Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 5. 2013,
12.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Državni svet Računsko sodišče

Petek, 17. 5. 2013, 12.53

8 let

Računsko sodišče: Popravljalni ukrepi DS-ja zadovoljivi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Popravljalni ukrepi, ki jih je državni svet (DS) izkazal po revizijskem poročilu o pravilnosti njegovega poslovanja, so za računsko sodišče zadovoljivi.

Ukrepi se nanašajo na izplačevanje sejnin in na vračilo preveč izplačanih sejnin svetnikom.

Računsko sodišče je namreč proti koncu lanskega leta o pravilnosti poslovanja DS-ja v letu 2010 izreklo negativno mnenje, ker ni posloval v skladu s predpisi. Konkretno je šlo za izplačevanje sejnin svetnikom, ne da bi za to imeli podlago v predpisih. Nepravilnosti so med drugim ugotovili tudi pri izplačilu plač in oddaji javnega naročila.

Svetnikom za udeležbo na sejah le povračilo potnih stroškov Računsko sodišče je od DS-ja zahtevalo dokazila, iz katerih bo razvidno, da državnim svetnikom obračunava in izplačuje samo nadomestilo izgubljenega zaslužka za obdobje opravljanja nepoklicne funkcije ter povračila stroškov v zvezi z opravljanjem funkcije.

DS je na svoji drugi seji sredi decembra lani tako sprejel sklep, s katerim je do sprejema akta o merilih in kriterijih za izplačilo nadomestila izgubljenega zaslužka ukinil sejnine. Tako so v zvezi z opravljanjem funkcije upravičeni zgolj do povračila stroškov. Od konstituiranja petega mandata DS-ja so se svetniki sestali na štirih plenarnih sejah, interesne skupine na 20 sejah, komisije pa na 18. Svetniki pa so za udeležbo prejeli zgolj povračilo stroškov in svojo funkcijo opravljajo brez plačila, navaja računsko sodišče.

Hkrati so si svetniki aktivno prizadevali za sprejem novele zakona o funkcionarjih, ki jo je državni zbor sprejel 5. marca letos.

Leta 2010 svetnikom 656 tisoč evrov sejnin Svetniki so popravljalni ukrep izkazali tudi glede vračila preveč izplačanih sejnin. Za nepoklicno opravljanje funkcije so namreč v letu 2010 prejemali sejnino, ki je sestavljena iz stalnega in spremenljivega dela. Skupno so svetnikom v tem letu izplačali skoraj 656 tisoč evrov sejnin.

Ker v zakonu o DS-ju ni podlage za določitev in izplačilo sejnin oz. kakršnekoli druge nagrade za udeležbo na sejah, je DS moral začeti aktivnosti za vračilo nezakonito izplačanih sredstev.

DS je tako izdelal konkretne izračune sejnin, izplačanih v obdobju, na katero se nanaša revizija. Hkrati je 39 svetnikom posredoval dopis, v katerem jih seznanja z višino izplačila neto sejnine, izplačane v letu 2010, ter jih prosi za podatek o predvidenem nadomestilu izgubljenega zaslužka v letu 2010, da bi bilo mogoče opraviti poračun.

Po opozorilu računskega sodišča pa je ne glede na oceno popravljalnega ukrepa iz odzivnega poročila razvidno, da se je ugotovljena nepravilnost odpravila šele s prenehanjem četrtega mandata DS-ja, torej šele konec leta 2012. Obenem mora DS za izvedbo poračuna od upravičencev pridobiti dokazila o dejansko izgubljenem zaslužku in ne zgolj oceno "predvidenega" izgubljenega zaslužka.

Ne spreglejte