili, da so v začetku letošnjega leta NPU podali pisno naznanilo zaradi suma storitev kaznivih dejanj in da policijska preiskava še poteka. Foto: Ana Kovač

Po podatkih Dnevnika je univerza ovadbo podala po uradni dolžnosti, potem ko je bila na teološki fakulteti opravljena revizija poslovanja. Ta je bila uvedena po več prijavah kršitev na fakulteti, ki so bile v preteklih dveh letih naslovljene na univerzo, komisijo za preprečevanje korupcije in delovno inšpekcijo. Protikorupcijska komisija je o prijavi, ki jo je prejela, obvestila univerzo, delovna inšpekcija pa je v ločenih postopkih že lani ugotovila določene nepravilnosti.

V celoviti reviziji poslovanja, ki je vsemu temu sledila, naj bi se izkazalo, da je teološka fakulteta, ki jo zadnja štiri leta vodi dekan Christian Gostečnik, kazenski zakonik domnevno kršila v treh točkah:

  • ker so za računovodske storitve namesto lastnih zaposlenih neupravičeno in na netransparenten način najemali zunanje računovodske servise;
  • ker so na netransparenten način zaposlili sodelavko v kadrovski službi;
  • ker so dvakrat izdali enako naročilnico za gradbeni poseg, vendar z različnima datumoma.

Ob novici, da se je vse skupaj prelevilo v kazensko ovadbo, in ob prošnji za dodatna pojasnila, se je dekan Gostečnik včeraj zavil v molk, še piše Dnevnik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 34
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin