Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 5. 2016,
12.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,80

15

Natisni članek

Nedelja, 1. 5. 2016, 12.25

6 let, 7 mesecev

Janković pozval k novi družbeni ureditvi, Boscarol: Delodajalci in delavci smo v istem čolnu (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,80

15

1. maj | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Številne kraje po državi so na današnji mednarodni praznik dela prebudile budnice, sledile pa so prvomajske prireditve. Sindikalno srečanje na Rožniku je obiskalo več sto ljudi. Na Javorovici nad Šentjernejem je bil slavnostni govornik direktor Pipistrela Ivo Boscarol.

V Ljubljani je bil na tradicionalnem prvomajskem srečanju na Rožniku govornik ljubljanski župan Zoran Janković. Izrazil je prepričanje, da je čas za iskanje nove družbene ureditve, v kateri bomo imeli tisto, kar smo včasih imeli. "Bilo je težko, naporno, ampak smo si bili bolj enaki," je dejal.

Po njegovem mnenju je solidarnost tista beseda, ki jo bomo potrebovali naslednjih 20 let, če želimo, da bo planet obstal. "Danes govorimo o migrantih, brezposelnih in tistih, ki živijo na robu in pod robom revščine. Govorimo pa tudi o tem, ali bomo mladim generacijam zapustili tako lep planet, kot ga imamo zdaj," je poudaril Janković.

"Propadel je komunizem, propadel je samoupravni socializem in tudi kapitalizmu ne kaže dobro," je dodal. "Mislim, da je čas, da poiščemo novo družbeno ureditev. Ureditev, kjer bomo spoštovali sočloveka, vsako živo bitje, kjer bomo imeli odnos do narave, kjer bomo tovariš en drugemu in dobri sosedje," je dejal Janković. Skupaj smo gradili to domovino, prišli smo do tega, kar imamo danes in zdaj je treba iskati nove vizije razvoja, je še pozval.

 

Že na predvečer je na Rožniku potekalo eno bolje obiskanih kresovanj, na katerem so zbrane nagovorili predstavniki štirih sindikalnih central. V znak sindikalnega povezovanja so tudi skupaj prižgali ogenj. Sindikalisti so v nagovorih izpostavili potrebo po preseganju umetnih in lažnih delitev na trgu dela ter pozvali k združevanju moči v boju za delavske pravice.

Ivo Boscarol | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Boscarol: Delodajalci in delavci smo v istem čolnu

Direktor Pipistrela Ivo Boscarol, slavnostni govornik današnjega tradicionalnega srečanja ob prazniku dela na Javorovici nad Šentjernejem, je izpostavil, da je nenavadno, da ob prazniku dela govori podjetnik, nato pa pojasnil, da so delodajalci in delavci v istem čolnu. Oboji morajo pozabiti na včeraj in razmišljati o zdaj in jutri, je dodal.

"Če bomo delodajalci in delavci skupaj peljali voz naprej, potem imamo možnost, da preživimo," je poudaril in pristavil, da se morajo skupaj boriti, da bodo konkurenčnemu svetu pokazali, da lahko preživijo in da so uspešni.

"Pohlep lahko pomeni pogubo"

"V državi se pogosto dogaja, da se uspeh zamenjuje in meri z denarjem ter da je med takim dojemanjem in pohlepom zelo tanka ločnica. Če uspeh pomeni motivacijo, lahko pohlep pomeni pogubo," je ob tem presodil in nadaljeval, da so v Sloveniji glede dojemanja uspešnosti poteptane vse vrednote. "Na vseh področjih. Od Cerkve do gospodarstva, povsod," je ocenil.

 

Na Križni gori, kjer je prireditev pripravila gorenjska območna organizacija, je zbrane nagovoril predsednik sindikata Sinles Lojze Raško. V Celju na tamkajšnjem letnem kopališču je prireditev pripravila savinjska območna organizacija Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Zbrane je nagovoril izvršni sekretar ZSSS Andrej Zorko.

V organizaciji območne organizacije ZSSS Dolenjske, Bele krajine in Posavja sta potekali prireditvi na Debencu pri Mirni in Lisci. Na prvi je bil slavnostni govornik predsednik Stupisa Anton Rozman, na Lisci pa je zbrane nagovorila Mateja Gerečnik iz Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije.

Ob prazniku dela se vrstijo sindikalne čestitke, ki pa tudi opozarjajo na stanje pravic iz dela v državi. "V Sloveniji delo kot vrednota izgublja na svoji veljavi, za kar sta odgovorni predvsem politika in država, ki s sprejemanjem za delavstvo škodljivih predpisov zagotavljata kapitalu pogoje za izkoriščanje delavcev," so sporočili iz Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS).

Predsednik odprl vrata svoje palače

Urad predsednika republike je pripravil dan odprtih vrat, predsednik Borut Pahor pa je obiskovalce nagovoril. Slovenija je relativno egalitarna država, dohodkovna neenakost pa je pri nas med najnižjimi v EU, je dejal. Pahor problem vidi v trajni socialni izključenosti, ki se v Sloveniji po njegovih besedah ohranja kljub temu, da so zdajšnji trendi ob gospodarski rasti za zaposlenost ugodni.

Praznik dela poziva delavce po vsem svetu k medsebojni solidarnosti. Praznovati so ga začeli leta 1890 v spomin na dogodke v Chicagu v ZDA. Tamkajšnji delavci so 1. maja 1886 zahtevali osemurni delavnik, pri tem pa jih je ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih šest protestnikov. Kot državni praznik so 1. maj na Slovenskem uzakonili leta 1948, neuradno pa so ga praznovali že prej.


Kako so praznovali pred 40 leti:

Nazdravljanje na Rožniku za prvi maj 1976. Hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije. Foto: Nace Bizilj | Foto: Nace Bizilj, hrani Muzej novejše zgodovine Nazdravljanje na Rožniku za prvi maj 1976. Hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije. Foto: Nace Bizilj Foto: Nace Bizilj, hrani Muzej novejše zgodovine

Prvomajski ples v Tivoliju leta 1967. Hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije. Foto: Nace Bizilj | Foto: Nace Bizilj, hrani Muzej novejše zgodovine Prvomajski ples v Tivoliju leta 1967. Hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije. Foto: Nace Bizilj Foto: Nace Bizilj, hrani Muzej novejše zgodovine

Prvomajska budnica v Ljubljani leta 1976. Hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije. Foto: Nace Bizilj | Foto: Nace Bizilj, hrani Muzej novejše zgodovine Prvomajska budnica v Ljubljani leta 1976. Hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije. Foto: Nace Bizilj Foto: Nace Bizilj, hrani Muzej novejše zgodovine

Ne spreglejte