Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 9. 2015,
18.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Brdo pri kranju vlada koalicija Miro Cerar

Torek, 22. 9. 2015, 18.46

8 let

Proračun za naslednji dve leti pod streho, bo tudi dogovor s sindikati?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vladna koalicija je usklajena o predlogih proračunov za prihodnji dve leti, po današnjem posvetu na Brdu pri Kranju so ju podprli tudi poslanci koalicijskih strank.

Premier Miro Cerar o podrobnostih na srečanju koalicijskih strank, poslancev in članov vlade ni želel govoriti, pravi pa, da je časa za dogovor v okviru socialnega dialoga še dovolj. Po njegovih besedah je bil današnji posvet, na katerem je vladna ekipa poslance koalicije natančno seznanila z glavnimi značilnostmi proračuna, konstruktiven.

"Denarja je premalo, a ministri smo za to, da programe izpeljemo" V DeSUS so zadovoljni, ker bodo upokojenci prejeli regres, pokojnine se bodo usklajevale, na ministrstvih pa bodo morali potrpeti, pravi predsednik DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec. "Denarja je premalo, a ministri smo za to, da programe izpeljemo."

Tudi v SD so zadovoljni, upajo na še višjo gospodarsko rast, to bo okrepilo prilive v državni proračun, kar bo omogočilo financiranje javnega šolstva in zdravstva ter infrastrukture, je dejal kmetijski minister in predsednik SD Dejan Židan.

Bodo zadostili nekaterim sindikalnim željam? Koalicijski partnerji računajo tudi na dogovor s sindikati javnega sektorja, ki so se ostro odzvali na predlog zakona o izvrševanju proračuna, v katerem je predvideno podaljšanje varčevalnih ukrepov pri plačah v javnem sektorju.

"Tako kot doslej bomo to reševali s socialnim dialogom," je napovedal premier. Po njegovih besedah bodo predstavili svojo argumentacijo in pojasnili, da vsem željam ne morejo ugoditi. "Če bi ugodili vsem željam sindikatov, bi lahko porušili zgodbo, ki smo jo sestavili in ki končno pelje na pot iz krize," je pojasnil. Kot je dodal, pa so omogočili napredovanja, vidni so tudi socialni premiki, ki bodo zadostili nekaterim sindikalnim željam.

Je proračun premalo investicijsko naravnan? Iz gospodarstva je bilo slišati kritike, da je proračun premalo investicijsko naravnan. Minister za finance Dušan Mramor je pojasnil, da je bil predviden padec investicij v letu 2016 glede na letos pričakovan.

Spomnil je, da so lani in letos "postrgali" velik del sredstev, ki so še ostala v prejšnji finančni perspektivi, in jih večinoma namenili za investicije. Začenjajo nov cikel, v katerem pa imajo bistveno manjša sredstva.

Ne spreglejte