Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2019,
9.15

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

10

Natisni članek

Iztok Purič odstop

Torek, 1. 10. 2019, 9.15

4 leta, 6 mesecev

Predlagajo, da kohezijski resor začasno prevzame kar Bratuškova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

10

Alenka Bratušek | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Svet stranke SAB je sledil predlogu predsednice stranke Alenke Bratušek in sklenil, da bo SAB kandidata za novega ministra za kohezijo predlagala po sprejetju proračuna. Obenem predlagajo, da vodenje resorja po tem, ko se bodo Iztoku Puriču iztekli tekoči posli, začasno prevzame Bratuškova, sicer ministrica za infrastrukturo, so sporočili iz SAB.

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je že od nastopa aktualne vlade v domeni SAB. Sprva jo je vodil Marko Bandelli, ki je bil zaradi neprimerne komunikacije prisiljen odstopiti, iz osebnih razlogov pa je odstopil tudi njegov naslednik Iztok Purič. Funkcija mu je prenehala danes, ko se je z njegovim odstopom seznanil DZ.

Šarec mora v desetih dneh predlagati novega ministra

Zdaj mora premier Marjan Šarec v desetih dneh predlagati novega ministra ali obvestiti DZ, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam oziroma jo poveril drugemu ministru. Do tedaj bo Purič še opravljal tekoče posle. V svetu SAB predlagajo, naj vodenje resorja Šarec začasno poveri Bratuškovi.

Pri proračunu se zapleta

Kot so pojasnili po nocojšnji seji sveta stranke, so se za to, da počakajo z iskanjem novega ministrskega kandidata, odločili, "ker iz izjav in dejanj partnerjev kaže, da proračun lahko ne bi bil sprejet, kar bi pomenilo, da vlada dejansko ne more delovati naprej". Tudi Bratuškova, ki je organom stranke predlagala tako ravnanje, je danes ob robu sestanka koalicije o Adrii Airways znova opozorila, da se pri proračunu "nekaj zapleta".

Iztok Purič je vodenje službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko prevzel decembra lani, odstop pa ponudil 20. septembra. Po neuradnih podatkih naj bi se pojavila razhajanja v stranki, zlasti med njim in predsednico SAB, a Purič to zavrača.  | Foto: STA , Iztok Purič je vodenje službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko prevzel decembra lani, odstop pa ponudil 20. septembra. Po neuradnih podatkih naj bi se pojavila razhajanja v stranki, zlasti med njim in predsednico SAB, a Purič to zavrača. Foto: STA ,

Med drugim je vprašljiva podpora Levice, ki jo ta pogojuje z dogovorom s koalicijo glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Znano je tudi, da obstaja možnost, da bo Šarec na sprejetje vezal zaupnico. Če se bo to zgodilo in proračunski dokumenti ne bodo dobili dovolj podpore, lahko premier in z njim vlada padeta.

Poslanci bodo o proračunu odločali konec novembra

O proračunu bo državni zbor odločal konec novembra. V SAB ocenjujejo, da "se noben resen in kredibilen kandidat za vodenje vladne službe zaradi možnosti nesprejetja proračuna noče izpostavljati kot kandidat za ministra vlade, ki utegne pasti tik po tem, ko bi bil potrjen za ministra".

Sta pa tako svet kot izvršni odbor SAB sprejela sklep, da bodo poslanci SAB podprli proračun za leti 2020 in 2021. "V SAB namreč pozdravljamo zaveze koalicije in predsednika vlade o dvigu pokojnin z dvigom odmernega odstotka in prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno," so zapisali po seji.

Glede na to, da bodo v SAB s predlogom za Puričevega naslednika počakali, bo resor vsaj nekaj časa brez lastnega ministra s polnim mandatom. A predsednica SAB Bratuškova zatrjuje, da črpanje evropskih sredstev nikakor ni ogroženo.

Ne spreglejte