Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2015,
14.35

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 7. 2015, 14.35

8 let, 3 mesece

Prikaz nasprotnih dejstev Kanalizacija v Kranjski Gori

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Podjetje WTE Projektna družba Kranjska Gora se je odzvalo na članek z naslovom "V Kranjski Gori kljub kanalizaciji odplake kar v reke", ki je bil na Planet Siol.net objavljen dne 11. 6. 2015.

Njihov odziv objavljamo v celoti.

Odgovor podjetja WTE Projektna družba Kranjska Gora d.o.o. na članke o kanalizaciji v občini Kranjska Gora

Na 6. seji Občinskega sveta Občine Kranjska Gora, dne 10.6.2015, je podjetje PNZ svetovanje projektiranje d.o.o., pod 12. točko predstavilo poročilo o izvedeni reviziji obstoječega kanalizacijskega sistema. Kot je navedeno v spremnem besedilu na spletni strani občine, je župan Občine Kranjska Gora naročil revizijo z namenom, da bi se ugotovilo dejansko stanje zgrajenega kanalizacijskega omrežja.

Podjetje WTE Projektna družba Kranjska Gora d.o.o. je na podlagi koncesijske pogodbe, ki je bila z Občino Kranjska Gora podpisana leta 1998, zgradilo fekalno kanalizacijsko omrežje v vseh naseljih razen v Srednjem Vrhu in Zgornji Radovni, v dolžini cca 72 km. Fekalne odpadne vode se čistijo na čistilni napravi Tabre in centralni čistilni napravi Jesenice.

Ob podpisu koncesijske pogodbe je bilo z občino dogovorjeno, da se zaradi racionalizacije stroškov uporabi tudi del mešanega kanalizacijskega omrežja v Kranjski Gori, ki je bil zgrajen še v bivši državi in preko katerega so se fekalne in padavinske vode odvajale neposredno v reko Savo in Pišnico. Tako je v uporabi še cca 1.800 m mešanega kanalizacijskega omrežja betonske izvedbe, v katerega se stekajo komunalne odpadne vode iz dela naselja Kranjska Gora (Podbreg) in naselja Jasna, ter padavinske vode z državne Vršiške ceste. Ob izgradnji novega kanalizacijskega omrežja se je ta mešan kanal povezal na novi kanalizacijski sistem, ki se zaključuje s čistilno napravo Tabre. Tako se v suhem obdobju ali obdobju običajnih padavin vse odpadne vode z omenjenega območja odvajajo na čistilno napravo. V času močnejših ali ekstremnih padavin pa se velike količine padavinskih voda z Vršiške ceste razbremeni in prelije v reko Pišnico. Uporaba takšnih razbremenilnikov je običajna povsod, kjer uporabljajo mešan kanalizacijski sistem, še posebej v mestih.

Ker je bil to očitno razlog za izvedbo revizije s strani občine, naj pripomnimo, da za izgradnjo ločenega fekalnega kanalizacijskega omrežja na omenjenem delu Kranjske Gore, naše podjetje s strani občine ni prejelo naročila. Pač pa smo bili kot koncesionar in izvajalec lokalne gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda dolžni prevzeti v upravljanje tudi ta del mešanega kanalizacijskega sistema, v katerega nismo posegali. Na podlagi pogodbenih določil bi pričakovali, da bi nas Občina Kranjska Gora kot druga pogodbena stranka obvestila o nameri za izvedbo revizije in predstavila cilje ter nam omogočila sodelovanje v skladu z našimi pravicami in obveznostmi, ki jih imamo kot koncesionar. Namesto tega pa smo prejeli obvestilo o seji občinskega sveta dva dni pred sejo, dne 8.6.2015. Na našo zahtevo smo od občine prejeli še revizijsko poročilo, ki obsega sedem strani teksta in osem fotografij. Na seji ni bila predvidena predstavitev našega stališča o reviziji, zato iz naštetih razlogov na njej nismo želeli sodelovati. Predlagamo, da občina na svoji spletni strani revizijsko poročilo v celoti objavi in zagotovi javnost in transparentnost v skladu z zakonodajo.

Obravnava revizijskega poročila na seji občinskega sveta se je tako spremenila v farso, ki meče slabo luč na naše podjetje. Enostransko prikazovanje stvari in neupravičena obtoževanja, ki so se jih poslužili nekateri člani občinskega sveta, ki dejstev niti ne poznajo, so za nas nesprejemljiva. Zato pozivamo župana Janeza Hrovata, ki je projekt izgradnje kanalizacije (za katerega so med drugim pridobljena tudi uporabna dovoljenja) javno označil kot "ekološki, gospodarski in moralni kriminal" naj sproži ustrezne postopke, kot je sam dejal, proti "vsem vpletenim" in to tudi obljubil na seji občinskega sveta. V nasprotnem primeru bo to moralo storiti naše podjetje v skladu s poslovnim interesom in za zaščito dobrega imena koncesionarja.

Ne spreglejte