Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 9. 2015,
9.34

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

šolanje gimnazija Blaž Kavčič ERUDIO advertorial srednja šola

Četrtek, 10. 9. 2015, 9.34

2 meseca

"Profesorica za matematiko se je s kolesom pripeljala k meni na inštrukcije"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vrhunski športniki težko najdejo čas za kaj drugega kot za treninge in tekme. Šolanje pogosto zanemarijo, saj preprosto nimajo časa. Blažu Kavčiču je uspelo s pomočjo ERUDIO zasebne gimnazije.

"Brez njih mi nikakor ne bi uspelo," uvodoma pove naš teniški as Blaž Kavčič, ki smo ga ujeli v prostorih ERUDIO izobraževalnega centra, kamor se je prišel pozanimat o nadaljnjem študiju. V ERUDIO izobraževalnem centru namreč poleg zasebne gimnazije ponujajo tudi srednješolske, višješolske in dva visokošolska programa. Nekatere programe izvajajo v celoti kot e-študij, pri drugih pa je e-okolje podpora učnemu procesu ravno za športnike, zaposlene posameznike, ljudi s fizičnimi omejitvami ipd.

V Ljubljani je po naključju, zaradi poškodbe, sicer Blaž večji del leta preživlja v tujini, na turnirjih in treningih. Čeprav je njegovo življenje stoodstotno vpeto v tenis, razmišlja tudi o prihodnosti. Zaveda se, da se bo z ustrezno izobrazbo lažje lotil naslednjih projektov.

Erudio je spoznal kot najstnik, ko je iskal šolo, ki bo imela posluh za njegove življenjske razmere. "V Šentvidu in Šiški niso imeli pravega posluha, edino, kar je bilo športnega, so bile dodatne ure športne vzgoje. Glede na moje življenje v tistem obdobju, ko sem imel največ treningov in ko sem tri četrt leta preživel v tujini, je bilo nemogoče uskladiti šolo in šport." Takrat je prišel v stik z ERUDIO zasebno gimnazijo, kjer so razumeli, kakšno je življenje vrhunskega športnika.

Vožnje na različne lokacije po svetu, treningi, fizioterapije, masaže, analize in pogovori s psihologi. Tako je bil videti povprečen delavnik Blaža Kavčiča, ki je mu je uspelo maturirati samo zato, ker je našel šolo, ki se je prilagajala njegovemu noremu življenjskemu tempu in mu zagotovila potrebno strokovno podporo. "Spomnim se, da sem se včasih učil tudi med vožnjami z enega turnirja na drugega. To je bilo obdobje pred maturo. Takrat je bilo res napeto, ampak mi je uspelo."

ERUDIO zasebna gimnazija se svojim dijakom posveča s posebno pozornostjo. Je prijazna gimnazija, ki prisluhne svojim učencem ter se prilagaja časovnim stiskam vrhunskih športnikov in umetnikov.

Odlikuje jih kakovost, prilagodljivost in prijazno okolje, v katerem so vzgojili vrhunske dijake, tudi maturante odličnjake, ki so uspešno dokončali fakultete in so uspešni v poklicih, ki jih danes opravljajo.

Dve večji prednosti šolanja na Erudio zasebni gimnaziji sta njihova fleksibilnost ter individualna obravnava dijakov. Kako je torej potekalo vaše šolanje, glede na to, da večji del leta preživite v tujini? Vedno so mi stali ob strani. Če sem potreboval dodatno pomoč, če sem imel kakršnokoli vprašanje, sem se lahko kadarkoli obrnil na njih. Če je bilo treba, so mi priskrbeli tudi dodatne inštrukcije. Največ pomoči sem potreboval predvsem pri matematiki. Nikoli pa niso bili popustljivi, kar se je potem tudi dobro izkazalo na maturi, saj sem jo opravil zelo dobro.

Kako pa je potekalo šolanje? Kako ste se pripravljali na posamezne izpite? So bili datumi že vnaprej določeni? Za vsak predmet sem moral dobiti dve oceni na leto. Po navadi je bilo tako, da sem dobil gradivo za pol leta, se naučil, po potrebi imel še nekaj inštrukcij in potem opravil izpit. Za datum smo se vnaprej dogovarjali. Res je pomembno, da se učiš vsak predmet posebej, da si vzameš dovolj časa in se res dobro pripraviš. Bistvo vsega je, da nimaš vnaprej določenih rokov, ampak si jih lahko postavljaš sam. Oni so se prilagajali mojemu statusu in mojim časovnim okvirjem.

Kako ste nadomestili manjkajoče ure v razredu, kjer profesorji podrobneje razložijo snov? So vam pri tem na ERUDIO zasebni gimnaziji pomagali, vam stali ob strani? Veliko sem se učil sam, vendar, seveda če je bilo treba, sem se lahko dogovoril tudi za inštrukcije, na katere sem prišel vedno pripravljen z vprašanji. Najbolj se spomnim profesorice za matematiko, ki mi je posvetila največ ur. Če je bilo treba, se je za inštrukcije s kolesom pripeljala tudi do mojega doma. Zato bi zdaj izkoristil priložnost in se ji še enkrat zahvalil.

Torej sta prednosti šolanja na ERUDIO zasebni gimnaziji tudi prijaznost in odprtost profesorjev? Res je. Na drugih šolah nisem imel takšnega občutka kot tukaj, kjer so nam bili profesorji vedno na voljo. V gimnaziji Erudio je profesor res iskal različne načine, kako bi te kaj naučil. Če mi kaj ni šlo, se je potrudil, da bi snov razumel. Nikoli nisi dobil občutka, da si neumen in da ničesar ne znaš, to je res zelo pomembno.

Komu bi priporočali šolanje na ERUDIO zasebni gimnaziji? Absolutno vsem športnikom. Čeprav imamo pri nas kar nekaj športnih programov in športnih gimnazij, še vedno ni vse tako, kot bi moralo biti. Športniki imajo zato res velike težave. Imam kar nekaj prijateljev, s katerimi smo v tistem času skupaj trenirali in se šolali. Tisti, ki so hodili na športne gimnazije, so imeli zelo veliko težav. Bili so zafrustrirani, na treninge so prihajali zelo utrujeni in živčni. V drugih šolah ti naložijo toliko enega dela in obveznosti, da šport na koncu res trpi. Pri Erudiu pa razumejo, da športniki potrebujejo drugačno pomoč. Pri tem bi rad še enkrat poudaril, da to ne pomeni, da so mi popuščali. Vse izpite sem moral narediti – tako kot vsi.

Razmišljate o nadaljevanju šolanja? Bi spet izbrali Erudio? Starša sta mi že po osnovni šoli rekla, da šola zaradi tenisa ne sme trpeti, za kar sem jima danes res hvaležen. Res se mi zdi pomembno, da ima vsak športnik vsaj srednješolsko izobrazbo. Tudi če bodo moji otroci kdaj vrhunski športniki, glede šole ne bo popuščanja. Sam sem zmogel, pa sem res veliko pretreniral, zato vem, da je možno dokončati tudi šolo. Je pa res, da moraš imeti močno voljo. Zdaj sem v teh letih, ko se bo spet treba vrniti v šolske klopi. Tudi za naprej sem se odločil, da bom šolanje nadaljeval pri Erudiu, saj mi bodo znali priti naproti in me poznajo. Tukaj so isti ljudje kot takrat, ko sem hodil v gimnazijo, tako da se že res dobro poznamo. Mislim, da se bom odločil za študij na Visoki poslovni šoli ERUDIO, saj mi bo to znanje prišlo najbolj prav tudi v prihodnosti.

ERUDIO izobraževalni center Litostrojska Cesta 40 SI-1000 Ljubljana

T +386 1 500 86 80 W www.erudio.si

Ne spreglejte