Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 7. 2017,
19.40

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

1

Natisni članek

Ekosistemi požar Novo mesto

Petek, 28. 7. 2017, 19.40

6 let, 9 mesecev

Nasprotniki pogorelega podjetja Ekosistemi zahtevajo njegovo odstranitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

1

požar, jemanje vzorcev | Foto Gašper Petovar

Foto: Gašper Petovar

Nasprotniki v nedavnem požaru uničene podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu so na zborovanju, ki so ga danes pripravili v športnem parku Breza pri Straži, zahtevali ukinitev dejavnosti te družbe. Začeli so tudi zbiranje podpisov pod peticijo s svojimi zahtevami. Po oceni organizatorjev se je zbralo približno 400 protestnikov.

Predstavnik civilne pobude Zalog-Loke Franc Plut je za STA povedal, da po večletnem opozarjanju na po njihovem ekološko sporno dejavnost omenjenega podjetja in po nedavnem tragičnem požaru, ki bo strupene sledi pustil tako v okolju kot ljudeh, v peticiji zahtevajo, da se podjetju nemudoma odvzame okoljevarstveno dovoljenje, obrat v Zalogu pa naj ustavijo in strokovno sanirajo.

Dalje zahtevajo, da se odgovorne v podjetju Ekosistemi kazensko preganja in kaznuje. Da organi pregona takoj začnejo preiskavo vseh pristojnih služb in odgovornih, ki v šestih letih iz neznanih vzrokov niso opravili svojega dela in so v neurejenem obratu posledično dovolili, da se je zgodila katastrofa z daljnosežnimi posledicami.

Zahtevajo tudi, naj se občinski podrobni prostorski načrt za gospodarsko cono spremeni tako, da tam ne bo več dovoljeno zbiranje, skladiščenje in predelovanje niti nenevarnih odpadkov.

Plut je sicer v svojem govoru poudaril, da bo požar v podružnici podjetja Ekosistemi še desetletja vplival na tamkajšnje okolje.

"Država deli okoljevarstvena dovoljenja kot tople piškote"

Opozoril je, da "država deli okoljevarstvena dovoljenja kot tople piškote" in niti približno ne izvaja nadzora nad početjem podjetij, ki predelujejo odpadke. To pa je tudi razlog, da so se po vseh požarih, do katerih je prišlo v zadnjem obdobju, dvignili, je pojasnil.

Ker imajo vsega dovolj, se bodo, če s svojimi pritožbami na državni ravni ne bodo naleteli na posluh države, pritožili na evropske ustanove, če bo treba, pa so pripravljeni vztrajati tudi deset in več let, je med drugim napovedal Plut.

Kot je napovedal, bodo sestavili pravniško ekipo, denar zanjo in za druge stroške bodo zbrali s prostovoljnimi prispevki.

Zborovanje so skupaj s civilno pobudo pripravili še člani Regijskega društva ekološkega gibanja Ivančna Gorica, Kulturno-političnega društva Svoboda in straški odbor Združenja borcev za vrednote NOB.

Ne spreglejte