Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
26. 5. 2016,
10.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

5

Natisni članek

Andrej Možina Zdravniška zbornica Slovenije zdravstvo zdravje Janez Zimmermann Milojka Kolar Celarc

Četrtek, 26. 5. 2016, 10.16

6 let, 6 mesecev

Primer Zimmermann: cehovski nadzor odpovedal, na delu kriminalisti (video)

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

5

Operacija | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Žilni kirurg Janez Zimmermann naj bi, kot je razkrila novinarka RTV Slovenija Eugenija Carl, po domovih za upokojence in termah že dve desetletji novačil ljudi in jih operiral najprej v Luciji, zdaj v Trstu. Od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je samo od lanskega januarja prejel 388 tisoč evrov. Nekatere bolnike naj bi operiral po nepotrebnem, zaplete so reševali drugi zdravniki, ki pa ga niso prijavili.

Za enega od Zimmermannovih bolnikov naj bi se operacija končala z amputacijo noge. Drug primer je bolnica, ki ji je po operaciji noga otekla, Zimmermann pa naj bi ji po telefonu dejal, naj si gre v lekarno po antibiotik. V celjsko bolnišnico je prišla v šoku, s sepso, bolečinami in visoko vročino, poroča RTV Slovenija. 

Primer preiskujejo kriminalisti

Zimmermann, ki je po poročanju STA že napovedal tožbe, trdi, da mu do zdaj zdravniška zbornica ni izrekla nobenega ukrepa, zbornica pa nasprotno: da mu je izrekla javni opomin. Tudi zdravstveni inšpektorat ga je večkrat obravnaval, enkrat so mu izrekli opomin. 

Na policiji nam na vprašanje, ali so Zimmermanna v preteklosti obravnavali, niso odgovorili, kot pravijo, pa zdaj na podlagi objavljenega prispevka ugotavljajo elemente kaznivih dejanj zoper človekovo zdravje in drugih. 

Državna sekretarka je vedela, a Zimmermanna ni prijavila

Več zdravnikov je že za RTV Slovenija potrdilo, da so vedeli za sumljive prakse Zimmermanna, a ga niso prijavili. V današnji izjavi za javnost je to potrdila tudi državna sekretarka Sandra Tušar, ki se kot kirurginja ukvarja prav s področjem operacij krčnih žil.

V preteklosti je k njej prišlo nekaj bolnic, ki jih je prej operiral Zimmermann. Priznala je, da ga ni prijavila, je pa po lastnih besedah obvestila skupino zdravnikov, ki se ukvarjajo z operacijami krčnih žil, in od njih dobila zagotovilo, da so podali prijavo na zbornico. Danes je izrazila obžalovanje, da ga ob teh priložnostih ni sama prijavila. "Nisem si predstavljala, da bodo reči šle tako daleč," je dejala.

Glede metode, ki jo uporablja Zimmermann, je pojasnila, da ne gre za alternativno metodo, saj naj bi bila opisana v strokovni literaturi. Je pa po besedah Tušarjeve tudi v strokovni literaturi navedeno, da je njena uspešnost slabša. V preteklosti so še nekateri drugi slovenski kirurgi uporabljali to metodo, a so jo opustili, ko so se uveljavile metode posegov na krčnih žilah z laserjem in radiofrekvenco.

Izjava ministrice:

Kdo je Janez Zimmermann?

V javnem iskalniku zdravnikov na spletni strani zbornice ga najdemo na seznamu splošnih kirurgov. Prav tako ga najdemo na seznamu zdravnikov specialistov v medicinskem centru Dobrna Medical

Kot nam je zdravnik pojasnil v telefonskem pogovoru, naj bi diplomiral in pozneje doktoriral v Berlinu, pred leti naj bi doktoriral še v Ljubljani. "Vsa moja spričevala, diploma, doktorat so v registru zdravniške zbornice. Vsi dokumenti so bili nostrificirani," nam je zatrdil.

Trdi, da ima tri desetletja izkušenj. Več let je imel ambulanto v Luciji, pred leti je odprl še eno v Trstu, kjer zdaj sprejema tudi slovenske bolnike. Po lastnih besedah ima za seboj več tisoč posegov, predvsem za krčne žile in razjede. V njegovi ambulanti naj bi bili zaposleni še dve medicinski sestri. 

Lokacija Zimmermannove ambulante v Trstu

"Ni razloga za dvom v njegovo strokovnost"

Kako so preverjali strokovne reference, smo vprašali tako zbornico kot Terme Dobrna.

Z zdravniške zbornice so nam sporočili, da je Zimmermann sprva pridobil licenco za delo na področju družinske medicine. Licenco je imel od 2. aprila 1996 do konca leta 2001. Obnovil jo je 4. avgusta 2004 in jo imel do 4. avgusta 2011. Licence za področje družinske medicine od tedaj nima več, je pa 8. maja 2008 pridobil licenco še iz splošne kirurgije, ki jo je 6. maja lani uspešno podaljšal do leta 2022. V zbornici so potrdili, da jih je obvestil o tem, da je zaposlen v tujini.

Prvi mož Dobrna Medical Aleš Semeja pa nam je pojasnil, da Zimmermann pri njih zgolj najema prostor, v katerem izvaja  
posvetovanja. Zdravnika so pred podpisom pogodbe skrbno preverili. Zimmermann je predložil licenco, vpisan je v tudi razvid zdravnikov pri zbornici, zato niso imeli razloga za dvom v strokovnost njegovega dela, pravi Semeja. Do zdaj tudi niso prejeli prtožb zoper kirurgovo delo, še dodaja Semeja.

Operacije po nepotrebnem?

A RTV Slovenija poroča o domnevnih nepravilnostih, pri čemer se sklicuje na pričanja bolnikov ter ugotovitve zdravnikov. Zimmermann naj bi paciente:

- novačil po domovih za upokojence, termah, potrebo po operaciji utemeljeval brez ultrazvoka,

- operiral tako, da jih je iznakazil, vzroka pa ni odpravil, v nekaterih primerih je operacije opravljal celo po nepotrebnem,

- operiral v neustreznih prostorih (kri naj bi brisal kar s kuhinjsko brisačo, da se bolnika ne bi slišalo, naj bi povečal glasnost radia),

- izseljeval za denar.

Več bolnikov naj bi po operaciji iskalo pomoč pri drugih kirurgih. "Dobivamo samo njegove izdelke. In ti so katastrofalni," je dejal Tomo Šibli iz celjske bolnišnice. 

"Operacija je bila potrebna"

Zimmermann zanika očitke o novačenju. Ljudje naj bi k njemu prihajali sami, češ da je njegovo ime znano daleč naokrog.

Prav tako zanika očitke o nepotrebnih operacijah. "Obstajajo mejni primeri, ko je operacija potrebna, a se lahko čaka. Po vsej Evropi je glavni očitek kirurgom, da preveč operirajo. Če sem presodil, da je potrebno, je bilo potrebno. Če ne takrat, pa bi se pokazalo kakšno leto pozneje," je prepričan. "Ko bi vi vedeli, kakšne bolnike jaz sprejemam. Slovenija je dežela z ogromno amputacijami, jaz sem jih skozi leta preprečil več sto," trdi.

Na vprašanje, kako komentira zgoraj navedeni primer bolnika, ki mu je zdravil krčne žile, pozneje pa so mu morali zaradi nezdravljene razjede amputirati nogo, je sprva odgovoril, da ne ve, za koga gre. Primera bolnice s sepso pa se spominja. Kot pravi, je iz njenih besed sklenil, da se ji je vnel šiv, zato naj bi jo poslal v lekarno po antibiotik. Tam ji nato antibiotika niso dali, saj ni imela recepta. Napotili so jo na urgenco, kjer so jo nato zadržali. "V Celju so malo alergični name, zato jim je ta primer prišel prav. Po dveh dneh so jo izpustili domov."

Na očitke o neustreznih prostorih odgovarja, da so njegovim prostorom v Trstu zeleno luč prižgali italijanski sanitetni inšpektorji. Kuhinjskih brisač ne uporabljajo, trdi, gre za papirnate brisače za enkratno uporabo. Tudi glasbe naj ne bi imeli v ordinaciji.

Razsodišče zdravniške zbornice, ki jo vodi Andrej Možina, je zdravniku Janezu Zimmermannu do zdaj izreklo javni opomin in kolegialno priporočilo. Kakšno, niso pojasnili.  | Foto: Matej Leskovšek Razsodišče zdravniške zbornice, ki jo vodi Andrej Možina, je zdravniku Janezu Zimmermannu do zdaj izreklo javni opomin in kolegialno priporočilo. Kakšno, niso pojasnili. Foto: Matej Leskovšek

"Za sabo nimam lobija"

Zimmermann meni, da je v ozadju očitkov zoper njega šef Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin, ki naj bi ga motilo, da mora zavod plačati za zdravljenje bolnikov v tujini. "Dokler sem delal v Sloveniji, se ni nihče obregnil ob mene, zdaj pa," pravi. A zakaj bi Fakina motilo, da gre denar v tujino – ne nazadnje ne gre iz njegovega žepa? "Gre pa iz njegove hiše," meni Zimmermann in dodaja, da sam kot tujec v ozadju nima lobijev in je zato lahka tarča. Dodajmo, da je ZZZS Zimmermannu po poročanju RTV Slovenija od lanskega januarja za "operacije" v Trstu plačal 388 tisoč evrov.

Na vprašanje, ali je bil pri njem kdaj opravljen nadzor zdravniške zbornice, nam je dejal, da ne. Enkrat, ko je še deloval v Sloveniji, so mu napovedali redni nadzor, a ni nihče prišel, je dejal Zimmermann. Po njegovih trditvah so zoper njega na zbornico prišle štiri pritožbe, a naj bi šlo v vseh primerih za bagatelne očitke (dve pritožbi naj bi se nanašali na uporabo brisač). Zbornica naj ne bi izrekla nobenega ukrepa.

Vsi so mu izrekali le opomine

Zdravniška zbornica Slovenije je za STA povedala, da je do zdaj obravnavala štiri primere domnevno nestrokovnega ravnanja zdravnika. Razsodišče zbornice mu je izreklo javni opomin in kolegialno priporočilo. Kakšno, niso pojasnili.

Zbornica je lani želela opraviti redni strokovni nadzor nad delom Zimmermanna, a so od takratnega delodajalca, podjetja Makismed, prejeli obvestilo, da ne dela več pri njih. Podjetje Maksimed je obstajalo od leta 2008 do lanskega decembra, zastopnica pa je bila Sabina Zimmermann s prebivališčem v Italiji. Podjetje je imelo od leta 2010 dalje vsako leto okrog 80 tisoč evrov prihodkov.

Tudi na zdravstvenem inšpektoratu so po poročanju STA med leti 2001 in 2014 prejeli tri prijave zoper Zimmermanna. Enkrat so mu izrekli opomin, dvakrat pa pri inšpekcijskem pregledu nepravilnosti niso ugotovili.

Možina napovedal nove postopke

Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina je za STA danes dejal, da bodo znova sprožili strokovni nadzor nad delom Zimmermanna. "Seznanjeni smo s sumi, da je delo opravljal v nasprotju z medicinsko doktrino. Mi bomo ponovno sprožili postopke ugotavljanja odstopanja od profesionalnega vedenja in ukrepali," je napovedal.

Prav tako se bo posvetoval s pravniki, kako preprečiti, da bi ta zdravnik še naprej deloval tako neprofesionalno. Kot je opozoril, si zdravništvo že sedem ali osem let želi spremeniti zakon o zdravniški službi, s katerim bi lahko legalno onemogočili delo zdravniku, ki svoje delo opravlja nekorektno in nestrokovno. Kot opozarja, danes takšne pristojnosti nimajo. Bo pa poklical Zimmermanna, da bi preprečil nadaljnje ogrožanje varnosti bolnikov.

"Bolniki, ne zaupajte na slepo!"

Operacija bolnica bolnik | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Kako naj bolnik ravna, da se izogne mazačem, ki ne odpravijo njegovih težav, hkrati pa lahko celo ogrozijo njegovo zdravje?

Možina državljanom svetuje, naj se pred posegi posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom. "Prav je, da bolniki, zlasti ko se odpravljajo na zdravljenje v tujino, pridobijo o tem čim več informacij," je dejal in dodal: "Slepo zaupanje ni dobro, preveriti je treba strokovne reference zdravnika."

Ne spreglejte