SiolNET. Novice Slovenija
8,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Razkrili plače za vsako delovno mesto v javnem sektorju

8,20

termometer

Kovček denar
Foto: Thinkstock

Portal plač daje javnosti na vpogled vse podatke o plačah javnih uslužbencev, a brez osebnih podatkov.

"Če je delovanje javnega sektorja transparentno, javnosti znano in dostopno, je možnosti za nezaželene prakse bistveno manj, ker je vzpostavljen stalni nadzor in tudi kontrola javnosti," je na današnji predstavitvi aplikacije Portal plač dejal minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Podobno so na ministrstvu že storili na področju javnih del.

Portal bo delovno orodje za vsakogar, ki ga zanimajo podrobnosti v zvezi s plačami javnih uslužbencev, a brez osebnih podatkov. Z novo pridobitvijo ministrstva bosta mogoča pregled in analiza podatkov posameznih tipov in virov sredstev, ki jih proračunski uporabniki obračunavajo pri plačah zaposlenih v javnem sektorju v skladu z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju.

"Vsi podatki, ki jih uporabljamo na ministrstvu, bodo zdaj dostopni javnosti," je dejal minister. S pomočjo portala lahko po ministrovih besedah vsakdo opravi analizo plač in ugotavlja, kaj se dogaja s plačami po posameznih proračunskih porabnikih.

Z malo brskanja po aplikaciji se je mogoče dokopati do zanimivih podatkov o plačah javnih uslužbencev. Z malo brskanja po aplikaciji se je mogoče dokopati do zanimivih podatkov o plačah javnih uslužbencev.

Namen portala je zagotoviti transparentnost javnega sektorja

Portal bo ponujal več kot sedem tisoč datotek podatkov. Kot je poudaril minister, so podatki "nafta prihodnosti". Po njegovih besedah namen portala ni razkrivanje podatkov o plačah zaposlenih, pač pa le po organih sestave.

Portal, na katerem so prikazani bruto zneski plač, je razvil uslužbenec ministrstva, zato so bili stroški njegove vzpostavitve za državni proračun minimalni, je še poudaril minister.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin