Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 3. 2008,
12.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 7. 3. 2008, 12.36

8 let

Pri Türku posvet o kandidatih za ustavne sodnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vodje poslanskih skupin so se v predsedniški palači na individualnih srečanjih s predsednikom republike Danilom Türkom pogovarjali o kandidatih za ustavne sodnike.

Po pogovorih so poslanci pozdravili predsednikov način oblikovanja predloga in večinoma tudi izbor kandidatov. Končno stališče bodo v poslanskih skupinah sprejeli prihodnji teden.

Kandidati so: Jasna Pogačar, Mitja Deisinger, Jan Zobec in Ernest Petrič Predsednikov svetovalec Erik Kerševan je konec februarja poslanskim skupinam predstavil predlog štirih kandidatov, ki jih je predsednik večinoma poiskal zunaj prijav na javni poziv. Neuradno so kandidati vrhovni sodniki Jasna Pogačar, Mitja Deisinger in Jan Zobec ter veleposlanik v Avstriji Ernest Petrič.

SDS, LDS, Zares in SD morajo mnenje o kandidatih še uskladiti

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je po pogovoru pojasnil, da so se v poslanski skupini pogovorili z vsemi štirimi kandidati, vendar dokončnega stališča še niso oblikovali. Tanko je še dejal, da ima po pogovorih s kandidati občutek dober.

V poslanski skupini LDS so o predlogu razpravljali ter oblikovali stališča in pomisleke, je dejal vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč. Po njegovih besedah je "korektno, da te pomisleke razčiščujemo s predlagateljem in ne v javnosti, zato se mi zdi ta procedura prava".

Po besedah vodje poslanske skupine Zares Mateja Lahovnika so Kerševanu povedali svoje mnenje in se dogovorili, da bodo najprej dokončno seznanjeni s kandidati in bodo potem povedali stališče. V SD po besedah vodje poslanske skupine Mirana Potrča enotnega mnenja o vseh štirih predlaganih kandidatih še nimajo, kar je, kot je dejal, povedal tudi predsedniku.

NSi, SLS, SNS in nepovezani poslanci bodo kandidate podprli

Tudi poslanska skupina NSi je preučila Türkove predloge, ki jih je poslancem predstavil predsednikov svetovalec. Po besedah vodje poslanske skupine NSi Jožefa Horvata so se odločili, "da bodo predsednikov predlog v kompletu podprli".

Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik je po pogovorih pri predsedniku povedal, da v njihovi poslanski skupini glede predlaganih kandidatov nimajo pripomb, zato bodo vse štiri podprli. Poslanec SNS Srečko Prijatelj je postopek izbire novih ustavnih sodnikov ocenil kot zelo demokratičen in transparenten, zato je napovedal, da nameravajo kandidate podpreti. Da bodo predlog podprli, je napovedal tudi vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Sašo Peče.

Sodniki, ki jim je že potekel mandat, bodo delo opravljali do imenovanja novih

Predsednik republike je oblikoval predlog kandidatov za štiri prosta mesta ustavnih sodnikov, saj je mandat 30. oktobra že potekel Mirjam Marjeti Škrk in Janezu Čebulju, 17. decembra pa Zvonku Fišerju. Vsi trije ustavni sodniki bodo delo nadaljevali do imenovanja novih. Od 1. februarja pa je prazno še eno mesto ustavnega sodnika, saj je bil v DZ na lastno zahtevo predčasno razrešen ustavni sodnik Franc Grad. Od takrat ustavno sodišče deluje v okrnjeni sestavi z osmimi od devetih sodnikov.

Ne spreglejte