Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 9. 2018,
9.29

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

Natisni članek

Marko Bošnjak

Četrtek, 20. 9. 2018, 9.29

5 let, 7 mesecev

Prikaz nasprotnih dejstev: Guvernerske igre: Pahorjev kandidat (še) brez podpore. Snuje se koalicija za novega.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57
Marko Bošnjak | Foto STA

Foto: STA

V zvezi s člankom Guvernerske igre: Pahorjev kandidat (še) brez podpore. Snuje se koalicija za novega, ki je bil na Siol.net objavljen dne 19. septembra 2018, smo od Marka Bošnjaka prejeli prikaz nasprotnih dejstev. Prikaz objavljamo v obliki, kot smo ga prejeli, brez uredniških in lektorskih posegov.

V članku med drugim navajate:

»Vse tri stranke bi načeloma podprle tudi Marka Bošnjaka, ki se je dlje časa omenjal kot prvi favorit v tekmi za guvernerja, a so njegove delnice v zadnjem tednu padle. Neuradno zaradi nikoli pojasnjenih okoliščin njegovega odhoda iz uprave Hypo Alpe Adria Bank Slovenija, ki jo je zapustil leta 2015.

Pred tem je po informacijah iz bančnih krogov sodeloval pri kreditiranju nekaterih spornih naložb. To je Bošnjak ves čas zanikal in poudarjal, da je banko ob menjavi lastništva zapustil sporazumno. Njegov nekdanji delodajalec zadeve nikoli ni komentiral, najverjetneje zaradi podpisanega sporazuma z Bošnjakom, s katerim sta se zavezala, da v javnosti ne bosta prala umazanega perila.«

Vaša navedba, da nisem nikoli pojasnil okoliščine mojega odhoda iz uprave Hypo Alpe Adria Bank Slovenija (Hypo banka), ki sem jo zapustil leta 2015, ne drži. Ob svoji kandidaturi za viceguvernerja Banke Slovenije leta 2016, sem poslancem Državnega zbora dne 22.1.2016 pojasnil okoliščine mojega odhoda iz uprave Hypo banke. Pojasnilo, ki je bilo takrat predloženo poslancem Državnega zbora je bilo sledeče: »Hypo banko sem kot član uprave zapustil oktobra 2015 na lastno željo, ob tem pa sem bil ob odhodu tudi nagrajen za opravljeno delo, ki je bilo ocenjeno kot uspešno. Moja odločitev o prenehanju mojega mandata je posledica nove strategije vodenja Hypo Skupine pod novim lastništvom Američanov ter različnih pogledov na razvoj banke. Pojasnilo: Hypo banka je bila v preteklosti usmerjena na financiranje gospodarstva, in to predvsem na velike gospodarske družbe, manj pa na prebivalstvo. Odločitev novih lastnikov je, da bo Hypo banka po novem usmerjena predvsem k financiranju prebivalstva ter malih podjetij (s.p in majhni d.o.o.). Na področju prebivalstva naj bi bilo financiranje usmerjeno k potrošniškemu financiranju, stanovanjsko financiranje pa zelo omejeno oz. možno zgolj v 6-ih največjih mestih (LJ, MB, KR, CE, KP, NM). Sam sem prepričan, da je takšna strategija neuravnotežena in na dolgi rok neprimerna. Slovenija ima zgolj 2 mio prebivalstva (ter 15 bank) in majhno, izvozno usmerjeno gospodarstvo, ki potrebuje učinkovit servis ter podporo bank tako pri kreditiranju, garancijskih poslih in akreditivih kot tudi pri tekočem opravljanju plačilnega prometa. Usmeritev na potrošniško financiranje prebivalstva pa je izredno kratkoročna strategija, saj omogoča visoke zaslužke (obrestne mere potrošniških kreditov so nekajkrat višje od stanovanjskega financiranja), vendar je takšno financiranje tudi bistveno bolj tvegano (odpisi sledijo v 3-5 letih, takrat pa ima nov lastnik (sklad) cilj Hypo banko že prodati). Prav tako pri potrošniškem financiranju banka ne »gradi« odnosa s strankami kot pri stanovanjskem kreditiranju. Trdno sem prepričan, da je primerna strategija banke uravnotežena usmeritev tako na velike gospodarske družbe, majhna in srednje velika podjetja ter na področje prebivalstva, s poudarkom na dolgoročnem stanovanjskem financiranju na eni strani ter zbiranjem depozitov na drugi strani, ne pa financiranje banke na medbančnem trgu, kar je praksa in usmeritev sedanjega lastnika.«

Naj omenim tudi, da je ob zgoraj omenjeni kandidaturi Urad predsednika republike kontaktiral g. Johannesa Prokscha, takratnega predsednika nadzornega sveta Hypo banke (g.Proksch je bil moj neposredno nadrejeni), ki je predstavnici urada potrdil zgornje navedbe.

Prav tako izrecno demantiram tudi vašo navedbo, da bi sodeloval pri kreditiranju »spornih« naložb. Hypo banki sem se pridružil januarja 2012 kot del ekipe za prestrukturiranje in prodajo banke, kjer je bil delež slabih kreditov več kot 30%, kar pomeni, da je bil eden izmed pomembnejših ciljev uprave »očistiti« portfelj banke, ga razdeliti na slabi in dobri portfelj ter banko prodati. Cilji so bili v celoti doseženi, slab portfelj banke pa je znašal ob mojem odhodu manj kot 10%. Ob tem je bil celoten portfelj banke kot tudi moje delovanje večkrat pregledano s strani notranje revizije banke, zunanje revizije, notranje revizije koncerna, inšpekcij Banke Slovenije ter tudi zaupnika Evropske komisije, ki je spremljal izpolnjevanje zavez Evropske komisije. Nenazadnje sem za vsa leta svojega dela na Hypo banki prejel tudi razrešnico na skupščini, kar je vse preverljivo na sami banki in letnih poročilih banke.

Marko Bošnjak

Primož Dolenc, guverner
Novice Guvernerske igre: Pahorjev kandidat (še) brez podpore. Snuje se koalicija za novega.
Ne spreglejte