Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Petek,
18. 1. 2013,
13.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 18. 1. 2013, 13.28

7 let, 12 mesecev

PS se še ni odločila o evropskih povezavah

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pozitivna Slovenija še vedno tehta med evropskimi socialisti in liberalci.

Največja parlamentarna stranka Pozitivna Slovenija je na kongresu stranke sprejela manifest, s katerim se nameravajo zavezati k ohranitvi socialne države. To naj bi bil odmik od bolj sredinske doktrine stranke in posledično priključitev k evropskim socialistom. Večja podpora socialistični internacionali, toda … Ali je to dokončna odločitev ali ne, pa smo vprašali poslanko PS Janjo Klasinc: "Dokončna odločitev za povezovanje na evropskem parketu še ni padla, saj jo mora sprejeti kongres. Doslej je bila v stranki večja podpora socialistični internacionali oziroma stranki evropskih socialistov predvsem zato, ker je socialdemokratska usmeritev jasna tako v našem predvolilnem programu, predvsem pa v naši temeljni listini Slovenija 2020. Po drugi strani pa so naše usmeritve tudi blizu socialnim liberalcem, torej struji, ki je na evropski ravni vključena v ALDE, stranko evropskih liberalcev. Nekateri pomisleki v zvezi s to stranko so povezani samo z dejstvom, da so v evropsko liberalno stranko vključene tudi nekatere neoliberalne stranke. Vabili obeh evropskih povezav sta še vedno odprti, mi pa še nikomur nismo poslali prošnje za članstvo."

Navdih črpamo v zgodovini delavskih gibanj in socialdemokratske misli Čeprav je napoved prihoda predsednika stranke evropskih socialnih demokratov Hannesa Swobode na kongres PS nekako nakazovala, da so se v PS odločili za socialiste, pa Klasinčeva razlaga, zakaj se še niso odločili niti za evropske socialiste niti liberalce: "Preprosto zato, ker smo hoteli glavni poudarek kongresa dati vsebini naše temeljne listine Slovenija 2020. Navdih za spremembe črpamo v zgodovini delavskih gibanj in socialdemokratske misli. Te vrednote nas povezujejo s socialističnimi, socialdemokratskimi in socialnoliberalnimi strankami in gibanji na evropski ravni."

Odločitev je padla že pred poročilom KPK-ja Odločitev, da se še ne zaprosi za vstop v socialistično internacionalo, pa menda nima nikakršne povezave z odmevnim poročilom KPK-ja: "Nikakor. Odločitev, da evropska povezava ne bo na dnevnem redu kongresa, je padla že pred izidom poročila KPK-ja," pravi Klasinčeva in dodaja, da tudi odpoved napovedanega obiska Swobode ni povezana s poročilom KPK: "Vodja evropskih socialnih demokratov v Evropskem parlamentu nam je javil, da se ne bo udeležil kongresa že pred objavo poročila KPK-ja. Gospod Swoboda si je želel, da bi bil na kongresu tudi predsednik SD, saj v Evropi pričakujejo sodelovanje obeh socialdemokratskih strank v Sloveniji. Žal je bil narobe obveščen, da nismo na kongres povabili predsednika SD Igorja Lukšiča, in ni vedel, da je gospod Lukšič naše vabilo na kongres dobil, le da se ga ni želel udeležiti. Sta pa se kongresa udeležila prvak Demokratske stranke iz Srbije Dragan Đilas in podpredsednik hrvaške SDP dr. Rajko Ostojić."

SD ne komentira Socialni demokrati pa so o možnostih, da bi pomagali PS pri sprejetju v evropsko socialistično družino, povedali, da o tem še ne morejo govoriti, saj se PS še ni odločila, v kateri evropski družini bodo sploh zaprosili za članstvo. Dokler se ne odločijo, pa v SD nočejo komentirati zadev, ki se še niso zgodile.

Ne spreglejte