Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 9. 2015,
19.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Prešernov trg Zoran Janković

Sreda, 9. 9. 2015, 19.38

6 let, 7 mesecev

Protirasitični shod na Prešernovem trgu v podporo beguncem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Niti meje nas ne bodo ustavile, je bilo sporočilo protirasističnega pohoda, ki je popoldne napolnil Prešernov trg in ljubljanske ulice.

Z njim je skupina Protirasistična fronta brez meja želela opozoriti, da v Evropi poteka vojna proti migrantom, ter izraziti nasprotovanje migracijskim politikam in praksam Evropske unije.

Organizatorji dogodka mnogim evropskim državam očitajo, da njihovi ukrepi ne sežejo dlje od postavljanja preprek, bodečih žic in podpiranja represije. Ti ukrepi se upravičujejo skozi diskurz "varnosti".

V Protirasistični fronti brez meja zavračajo idejo varnosti, ki izhaja iz rasizma in strahu: "Ne bomo nemočno opazovali morije in nasilja nad tistimi, ki bežijo pred vojno in iščejo boljše življenje."

Janković: Evropa bi morala kaznovati Madžarsko Protest je obiskal tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je dejal, da je Ljubljana trenutno pripravljena za sprejem 190 beguncev. Prestolnica ima urejene prostore s sanitarijami in vodo, posebno prehrano, dogovorili so se tudi za pogovor z muftijem, ki bi nudil duhovno oskrbo.

Glede shoda je dejal, da ne razume, zakaj je bil prirejen v Ljubljani. Se pa sam strinja s tem, da bi morala Evropska unija kaznovati Madžarsko, saj po njegovem ena država članica ne sme zapirati meja.

Podporo protirasističnemu pohodu je izrazilo več organizacij, med drugim Združena levica, Slovensko sociološko društvo, AKC Metelkova, Iniciativa za demokratični socializem in študentska organizacija Iskra. Ta je na Prešernovem trgu tudi zbirala materialno pomoč za begunce.

Njen član Matej Križanec je izpostavil, da se je treba boriti proti vsakršni obliki ksenofobije in nasilja, ki se pojavlja ob begunski krizi. Po njegovem mnenju to sovraštvo izhaja iz napačnih informacij ter posplošenih in senzacionalističnih novic.

Na shodu tudi incident, NSi se je distancirala Na dogodku, ki se ga je udeležilo nekaj sto ljudi, je prišlo tudi do manjšega incidenta. Dva moška sta z glasnim vpitjem in transparenti nasprotovala "islamizaciji Evrope" in poudarjala, da je "Evropa krščanski kontinent". Množica se je na to odzvala z glasnim neodobravanjem, k moškima pa so pristopili policisti.

Moška sta svoja sporočila zapisala na plakate Nove Slovenije, ki pa se je prek Twitterja odločno distancirala od njunih dejanj in zapisala, da gre za zlorabo NSi. Zapisali so, da ostro zavračajo sovražni govor. "Begunsko krizo obravnavamo kot humanitarno, ljudem, ki bežijo iz vojnih žarišč, je treba solidarno pomagati," so zapisali.

Ne spreglejte