Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2019,
15.12

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Borut Pahor princ Edward

Sreda, 15. 5. 2019, 15.12

4 leta, 11 mesecev

Princ Edward izpostavil pomen neformalnega izobraževanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Princ Edward | Foto STA

Foto: STA

Britanski princ Edward je danes ob začetku poslovnega dogodka Pripravljeni na svet pozval k skrbi za nove generacije. Dodal je, da so vsi otroci svoje osebnosti, s svojimi zanimanji in značaji, ki jih je treba upoštevati, ko se jih pripravlja na svet. Poudaril je tudi pomen neformalnega izobraževanja, ki krepi veščine mladih.

V uvodnem nagovoru dogodka v organizaciji programa Mepi in britansko-slovenske gospodarske zbornice (BSCC) je princ Edward svetoval, da se je treba pri vzgoji mladih osredotočiti na to, da se jih pripravlja na svet in ne le podaja znanje, saj morajo postati odporni na vse izzive.

"Kaj se zgodi zunaj učilnice je lahko bolj ali vsaj enako pomembno, kot kaj se dogaja v učilnici," je ocenil pomen neformalnega izobraževanja za prihodnost mladih in njihovo zaposljivost.

Poudaril je še, da si delodajalci pri mladih ne smejo želeti le znanja, ampak tudi modrost. "Znanje je vedenje, da je paradižnik sadje, modrost pa, da daš paradižnik v sadno solato," se je pošalil princ.

"Pri mladih je potrebno prepoznati strast in jo razvijati"

Tudi na kasnejši okrogli mizi je grof wesseški dejal, da je treba pri mladih prepoznati strast in jo razvijati, obenem pa predstavljati različne možnosti, ki so jim na voljo. Odrasli morajo v vlogi mentorjev odgovarjati na zahteve mladih, je dodal. Ravno to pa po njegovi oceni nudi Mednarodni program za mlade (Mepi), ki ga je ustanovil njegov oče princ Philip, sedaj pa je predsedujoči mednarodnega sveta Edward.

Borut Pahor princ Edward
Novice Britanski princ Edward v Sloveniji: Danes je dan prijateljstva #foto #video

Tudi ostali udeleženci okrogle mize v Grand hotelu Union so prepoznali pomen neformalnega izobraževanja pri mladih, saj jih to lahko privede do bolj uspešnega življenja in poslovne poti.

Državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje Martina Vuk je priznala, da je potrebna reforma izobraževalnega sistema, ki bo šel v korak s časom ter da v povezavi s tem že opravljajo najrazličnejše razprave. Izpostavila je pomen vrednot in veščin, ki jih lahko dajo mladim, saj se lahko na primer dejstva dandanes hitro preveri na spletu.

Od dijakov se lahko veliko naučimo

Tudi ravnatelj Gimnazije Celje - Center Gregor Deleja je priznal, da znanje ni več najpomembnejša naloga učiteljev in da je pomembno povezovanje različnih spektrov vzgoje in izobraževanja. "Smo učitelji 20. stoletja, ki učijo otroke 21. stoletja z metodami 19. stoletja," je bil kritičen.

Sam zagovarja inkluzivno učno pedagogiko, v katero so vključeni tudi dijaki, saj se lahko od njih veliko naučimo, je poudaril. Po oceni Deleje program Mepi omogoča mladim, da razvijejo inkluzivno razmišljanje in skrb za druge ljudi ter tako postanejo ljudje, ki vedo, kako postaviti pravi cilj in ga tudi zasledovati, kar pa bi si od svojega delavca moral želeti vsak delodajalec.

Brodnjak: Mlade je treba naučiti, da je treba investirati čas, potrpljenje in trud

Vidik delodajalca na okrogli mizi je zagovarjal predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak, ki pa je opozoril, da je današnja generacija mladih navajena takojšnje oz. "instant" zadovoljitve, ko nemudoma po objavi na kakšnem od družbenih omrežij dobijo po več 100 všečkov in s tem potrditev, da so nekaj naredili prav. V poslovnem svetu pa to ni tako, saj se na napredovanja čaka več let, je dodal.

Mlade je tako po njegovem prepričanju treba naučiti, da je treba investirati čas, potrpljenje in trud, da se doseže najvišje cilje.

Princ Edward je bil danes častni gost poslovnega dogodka v okviru svojega dvodnevnega obiska v Sloveniji, kjer ga gosti predsednik republike Borut Pahor. Prvi dan obiska v torek sta skupaj s Pahorjem v Suhorju pri Vinici obeležila prvi dan slovensko-britanskega prijateljstva, danes pa sta dopoldne preživela v družbi mladih na dogodku Mepi v Tivoliju, kjer sta posadila tudi drevo prijateljstva. Najmlajši sin britanske kraljice Elizabete II. se je v torek med drugim srečal tudi z zunanjim ministrom Mirom Cerarjem, danes pa s premierjem Marjanom Šarcem.

Kot je pojasnila britanska veleposlanica Sophie Honey, je namen obiska proslavitev prijateljstva in dvostranskih odnosov. Po njeni oceni bo "brexit morda spremenil institucionalne povezave med državama, ne bo pa spremenil prijateljstva, niti volje ali zagona, da delamo skupaj na različnih področjih".

Ne spreglejte