Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 8. 2012,
10.24

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 9. 8. 2012, 10.24

8 let, 5 mesecev

Pro Plus naj bi zlorabil položaj na trgu televizijskega oglaševanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Družba Pro Plus, ki oddaja televizijska programa Pop TV in Kanal A, je zlorabila položaj na trgu televizijskega oglaševanja, naj bi po neuradnih podatkih ugotovil Urad RS za varstvo konkurence (UVK).

Pro Plus naj bi oglaševalcem ponujal popuste, v zameno pa zahteval ekskluzivnost, poroča Dnevnik. To pomeni, da naj bi družba od oglaševalcev zahtevala, da vsa sredstva za oglaševanje namenijo samo oglasom v medijih Pro Plusa in ne oglašujejo na konkurenčnih televizijah.

Pro Plus naj ne bi dovolil oglaševanja na TV Slovenija in TV3 Pro Plus naj tako svojim strankam po poročanju Dnevnika ne bi dovolil oglaševanja na TV Slovenija in TV3, če pa so oglaševalci to storili, jim je Pro Plus poslabšal pogoje oglaševanja. Tako naj bi morali oglaševalci, ki so želeli oglaševati tudi na drugih televizijah, za storitev plačati tudi do 90 odstotkov višje cene. Ti popusti naj bi bili v prvi vrsti namenjeni oviranju konkurenčnih televizij pri dostopu na oglaševalski trg.

UVK naj bi še ugotovil, da so se nekateri oglaševalci pisno zavezali, da ne bodo oglaševali pri konkurentih Pro Plusa, ali pa so tega prosili za objavo oglasov pri konkurenci. Konkurenčne televizije naj bi od podjetij večkrat dobile odgovor, da jim ekskluzivna pogodba s Pro Plusom onemogoča sodelovanje na konkurenčnih programih.

Svoje stranke naj bi spremljali in preverjali Dnevnik še poroča, da naj bi v Pro Plusu svoje stranke tudi redno spremljali in preverjali. Oglase nekega podjetja, ki se je zavezalo, da bo oglaševalo zgolj na kanalih Pro Plusa, naj bi tako opazili tudi na konkurenčnih TV-postajah. Podjetjem, ki so te zaveze prekršila, so se pogoji oglaševanja v družbi Pro Plus poslabšali. Dnevnik dodaja, da naj bi si Pro Plus s temi ukrepi v zadnjih letih zagotovil dve tretjini celotnega oglaševalskega kolača na televiziji, največji oglaševalci pa naj bi omenjeni družbi v zadnjih letih namenjali tudi do 80 odstotkov vseh sredstev, namenjenih za oglaševanje.

Na Pro Plusu zanikajo zlorabo Vodja odnosov z javnostmi na Pro Plusu Petra Uranjek pa je za Planet Siol.net povedala: ''Odločitve UVK glede preiskave morebitne zlorabe prevladujočega položaja nismo prejeli. Pro Plus ni zlorabljal prevladujočega položaja na oglaševalskem trgu. Postopek še ni zaključen. S strani UVK smo prejeli povzetek relevantnih dejstev. Pripravljamo odgovor, ki ga bomo na urad posredovali v predpisanem roku.''

Pro Plus ima zdaj 45 dni časa za odgovor Direktor urada Damjan Matičič za Dnevnik informacij ni želel komentirati, je pa potrdil, da je urad v postopku zoper Pro Plus izdal povzetek relevantnih dejstev. Pro Plus ima zdaj 45 dni časa, da nanj odgovori. UVK je sicer Pro Plus začel preiskovati zaradi prijave ugasle TV 3.

Ne spreglejte